Meidän perheen tavoitteet

Share |

Sunnuntai 12.10.2014 klo 11:53 - Mikko


Osallistuin loppuviikosta Nordic Business Forumiin, joka oli jälleen kerran hieno tapahtuma. Jyväskylästä Helsinkiin siirtynyt seminaari on kasvanut vuosi vuodelta ja koska rima on asetettu aikaisempien vuosien hyvällä duunilla korkealle, ei tämänvuotinen tapahtuma enää samalla tavalla sykähdyttänyt tai yllättänyt. Silti kokonaisuus on jotain sellaista, joka kestää vertailun varmasti mille tahansa kansainväliselle tapahtumalle.

2014-10-09_10.01.33.jpg

Puhujista parhaat olivat Arnold Schwarzenegger ja AirAsia lentoyhtiön perustaja, entinen Caterhamn F1-tallin ja nykyisin Valioliigaseuran omistava Tony Fernandes. Manchester Unitedin arvostettu ja pitkäaikainen manageri Sir Alex Ferguson oli puolestaan hieman pettymys kuivahkolla esiintymisellään ja vaikealla skottiaksentillaan, mutta äijän arvostusta se ei toki laskenut.

2014-10-09_18.52.12-1.jpg

Arnoldin osalta yllätyin siitä, miten määrätietoinen ja kunnianhimoinen kaveri onkaan kyseessä. Helposti on voinut, etenkin (surkeiden) komedialeffojen pohjalta kuvitella, että kaveri on vain lihaksikas hölmö. Mutta mitä vielä! Hän on aina asettanut itselleen kunnianhimoisia tavoitteita, joille on naureskeltu ja jotka on kyseenalaistettu. Hän on kuitenkin taistellut tiensä kohti unelmaansa muiden mielipiteistä välittämättä ja mitä suurimmassa määrin ne myös saavuttanut. Oli myös yllättävää kuulla, että hän oli menestynyt liikemies ja miljonääri jo ennen Hollywood –uraansa mm. kiinteistöbisnesten ansiosta. Lopulta hän nousi aina Kalifornian, maailman kahdeksanneksi suurimman talouden, kuvernööriksi asti.

Arnoldin teesit eivät olleet uusia, mutta ne saivat jälleen hyvää perspektiiviä erinomaisen esimerkin myötä.

1. Visio
2. Think big!
3. Älä välitä valittajista ja niistä, jotka sanovat ”ei onnistu”
4. Work hard!
5. Don’t just take, give something back

Kotona juttelin lapsille, että elämässä on hyvä olla tavoitteita ja unelmia, joita kohti mennä. Kerroin, että tavoitteita voi asettaa sekä lyhyellä että pidemmällä tähtäimellä. En ehtinyt edes kertoa asiaani kunnolla loppuun, kun Hilla jo haki kynän ja paperia ja piirsi meidän perheen tavoitetaulukon.

2014-10-09_21.25.31.jpg
Hilla "konsultti" Nurminen suunnitteli meille tavoitetaulun.

”Ylhäälle tulee Hilla, Vilho ja Iskä. Sitten tänne sivuun laitetaan ’Tänään’, ’Huomenna’ ’Kuukauden kuluttua’ ja ’Vuoden kuluttua’. Sitten tehdään lista siitä, mitä pitää tehdä että nämä tavoitteet saavutetaan”. Huhhuh! Tuleva konsultti vai mitä?? Ja taas huikea osoitus siitä, että lapset ovat todella fiksuja ja lasten ideoille ja ajatuksille on annettava siivet – aivan kuten Pikkuyrittäjissä tavoitteemme onkin!

No, mitkä ovat sitten ne meidän perheen tavoitteet? Pohdimme niitä yhdessä pitkin viikonloppua mm. ruokapöydässä ja NHL15 –turnauksen lomassa. Tässä harjoittelun tuloksia:

Vilho

  • Oppia lukemaan
  • Voittaa iskä NHL15 –pelissä (tavoitteet korkealla!)

Hilla

  • Päästä ens vuoden The Voice Kids’issä jatkoon ja telkkariin
  • Oppia puhumaan hyvää englantia
  • Tehdä oma albumi

Mikko

  • Saada luotua Pikkuyrittäjistä kaikkien tuntema ilmiö ja tv-formaatti
  • Saada luotua AddSearchista kansainvälinen menestystarina
  • Matkustaa paljon yksin ja lasten kanssa ja nähdä maailmaa
  • Oppia tekemään Hillalle letit

2014-10-12_10.51.23.jpg

2014-10-12_11.31.59.jpg
Tällainen siitä tuli. Tähän on hyvä pohtia näitä asioita jatkossa ja katsoa miten hommat edistyvät!

Päätimme kirjoittaa tavoitteet ylös sellaiseen paikkaan, mistä ne näkee joka päivä. Joka päivä voi katsoa ja muistuttaa itseään siitä, mitä kohti on menossa. Toki lasten osalta tämä on enemmänkin vielä leikkiä ja harjoittelua – tavoitteet muuttuvat vielä monta kertaa ja niin pitääkin. Niin ne muuttuvat myös aikuisilla. Mutta ajatus siitä, että elämässä on tavoitteita ja tavoitteita kohti mennään tekemällä Arnold Schwarzeneggerin sanojen mukaisesti kovaa duunia voidaan saavuttaa jotain upeaa. Se pistää myös ajattelemaan aktiivisesti niitä asioita, joita tavoitteiden saavuttamiseksi on tehtävä.

"Tarina kertoo miehistä, jotka olivat hakkaamassa kiviä. Kulkuri kohtasi heidät matkallaan. Ensimmäiseltä kivenhakkaajalta kulkuri kysyi: “Mitä sinä teet” Kivenhakkaaja vastasi: “Hakkaan näitä kiviä.” Toiselta kulkuri kysyi samaa. Kivenhakkaaja vastasi: “Hakkaan näitä kiviä, jotta saan elatuksen itselleni ja perheelleni.” Kolmannelta kivenhakkaajalta hän kysyi samaa ja kivenhakkaaja vastasi: “Minä rakennan pyramidia.”

Haluan, että meidän perhe rakentaa pyramidia – ei vain hakkaa kiviä.

Maalasimme yhdessä kotityöhuoneeni seinän liitutaulumaalilla ja kirjoitimme tavoitteet ylös. Tästä on hyvä jatkaa harjoittelua ja näiden asioiden pohtimista.

2014-10-11_12.08.42.jpg
Ostettiin purkki liitutaulumaalia K-Raudasta.

2014-10-11_17.14.00.jpg
Lapset maalasi seinän melkein kokonaan itse. Vilho ei halunnut kuvaan, koska maalasi kalsareissa :)

Avainsanat: perhe


Kommentit

12.10.2014 12:49  pekka raitala

On tuota teidän perheen yhdessä tekemistä upea seurata. Minusta on hienoa kun isät jaksaa puuhata lastensa kanssa ja antaa heille aikaa. (Meillä Peralla on samanhenkistä touhua kolmen tytön kanssa).
Life is for living 😊

12.10.2014 20:31  Mikko

Kiitos Pekka! Tää on kyllä niin kiva kun saa itse puuhata ja lapset tykkää myös. Konsultin termein tää on ihan "win-win situation" :)

13.10.2014 18:40  Essi Leppinen

Mainioita tavoitteita teillä! Tsemppiä niiden saavuttamiseen!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini