Pikkuyrittäjät goes Maikkari!

Share |

Maanantai 16.5.2016 klo 0.01 - Mikko


Pikkuyrittäjät-konsepti syntyi reilut kolmisen vuotta sitten. Hillan ja Vilhon kanssa tehtyjen kauppaleikkien seurauksena päässä muhi ajatus konseptin skaalaamisesta valtakunnalliseksi ilmiöksi ja näin Pikkuyrittäjät sai alkunsa. Konsepti muistuttaa edelleenkin paljon niitä harjoituksia joita Hillan ja Vilhon kanssa teimme: Hillan omenaherkku ja Hilburger –hampurilaisketju, jotka olivat kivoja ja opettavaisia leikkejä ja naapuritkin tykkäsivät. Vilho oli vielä tuolloin niin pieni, että Hilla vastasi pääasiassa tekemisestä, mutta pikkuveljen apu oli tärkeää.

hilburger_386.jpg
Hilla myy hampurilaisia. Lasten ateriaan kuului myös lelu.

Pilotoimme Pikkuyrittäjiä kahdessa espoolaisessa koulussa yhdessä Nuori Yrittäjyys ry:n Virpin kanssa ja hommahan toimi hienosti! Jo alusta asti minulla oli visio Pikkuyrittäjien ympärille rakentuvasta tv-formaatista. Olimme vuoden 2013 alussa Kotisivukoneen kanssa Diili-ohjelmassa ja sieltä tutustumani tuottajan Herzun kanssa ideoimme formaattia, joka muistuttaisi hieman Diiliä. Kuvasimme pilotin, josta tulikin varsin hyvä. Tuomaristossa olivat Matti Vanhanen, Roosa Meriläinen ja Olli Keskinen, jotka eläytyivät rooleihinsa upeasti.

ryhmakuva_diplomit.JPGEnsimmäinen Pikkuyrittäjät-klubi huipentui upeaan loppuhuipentumaan.

hilla1.jpg

TV-ohjelman pilotissa kuvattiin "jaksoa numero 9", jossa lapset suunnittelivat yritykselleen vaatetuksen.

Tuolla kertaa ohjelmaa ei kuitenkaan saatu vietyä televisioon asti ja tv-ohjelmaidea hautautui muun tekemisen alle. Se oli varmasti ihan hyväkin asia, sillä Pikkuyrittäjät-konsepti oli vasta muotoutumassa ja löytämässä omaa tapaansa toimia. TV-ohjelman ideana olisi kuitenkin ollut tukea Pikkuyrittäjät-konseptin laajentumista valtakunnalliseksi.

Nyt tuosta on kulunut parisen vuotta ja paljon on ehtinyt tapahtua. Pikkuyrittäjät-ohjelma on muotoutunut kouluihin sopivaksi 18 oppitunnin yrittäjyyskasvatusohjelmaksi, joka onkin saanut runsaasti huomiota ja kiinnostusta ympäri Suomea. Perusidea on edelleen lähes täsmälleen samanlainen kuin pilottiohjelmissa muutamia vuosia aikaisemmin, mutta strategia siitä mihin ohjelmaa ollaan viemässä, on kirkastunut. Alakoulujen opetussuunnitelma uudistuu syksyllä ja sen perusteella voidaan todeta Pikkuyrittäjät-ohjelman sopivan ajan henkeen mitä parhaimmin. Yrittäjähenkisyys on selkeästi kasvussa ja sen rooli yhteiskunnassa voimistumassa.

Maaliskuussa palkkasimme Pikkuyrittäjille ohjelmapäällikön ja pyrimme tosissaan laajentumaan joka puolille Suomea. Samalla meille aukesi huikea mahdollisuus viedä Pikkuyrittäjät telkkariin ja saada sitä kautta vauhtia tavoitteemme saavuttamiseksi.

Aloitimme laajan yhteistyön hotelli- ja ravintolaketju Restelin kanssa ja kun Restel päätti lähteä yhteistyökumppaniksi uuteen ”Suomen lapsellisin ruokalista” –ohjelmaan, avautui meille paikka näyttää kyntemme. Ohjelmassa lapsien tarkoituksena on kehittää uusi lasten ruokalista Restelin kaikkiin yli 250 ravintolaan ja kyse ei ole vain ruuasta. Projektissa tarvitaan juuri sellaisia taitoja, joita Pikkuyrittäjissä harjoitellaan, ideointia, brändäystä, markkinointia, asiakaspalvelua ja hinnoittelua.

IMG_0752.JPG
Lasten mentorina toimii Jussi Heikelä, joka sopii rooliin hienosti!

