Reykjavik ja uskomaton karu Islanti

Share |

Torstai 25.6.2015 - Mikko


Selailin Facebookin kaverilistaa läpi ja pohdin, kenet saisin lyhyellä varoitusajalla reissuun. Muutama oli kovinkin kiinnostunut, mutta lyhyestä varoitusajasta johtuen oli ehditty jo sopia Provinssirokkia, kaverin häitä ja muuta sen sellaista. Niinpä päätin pakata kamppeeni ja lähteä yksin vaeltamaan Islantiin neljäksi päiväksi.

20150625_184612.jpg

Iceland Airin suora lento Reykjavikiin kestää 3,5 tuntia. Lentokenttä on melko kaukana tästä yhdestä maailman pienimmistä pääkaupungeista, mutta nappaamalla vuokra-auton saman tien lentokentältä mukaan, säästän paljon aikaa ja rahaakin, jos olisin joutunut turvautumaan jopa 100 € maksavaan taksiin!

Varasin ensimmäiseksi yöksi hostellin aivan Reykjavikin keskustasta. Yritin saada ensin majoitusta Couchsurfing.comin kautta, mutta taaskaan ei tärpännyt. Muita öitä en ole vielä varannut, joten katsotaan mihin sitä päädytään yöksi.

Lento laskeutui Reykjavikiin kymmentä vaille neljä. Islannin aika on Suomea kolme tuntia jäljessä. Noukin rinkkani hihnalta ja marssin tullin läpi. Minua oltiin kuitenkin vastassa ja otettiin takahuoneeseen selvittelemään repun sisältöä kumihanskat paukkuen. En tiedä oliko poiminta vain sattumanvaraista vai liittyikö se esim. siihen, että passistani löytyy melko eksoottisia kohteita viime ajoilta ja koska olin varannut lennot Islantiin vasta eilen.

IMG_8565.JPG

Olin juuri katsonut edellisenä iltana ”Australian rajalla” –ohjelmaa ja vaikka kuinka yritin näyttää viattomalta, oli kehonkieleni varmasti juuri sellaista, että ”täältä voisi jotain löytyäkin”.

Lopulta pääsin ulos tullista ja hain vuokra-autoni avaimet Budgetin tiskiltä. Navigaattori on ollut aikaisemmilla reissuilla kullanarvoinen, mutta nyt otin sen kyllä aivan turhaan. Ensinnäkin täällä teitä on sen verran vähän ja kaupungit/kylät niin pieniä, että ilmankin pärjäisi. Toisekseen Elisan liittymälläni voi käyttää täällä dataa viidellä eurolla päivässä niin paljon kuin haluaa, joten kännynavigaattoriakin voi hyvin käyttää.

No, navigaattoreista huolimatta ajoin heti hieman harhaan, sillä tarkoitukseni oli piipahtaa heti lentokentän lähellä sijaitsevaan Blue Lagoonin geotermiseen ulkoilmakylpylään. Lähdin kuitenkin posottamaan kohti Reykjavikia ja meni hetki ennen kuin pääsin kääntymään takaisin. Terhakka Hyundaini kiisi pitkin hyväkuntoista tietä auringon helottaessa taivaalta. Lopulta saavuin Blue Lagoonille, joka sijaitsi uskomattoman karujen maisemien keskellä. Vaikea uskoa, että ollaan maaplaneetalla.

IMG_8569.JPG

IMG_8571.JPG

IMG_8579.JPG

Blue Lagoon oli kuitenkin hieman pettymys, niin upea paikka kuin se sinänsä onkin. Paikka on tehty viimeisen päälle turistirysäksi ja parkkipaikalla oli runsaasti busseja, joista turisteja lappasi sisään. Itse asiassa paikka olikin täynnä kello 19 asti, joten en saanut ostettua kallista 45 euron hintaista pääsylippua. Menin kuitenkin tutustumaan alueeseen ja kokeilin kuumaa vettä käsilläni. Olisihan siellä kelvannut lillua, mutta toisaalta enpä mä siellä olisi kovin pitkään yksin tainnut jaksaa ollakaan, joten ehkä tämä meni ihan kivasti näin.

IMG_8585.JPG

IMG_8592.JPG

IMG_8600.JPG

Lähdin ajamaan jälleen kohti Reykjavikia. Laitoin hostellin osoitteen navigaattoriin eikä aikaakaan kun kaarsin hieman keskustan ulkopuolella sijainneelle omakotitaloalueelle, jossa hostellini sijaitsi. Hostelliin kuuluu kuusi rakennusta ja oma 4 hengen huoneeni sijaitsi rakennuksessa numero 6.

IMG_8606.JPG

Rinkka huoneeseen ja lähdin kävelemään kohti keskustaa. Reykjavik on pieni kaupunki ja etäisyydet ovat lyhyitä. Muutaman minuutin kävelymatkan päässä oli ehkä Reykjavikin tunnetuin rakennus, Hallgrimskirkja kirkko. Korkea torni näkyi kauas ja rakennus oli todella erikoisen näköinen. Kävelin sisään kirkkoon ja ostin 5 euron hintaisen lipun, jolla pääsi hissillä tornin huipulle. Tornin korkeus on 74,5 metriä ja se on Islannin korkein rakennus. Mitkä mahtavat näköalat sieltä avautuikaan värikkään ja matalan Reykjavikin ylle!

IMG_8609.JPG

IMG_8611.JPG

IMG_8614.JPG

IMG_8617.JPG

IMG_8618.JPG

Korkealta katsottuna Reykjavik näytti aivan värikkäältä legoista tehdyltä leikkikaupungilta. Kaupungin talot ovat pääasiassa matalia ja usein värikkäitä.

IMG_8629.JPG

IMG_8635.JPG

Hintataso on Islannissa melko korkea tai vähintään Suomen tasoa. Ennen talouden romahtamista 2008 hinnat olivat vieläkin korkeammat ja yhdestä pizzasta saattoi joutua pulittamaan jopa 30 euroa. Reykjavik sijaitsee suurin piirtein Oulun korkeudella ja aivan pohjoisin osa maata on napapiirillä. Näinä päivinä onkin päivä pisimmillään ja tätäkin kirjoitellessani kello on jo puoli yksitoista illalla, mutta aurinko paistaa komeasti taivaalla.

Huomenna teen vielä pienen kierroksen Reykjavikissä, jonka jälkeen lähden ajamaan kohti ”Golden Circleä”, josta löytyy useita huikeita paikkoja. Illaksi on tarkoitus ajaa sitten kohti pohjoista, mutta sen tarkempia suunnitelmia ei kuitenkaan vielä ole eikä ensi yön majoitustakaan ole vielä buukattu. Hätätapauksessa pikkuruiseen Hyundai autoonikin voi varmasti majoittua.

IMG_8639.JPG

IMG_8640.JPG

IMG_8641.JPG

IMG_8645.JPG

IMG_8647.JPG

IMG_8648.JPG

IMG_8653.JPG
IMG_8655.JPG
IMG_8659.JPG
IMG_8663.JPG
IMG_8664.JPG
IMG_8671.JPG
IMG_8674.JPG
IMG_8677.JPG

Avainsanat: reissut, islanti


Kommentit

5.1.2017 22.51  Riikka

Kiitos todella hyödyllisistä Islannin kokemuksistasi! Kiinnostaisi tietää, olitko vuokrannut autosi jo etukäteen vai otitko sen vasta paikan päällä?

6.1.2017 11.09  Mikko

Kiva että oli hyötyä! Islanti on ihan huikea mesta! Otin auton vasta paikan päältä ja oli muistaakseni aika tyyris. Islanti on kallis maa joka tapauksessa, joten en tiedä maksoinko kuinka paljon extraa, mutta kyllä suosittelisin varaamaan joka tapauksessa auton jo etukäteen. Auto kannattaa ehdottomasti ottaa lentokentältä, koska Reykjavikiin on muistaakseni ainakin 45km matka ja taksilla se maksaa ~100 euroa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini