Qatarin pääkaupunki Doha on kuin Dubain pikkuveli

Share |

Maanantai 12.10.2015 klo 9.33 - Mikko


IMG_5577.JPGQatar on pieni, lähes kokonaan aavikon peittämä maa Persianlahdella Saudi-Arabian naapurissa. Maa on noussut öljy- ja kaasuvarantojensa ansiosta nopeasti moderniksi arabivaltioksi, joka on bruttokansantuotteella per henkilö mitattuna maailman vaurain maa. Varallisuus ei ole tosin jakautunut kovin tasaisesti, sillä maassa on Dubain ja Abu Dhabin tapaan suuri aasialaisten siirtotyöläisten joukko, joka elää niukasti ja työskentelee usein varmasti varsin epäinhimillisissä oloissa. Vierastyöläisiä on Qatarin väestöstä jopa 80% eivätkä he saa maan kansalaisuutta.

Saavuin Qatariin aamuyöllä hieman ennen viittä. Lento Qatarin pääkaupunkiin Dohaan kulki jälleen tutun Istanbulin kautta, jossa vietin muutaman tunnin. Jouduin odottamaan rinkkaa yllättävänkin pitkään, mutta minulla ei ollut kiire minnekään. Olin sopinut Airbnb hostini kanssa, että saapuisin kämpille vasta n. 7:30, joten jäin hetkeksi Dohan hienolle kentälle nautiskelemaan aamukahvia.

Avainsanat: reissut, qatar


Kommentit

12.10.2015 14.38  Pirkko / Meriharakka

No, ei nyt vielä vaikuta ainakaan siltä, että olisit minua Qatar-suosituksesta listimässä :-)

Mutta noista soukeista, jos vielä olet kaupungissa, niin etsi nyt ihmeessä se haukkasoukki ja viereinen haukkasairaala. Soukkeja nyt näkee joka paikassa, mutta haukkasoukin vaan Qatarissa.
Haukat matkustavat muuten kuulemma Qatar Airwaysillä yleensä 1. luokassa!

Myös Kataran alueella kannattaa käydä. Pearl taas on aika lailla "Dubaita".

12.10.2015 14.39  Pirkko / Meriharakka

Ei tainnut linkit mennä kommentoinnissa läpi, mutta niin haukoista kuin Kataran alueelta löytyy Meriharakka.net -blogista juttua, vaikka aloittamalla oikean sivun maaluettelon valinnalla Lähi-itä / Qatar.

12.10.2015 19.24  Ellu

Kyllä kateeksi käy, kun on noin kivat ilmat. Nuo ratsupoliisin hepat oli oikein juhlapuvuissa. Komea näky. Suomen Turussa on myös joskus kesäisin näkynyt ratsupoliiseja.

Tuo vierastyöläisten asema kuulostaa ikävältä. Pitääkö valtion rikkaus aina repiä toisen selkänahasta? Toisaalta vierastyöläiset tulevat todennäköisesti vapaaehtoisesti Qatariin.

Onko Qatarissa mitään ruokaa tuottavaa elinkeinoa vai onko se täysin riippuvainen tuonnista? Vai onko siellä keinotekoisesti kasteltuja
"garden of eden" tyyppisiä ratkaisuja? Sellaisesta olisi kiva nähdä kuvia.

13.10.2015 0.20  Mikko

Kiitos Pirkko! Kuljinkin tänään Haukkasoukin läpi, mutta en kerennyt vielä pysähtyä tarkemmin. Huomenna menen katsomaan sen.

Ellu: Vierastyöläisyysasia on tosiaan mietityttänyt mua täällä. Varmaan heillä on täällä loppujen lopuksi paremmat oltavat kuin kotimaassaan, mutta silti tätä on aika vaikea hyväksyä. Helposti sitä vain näkee sen toisen puolen eli kiiltävät pilvenpiirtäjät, mutta harvemmin tulee ajateltua ketkä ne rakentavat. Täällä olen nähnyt kuinka työläiset marssivat illan pimetessä bussiin ja heidät kärrätään jonnekin kaupungin ulkopuolelle asuntolaan valamistautumaan jo seuraavaan työpäivään. Maailma ei ole reilu paikka.

Hyvä kysymys tuo "gaden of eden" juttu! Tänään nimittäin asiasta lyhyesti kuulinkin kun bussilla kuljin ja kuuntelin opastusta kuulokkeilla. Jos kuulin oikein niin vain 10% ruuasta tuotetaan täällä ja kaikki muu tuodaan. Hallitus pyrkii kuitenkin lisäämään runsaasti omavaraisuutta ja juuri jotain tällaisia "Garden of eden" juttuja on suunnitteilla. Valitettavasti sen enempää ei ole tietoa aiheesta, mutta kaiken kaikkiaan kuulostaa siltä, että ainakin puheissa otetaan vakavasti se, että tulevaisuudessa maa ei ehkä enää ole öljyntuotannon varassa vaan taloutta on monipuolistettava.

13.10.2015 14.02  Ellu

Niin. Useilla asioilla on aina kääntöpuolensa. Oli mielenkiinotoista lukea kuinka siirtotyöläisen arki siellä menee. Poissa silmistä, poissa mielestä, vai miten se sanonta sitten meneekään.

10% kuulostaa todella pieneltä määrältä ruuan omavaraisuuden osalta. Toivottavasti qatarilaiset löytävät joitain maanalaisia lähteitä niin ongelma on ratkaistu. Ja onhan niitä meriveden kastelukelpoiseksi muuttavia teknologioita varmaankin jo keksitty. Ja kun valtiolla on nyt rahaa niin kuin taivaan tähtiä ja meren hiekkaa niin eiköhän ruuantuotannon ongelmat pystytä ratkaisemaan ;)


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini