Yhteenvetoa Kuuban reissusta

Share |

Maanantai 9.3.2015 - Mikko


Ensimmäisenä Kuubaan saapuessa huomio kiinnittyy vanhoihin amerikanrautoihin ja pastillinvärisiin rakennuksiin, jotka ovat Kuuban tunnusmerkkejä. Havannan kaduilla vallitsee karibialainen letkeä tunnelma. Fiilis on heti erilainen kuin Aasian kuhisevilla ja vilkkailla kaduilla ja täällä aika tuntuu hieman kuin pysähtyneen.

img_2752.jpg

Kuubalaiset ovat selvinneet kommunismin romahtamisesta ja amerikkalaisten asettamasta kauppasaarrosta yllättävän hyvin, vaikka värikkään ulkokuoren alle kätkeytyy varmasti myös paljon ongelmia ja köyhyyttä. Silti ihmiset vaikuttavat iloisilta.

Kuubassa puhutaan espanjaa ja kielitaitoinen saisi varmasti reissusta paljon enemmän irti. Englantia puhutaan hyvin harvakseltaan, joten monesti kaipaamiani lisätietoja oli vaikea tai mahdotonta saada.

Kuuba on matkailijalle melko kallis maa. Käytössä on kaksi valuuttaa: paikallisten pääasiallisesti käyttämät pesot (CUP) ja ulkomaalaisten käyttämät convertible pesot (CUC). Kuubassa pääsee varmasti oikeasta paikasta ostamalla hyvinkin edullisesti, mutta lähtökohtaisesti CUC hinnat ovat helposti jopa Suomen tasoa.

img_2714.jpg

Pankkeja ei ole kovinkaan paljoa, joten rahan nostaminen voi olla haastavaa. Lisäksi törmäsin jatkuvasti siihen, että pankkiautomaattiin kävi vain VISA, mutta ei MasterCard! Onneksi minulla oli vielä hieman euroja mukana, jotka sain vaihdettua erään hotellin aulassa ja Havannassa puolestaan löysin erään pankin, jossa Mastercard toimi. Tästä samasta MasterCard ongelmasta kuulin myös ensimmäisenä iltana puhuttavan muiden matkaajien kesken hostellin baarissa. Eli kannattaa pitää käteistä mukana ja tarvittaessa nostaa sitä silloin kun se on mahdollista!

Puolentunnin taksimatka lentokentältä keskustaan maksoi 25 CUCia, käyttämäni kotimajoitukset olivat 20-30 CUCia per yö, joka nyt on tietysti vähän makukysymys onko hinta korkea vai ei. Halvemmallakin varmasti pääsee ja esimerkiksi jaetussa neljän hengen huoneessa eräässä Havannalaisessa laadukkaassa hostellissa yön hinnaksi tuli vajaa 10 CUCia.

img_2958.jpg

Kuubassa on tarjolla runsaasti kotimajoitusta eli nk. casoja. Se on niitä harvoja hyväksyttyjä liiketoimintoja täällä, joita paikalliset voivat tehdä (tosin pieniä puoteja, kenkäkauppoja yms. oli myös paljon, etenkin Havannan ulkopuolella). Rekisteröityneiden casojen ovissa on merkki, joka kertoo majoitusmahdollisuudesta. Saavuttuani rinkka selässä esimerkiksi Santa Claraan, tuli eräs paikallinen heti tarjoamaan majoitusta ja lähdinkin hänen matkaansa parin korttelin päässä sijainneeseen paikkaan. Kuubaan ei tarvitse siis olla etukäteen majoitusta varattuna, sitä löytyy helposti paikan päältä!

Minä näin muutamia eri casoja, jotka kaikki olivat sattumalta todella laadukkaita, mutta tarjonta varmasti vaihtelee. Käyttämissäni casoissa oli oma huone omalla suihkulla ja vessalla. Niistä löytyi ilmastointia ja tuuletinta. Isäntäperheet olivat oikein mukavia, vaikka eivät englantia puhuneetkaan.

Liikkuminen Kuubassa onnistuu varsin kätevästi Viazul –bussilla. Laadukkaat bussit kulkevat päivittäin isoimpien kaupunkien väliä ja hinta on varsin kohtuullinen. Esimerkiksi Havannasta neljän tunnin matkan päähän Trinidadiin matka maksaa n. 25 CUCia. Kannattaa huomata, että bussit ovat todella täysiä ja aamuvuoro Trinidadista takaisin Havannaan oli jo täysi kun kävin edellisenä iltana ostamassa lippua.

img_2947.jpg

Toinen matkustustapa johon törmäsin on minibussit, jotka noukkivat asiakkaat kotiosoitteista ja vievät kohdekaupunkiin. En ihan tarkkaan tiedä miten tämä systeemi muuten toimii, mutta sain itse varattua tällaisen Info-pisteestä, joita näyttäisi löytyvän useita kaikista suurimmista kaupungeista. Hintaa neljän tunnin matkalle Havannaan tuli 30 CUCia ja kuski vei haluamaani osoitteeseen asti.

Myös taksin käyttö pidemmillä matkoilla on mahdollista ja matkasin Santa Clarasta Trinidadiin vajaan 100 kilometrin matkan vanhan Peugoetin kyydissä. Hintaa kyydille tuli 60 CUCia ja pysähtelimme jatkuvasti matkan varrella sijainneisiin pikkukyliin, joka teki matkasta todella miellyttävän. Se olikin pääasiallinen syy valita taksi tälle reitille.

img_3236.jpg

Poliittisen systeeminsä ja kansainvälisen kauppasaarron vuoksi maassa on pulaa kaikesta. Kaupoissa ei ole kovin paljon mitään ostettavaa tai hinnat ovat helposti tavallisen kansan ulottumattomissa. Monet kaupat toimivat ”tilaa tiskiltä” –systeemillä, eli harvat tarjolla olevat tuotteet ovat vitriinissä tai tiskin takana hyllyissä, joista kassa sitten tuotteen ojentaa.

Internet-yhteyksiä on Kuubassa hyvin harvakseltaan. Jos yleensä on reissuissa tottunut, että monista kahviloista löytyy jopa ilmainen internet-yhteys, ei täällä nettiä ole tarjolla kuin muutamista harvoista paikoista. Nettiyhteyden tarjoajana toimii täällä Nauta –niminen lafka, jonka raaputuskortteja ostetaan n. 4-8 CUCin hintaan tunnista. Tyypillisesti nettiä on tarjolla suurimpien hotellien yhteydessä. Netittömyys oli toisaalta positiivista, mutta toisaalta hieman hankalaa. Tietyllä tavalla on mukavaa olla kerrankin netin ulottumattomissa, mutta toisaalta olen tottunut hakemaan erilaista lisätietoa vierailemistani kohteista tai suunnitellut seuraavien päivien ohjelmaa iltaisin netissä. Lisäksi koska reissaan paljon, edellyttää se myös työn ja reissaamisen yhteensovittamista ja olenkin mielelläni tsekannut meilejä ja esimerkiksi Airbnb varauksiani aktiivisesti myös reissun päältä. Reissuillani en koe olevani lomalla, vaan tämä maailmanmatkailun ja duunin yhteensovittaminen on elämäntapa!

img_3379.jpg

Oma reittini Kuubassa kulki Havannasta Santa Claraan (tosin vietin yön Varaderossa kun bussi Santa Claraan lähti aikaisemmin kuin luulin), Santa Clarasta Trinidadiin ja sieltä takaisin Havannaan, josta tein vielä paikallisen pariskunnan kanssa Pinar del Rioon, jossa asustelin yhden yön pienessä kylässä. Näin paljon erilaista Kuubaa.

Upea reissu ja voin lämpimästi suositella Kuubaa!

Avainsanat: reissut, kuuba


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini