Yhteenvetoa Kuuban reissusta

Maanantai 9.3.2015 - Mikko

sikarimies.jpgEnsimmäisenä Kuubaan saapuessa huomio kiinnittyy vanhoihin amerikanrautoihin ja pastillinvärisiin rakennuksiin, jotka ovat Kuuban tunnusmerkkejä. Havannan kaduilla vallitsee karibialainen letkeä tunnelma. Fiilis on heti erilainen kuin Aasian kuhisevilla ja vilkkailla kaduilla ja täällä aika tuntuu hieman kuin pysähtyneen.

Kuubalaiset ovat selvinneet kommunismin romahtamisesta ja amerikkalaisten asettamasta kauppasaarrosta yllättävän hyvin, vaikka värikkään ulkokuoren alle kätkeytyy varmasti myös paljon ongelmia ja köyhyyttä. Silti ihmiset vaikuttavat iloisilta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: reissut, kuuba

Paluu Havannaan ja Pablon ja Silvian matkassa Pinar del Rioon

Sunnuntai 8.3.2015 - Mikko

etusivu.jpgViimeinen aamu Trinidadissa. Söin jälleen tuhdin aamiaisen, laitoin tavarani kasaan ja menin majapaikkani ulkopuolelle istumaan ja nauttimaan aamuauringosta. Kaupunki oli jo hereillä ja ihmisiä vilisti ohitseni kävellen, polkupyörillä, hevoskärryillä ja autoilla. Hetken siinä istuttuani valkoinen minibussi saapuikin jo noutamaan minua ja oli aika aloittaa paluumatka Havannaan. Kuskit olivat jälleen tyypilliseen tapaan kovin välinpitämättömiä, mutta homma toimi silti sutjakkaasti. Olin ensimmäinen kyydissä ja poimimme vielä matkaan seitsemän muuta asiakasta. Liikkuminen Trinidadin mukulakivikaduilla muun liikenteen seassa ei ollut ihan mutkatonta ja mielestäni näin pienessä kaupungissa olisi kaikkien kannalta ollut kätevämpää, jos lähtö olisi ollut tietystä osoitteesta. Nyt kaikkien asiakkaiden noukkiminen kesti lähemmäksi tunnin.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: reissut, kuuba

30 kilometrin polkupyörälenkillä Etelä-Kuubassa

Torstai 5.3.2015 - Mikko

img_33342.jpgAamiainen oli runsas. Sisäpihalle oli jälleen katettu monenlaista herkkua kuten hedelmiä, sämpylöitä, kahvia, oman pihan mangoista valmistettua mehua ja jonkin sortin ”hampurilainen”, jossa sämpylän väliin oli pistetty tomaattia, juustoa ja lihaa. Alfonson tytär saapui tulkkaamaan osatessaan hieman englantia ja sovimme mm. päivällisen kello kahdeksi. Kartan mukaan Trinidad ei sijaitse aivan rannassa, joten tiedustelin kuinka kaukana ranta on ja miten sinne kannattaisi mennä. Käsimerkein minulle näytettiin, että sinne kannattaa polkea – siispä ajattelin että otan polkupyöräriksakyydin. Hetkeä myöhemmin Alfonso tuli kertomaan, että nyt olisi aika lähteä ja pihalla minua odottikin kunnon vanha neuvostopolkupyörä! Mahtavaa! Miten en tullutkaan ajatelleeksi, että täällä olisi hyvä liikkua polkupyörällä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: reissut, kuuba

Saapuminen historialliseen 1500-luvun Trinidadiin

Keskiviikko 4.3.2015 - Mikko

img_30622.jpgEdellisiltana söin casani lähellä ravintolassa spaghettiannoksen. Hintaa annokselle, limulle ja vesipullolle tuli 2 CUCia (n. 2€), joten edullisesti selvisin. Aamulla oli puolestaan tarjolla oman casan aamupala, jossa oli sämpylöitä, mehua, hedelmiä ja kahvia. Tiedustelin vuokraemännältäni mahdollisuutta saada taksi Trinidadiin ja hän alkoi heti soittelemaan omia kontaktejaan läpi. Hän ei puhunut käytännössä sanaakaan englantia, mutta puolin ja toisin ymmärsimme yhden sanan sieltä ja toisen täältä minun puhuessa englantia ja hänen espanjaa. Sovimme myös, että menisin Trinidadissa heidän suosittelemaan casaan, joka kyllä kelpasi minulle hyvin.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: reissut, kuuba

Legendaarisen Che Guevaran Santa Clara

Tiistai 3.3.2015 klo 19.00 - Mikko

img_30052.jpgHeräsin kirjaimellisesti kukonlaulun aikaan Varaderon Viazul bussiterminaalin läheisestä casasta, jonne olin edellisiltana saapunut. Isäntäväkeä ei näkynyt missään ja painelin hyvissä ajoin sadan metrin päässä sijaitsevalle asemalle. Onneksi olin ajoissa, sillä bussi tuli aivan täyteen enkä ole varma mahtuivatko edes kaikki halukkaat kyytiin. Viazul bussit ovat laadukkaita ja kulkevat kaikkiin merkittävimpiin kaupunkeihin suht edullisesti. Havannasta Varaderoon ja Varaderosta Santa Claraan hinnat olivat 11 CUCia per reissu.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: reissut, kuuba

Havannan linnoitus ja sittenkin Varaderoon - mutta vain hetkeksi!

Tiistai 3.3.2015 klo 15.00 - Mikko

img_28632.jpgYö uudessa hostellissa meni muuten mukavasti, mutta brasilialainen kämppäkaveri lähti kotimatkalle aamuneljän maissa ja herätti tohinallaan. Sain kuitenkin uudestaan unenpäästä kiinni ja nukuin vielä muutaman tunnin. Nappasin hostellin edestä polkupyöräriksan, jonka kuljettaja näytti erehdyttävästi kuubalaiselta Riku Niemiseltä. ”Riku” vei minut Hotelli Parquelille, joka taitaa olla kaupungin ainoita paikkoja, josta pääsee nettiin. Tarkoituksena oli tsekata mihin aikaan Viazul bussi lähtee kohti Santa Claraa. Arkiaamun liikenne oli selkeästi vilkkaampaa, mutta edelleen autojen vähyydestä johtuen liikenne soljuu täällä varsin sutjakkaasti.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: reissut, kuuba

Havanna - pastillinvärisiä rakennuksia ja museoautoja

Maanantai 2.3.2015 klo 1.58 - Mikko

img_27522.jpgMatka kohti Kuubaa lähti liikkeelle aamuvarhaisella. Reitti kulki Pariisin kautta Kuuban pääkaupunkiin Havannaan, jonne saavuin kolmelta iltapäivällä. Lentokentällä sikarin tuoksu toivotti minut tervetulleeksi ja pääsin jonottamaan passintarkastukseen tunniksi. Passintarkastuksesta päästyäni huomasin, ettei rinkkani ollut ehtinyt Pariisissa Havannan koneeseen lyhyen tunnin mittaisen koneenvaihdon vuoksi. Tämä ei sinänsä yllättänyt, sillä Pariisin kenttä ei ole tunnettu toimivuudestaan. Niinpä menin jälleen jonottamaan ”Lost and found” –jonoon, jossa ystävällinen virkailija käsitteli asiani ja rinkka luvattiin toimittaa hostelliini seuraavana aamuna (saapui seuravana iltapäivänä).

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: reissut, kuuba

Miten menee Fidel Castro? Kuuba kutsuu!

Perjantai 23.1.2015 - Mikko

fidel.jpgKuuballa on mielenkiintoinen historia. Se on ollut pitkään piikki Yhdysvaltojen lihassa ja ollut myös osa kylmän sodan kireintä kriisiä. Maa on kuitenkin murroksessa, sillä ikääntyvien Fidel Castron ja hänen veljensä, maan nykyisen johtajan Raul Castron ote maasta on väkisinkin löystymässä. Yhdysvallat ja Kuuba käyvätkin parhaillaan neuvotteluita maan kauppasaarron purkamiseksi ja suhteiden normalisoimiseksi. Prosessi lienee pitkä, mutta muutos voi silti olla nopea. Turistivirtojen kasvaessa maa tarvitsee nopeasti uusia hotelleja, teitä ja muuta infrastruktuuria, jota varmasti monet yhdysvaltalaiset yritykset hamuilevat itselleen. Monikansalliset yritykset odottavat varmasti pääsyä myös Kuuban markkinoille. Siksi nyt on viimeisiä hetkiä käydä tutustumassa tähän erikoiseen maahan sellaisena kuin se on viimeiset vuosikymmenet ollut!

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: reissut, kuuba