IMG_0771.JPG
Lapset valmistautuvat tutustumaan Aulangon annoksiin.

Kasasimme viiden hengen Pikkuyrittäjät-porukan eri puolilta Suomea. Helsingin englanninkielisestä koulusta (jossa vedimme Angelin kanssa Pikkuyrittäjät-ohjelman syksyllä) tuli Jemina, kesäleirille osallistunut Sanja, Naantalin ohjelmaan osallistunut Sakari sekä Kajaanin poika Santeri. Niin ja tietysti yksi linssilude eli Hilla.

Kuvaukset ovat parhaillaan käynnissä ja kyllähän tuollainen Moskito TV:n tekemä iso tuotanto on mielenkiintoista seurattavaa. Kuvauspäivät ovat olleet todella antoisia, mutta myös melko rankkoja. Lapset ovat olleet kuitenkin todella innoissaan ja läppä on lentänyt. Upea kokemus, joka varmasti korvaa ne reilut kymmenen menetettyä koulupäivää helposti.

En voi vielä paljastaa liikaa ohjelman sisällöstä, mutta olemme kuvanneet useissa Restelin ravintoloissa mm. Aulangolla, Mäntsälän Helmisimpukassa, Meilahden uudessa Cumuluksessa ja Bulevardin Brödissä & Indigo-hotellissa, jossa lapset ovat myös majoittuneet. Olemme vierailleet myös mm. Santahaminassa.

IMG_0909.JPG
Drinksut maistuivat Aulangolla kuvausten jälkeen.

IMG_1329.JPG

Ohjelman ja ruokalistan markkinointi näkyy ja kuuluu Radio Novalla, netissä, printissä, ulkomainoksissa, 250 ravintolassa sekä tietysti telkkarissa. Pikkuyrittäjät on kutsuttu myös Maikkarin Aamutv:n vieraaksi, jossa käyn muutaman lapsen kanssa kertomassa toiminnasta ja ohjelman tekemisestä.

IMG_1393.JPG
Jälkiruokien suunnittelussa lapsia auttoi Teuvo Loman!

Pikkuyrittäjät näkyy upeasti ohjelmassa ja sen ympärillä. Tämä antaa meille huikean buustin maksuttoman Pikkuyrittäjät-ohjelman markkinoimiseksi kouluihin. Nöyrä kiitos Restelin Katille ja Jannelle sekä koko mukana olevalle tiimille, jotka ovat mahdollistaneet tämän Pikkuyrittäjille. Toivottavasti panoksemme auttaa myös Resteliä kasvamaan!

Kuusiosainen Pikkuyrittäjät tv-sarja alkaa MTV3 kanavalla sunnuntaina 29.5. klo 18:25.

Avainsanat: perhe, pikkuyrittäjät


Kommentit

16.5.2016 22.25  Ellu

Varmaan oli mahat täynnä hyvää ruokaa tuon 10 päivän jälkeen :)

Lapsissa on tulevaisuus. Kliseinen lause, mutta tottahan se on. Pikkuyrittäjät on sellainen juttu jota todella tarvitaan tuomaan toivoa Suomen talouden rakentamiseen tulevaisuutta ajatellen.

90-luvun alussa koulutaipaleen aloittaneena mieleen on jäänyt vaan laman tuoma niukkuus. Iltapäivä ryhmäläisten välipalat lopetettiin, vihot, kynät ym. piti hankkia itse. Miten lienee nykyään? Silloin olisi tarvittu myös Pikkuyrittäjiä antamaan toivoa.

Onko jo suunnitelmia miten ideaa voisi siirtää myös ylemmille luokille...Teiniyrittäjät? Ettei yrittäjähenkisyys unohdu ennen amikseen tai lukioon siirtymistä.

16.5.2016 23.06  Mikko

Kiitos jälleen Ellu kommentista! Kyllä Pikkuyrittäjissä opeteltavat taidot ovat todella tärkeitä ja nämä mukulat ovat työelämässä vielä 2060-2070 luvuillakin :)

Eipä tuo raha taida kouluissa kasvaa puissa tänäkään päivänä ja tuskin helpotustakaan on kovin luvassa..

Nuori Yrittäjyys ry:n yrittäjyyden polkuun kuuluu ohjelmia myös yläkouluikäisille (Vuosi Yrittäjänä -ohjelma) ja NY Startup, joten polku tästä eteenpäin on kyllä olemassa. Pikkuyrittäjissä saadaan kipinä tekemiseen ja sitten yläkoulussa jatketaan.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini