Huikea päivä Santa Martan favelassa ja Flamengon matsissa!

Share |

Torstai 7.11.2013 - Mikko


Mikä huikea päivä! Vaikka vettä on satanut koko päivän, on tänään ollut aivan mahtavaa. Aamulla kiertelin pitkin Rion katuja ja pistäydyin yhdessä suuressa kauppakeskuksessa. Koska shoppailu on tylsää, lähdin jatkamaan kaupunkikiertelyä uusille alueille.

riokatu.jpg
Kävellen Rion katuja

Iltapäivästä lähdin paikallisoppaan ja kahden sveitsiläisen turistin kanssa Santa Martan favelaan, eli slummiin. Turvallisuusmääräyksistä ei juuri välitetty, kun hyppäsin ”hyvin ilmastoidun” Toyotan takatilaan ja pidin kaiteista kiinni minkä pystyin.

toyota.jpg
Toyota oli hyvin ilmastoitu


Yksin Rio de Janeirossa on yli 1000 favelaa, joista valtaosa on huumejengien hallussa ja todella vaarallisia paikkoja. Vuodesta 2007 alkaen hallitus on aloittanut ohjelman, jossa faveloiden asemaa on parannettu. Kuitenkin poliisi on tullut sisään vasta alle 40 favelaan, mutta näissä tulokset ovat olleet erinomaisia. Santa Martan favela on ensimmäinen paikka, jonne poliisi saapui ja ajoi huumejengit pois. Jengit eivät luopuneet asemistaan suosiolla ja lopputuloksena oli mittava aseellinen yhteydenotto poliisin erikoisjoukkoja vastaan.


santamarta4.jpg
Santa Martan favela on alkanut rakentumaan ylhäältä alaspäin.

santamarta3.jpg

santamarta2.jpg

lapset.jpg


Nyt Santa Martan favela on varsin turvallinen ja paikallisoppaamme oli selvästi suosittu kaveri alueella. Hän läpsytteli yläfemmoja vastaantulijoiden kanssa ja kertoi huikeita tarinoita alueelta. Kävelimme paikalle jossa Michael Jackson kuvasi ”They don’t really care about us” –videon vuonna 1996, jolloin alue oli vielä hyvin vaarallinen. Jackson maksoi 3 miljoonaa paikallisille huumepomoille ja sai tulla paikan päälle kuvaamaan upean musiikkivideon yli 300 hengen avustajajoukkonsa kanssa. Itse asiassa osa videosta on kuvattu Salvadorin kaupungissa, mutta valtaosa videosta oli kuvattu juuri samoissa paikoissa, joissa kävelimme.mikko_jackson.jpg


jacksonaukio.jpg
Tällä aukiolla kuvattiin Michael Jacksonin musavideo

Jacksonin musavideo ei ole ainoa alueella kuvattu tunnettu pätkä. Fast and furious 5:sen kohtaukset sijoittuvat myös juuri tänne Santa Martaan. En ole ko. leffaa nähnyt, mutta pitääpä heti Suomeen takaisin päästyäni katsoa! Trailerissa näkyy tuttuja paikkoja!Valtaosa vuoren rinteellä sijaitsevan Santa Martan asukkaista käy töissä alhaalla kaupungissa. Minimipalkka on 670 realia, eli vain n. 215 euroa kuukaudessa. Opas kertoi ihmisten olevan köyhiä, mutta pääosin tyytyväisiä elämäänsä ja siltä todella myös näytti. Ihmiset olivat iloisen oloisia ja alueella vallitsi tiivis yhteisöllisyys, joka pitää myös rikokset loitolla. Vaikka Brasiliassa on ehdottomasti suuria ongelmia, rikollisuutta ja köyhyyttä, tuli tästä vierailusta ja oppaan puheista todella hyvä fiilis ja ainakin vaikutelma, että sekä Rio de Janeiro että koko Brasilia on menossa kovaa vauhtia kohti parempaa. Opas piti sekä fudiksen MM-kisoja (2014) että erityisesti olympialaisia (2016) Riolle ja koko Brasilialle hyvänä asiana.

pyykit.jpg

paridudea.jpg
Pari paikallista jeppeä


Brassifutista: Flamingo - Goias, Copa do Brasilia

Pian hotellille palattuani olikin jo aika lähteä kohti päivän huipentavaa Copa de Brasilia semifinaaliottelua Flamengon ja Goiasin välillä. Favela-oppaani hehkutti ottelun tärkeyttä ja kertoi koko kaupungin katsovan sitä televisiosta.

fudis1.jpg

Sateesta huolimatta tunnelma oli huikea. Laulu raikasi jo kävellessäni sisään stadionille ja vastassa oli valtava ihmismeri suuria lippuja liehutellen. Paikalla oli n. 50 000 katsojaa.

stadion_laaja.jpg

Ottelu oli vauhdikasta ja nopeatempoista. On vaikea arvioida kuinka laadukasta peli oli esimerkiksi Barcelonan tai muiden huippuseurojen peliin nähden, mutta uskoakseni varsin samalla tasolla. Yleisö pomppi paikallaan, seisoi koko ottelun ajan ja lauloi kannustuslauluja. Upea tunnelma!

fudis2.jpg

Ottelun alussa Goiasin onnistui tekemään 0-1 osuman, mutta pian perään Flamengo onnistui kahdesti ja siirtyi 2-1 johtoon, joka jäi myös lopputulokseksi. Flamengolle olisi riittänyt jopa yhden maalin tappio finaalipaikkaan, sillä se oli voittanut ensimmäisen osaottelun 1-2. Ottelun jälkeen ilo oli ylimmillään kun finaalipaikka arvostetussa Copa do Brasilissa oli varmistunut.Legendaarinen Maracana stadion on suunniteltu hienosti ja koko ihmismassa soljui komeasti ulos hallista muutamassa minuutissa. Suomessa vastaavat spektaakkelit saavat koko kaupungin jumiin.

flamengo_fani.jpg

Flamengo on perustettu yli 100-vuotta sitten ja sen sanotaan olevan Latinalaisen Amerikan suosituimmista jalkapallojoukkueista yli 35 miljoonalla kannattajalla! Se on myös yksi menestyneimmistä joukkueista, jonka riveissä on pelannut monia tunnettuja brassipelaajia.


Flamengo pelaa kotiottelunsa Maracana stadionilla, jonne mahtui aikaisemmin jopa lähes 200 000 ihmistä. Seisomakatsomoiden muututtua istumakatsomoiksi, vetää stadion tänä päivänä vajaat 90 000 ihmistä. Nyt osa katsomosta oli jätetty vierasjoukkueen faneille ja siksi valtaosin tyhjäksi.

Avainsanat: reissut, brasilia


Kommentit

7.11.2013 12:54  Gäri

Jäbä vaa hengaa jossain Brasseissa, eikä oo yhtää kommenttia - saatika kirjotusta - maan kuumimmasta jutusta: Miss Bumbum 2013. Aloitetaan korjaustoimenpiteet jakamalla tämä linkki: http://www.iltasanomat.fi/viihde/art-1288617526453.html

7.11.2013 13:37  Eme

Huikeeta on! Thumbs up!

7.11.2013 16:39  Mikko

Gäri, karsinnat täällä käynnissä selkeästi joka päivä


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini