Uskomaton kiipeäminen Tiikerinpesään, Taktshangin luostariin

Share |

Sunnuntai 12.7.2015 klo 15.25 - Mikko


Aamupäivälle oli taas tiedossa ryskettä ja rytinää kun starttasimme automme ja lähdimme ajelemaan kohti pääkaupunki Timphua ja sen ohi lentokenttäkaupunki Paroon. Paro on aina ollut portti Bhutaniin – aikaisemmin sen kautta kulki ainoa tie maahan ja nyt siellä sijaitsee maan ainoa kansainvälinen lentokenttä.

IMG_0261.JPG
Tienvarressa oli pieniä kojuja, joissa myytiin maissia, leipää ja hedelmiä.

IMG_0266.JPG
Tie oli todella mutaisassa kunnossa

Matkanteko oli jälleen vaivalloista ja välillä hieman hirvittikin kun auto lähti mutavellissä luisuun ja puolen metrin päässä oli pudotusta toista sataa metriä alas viidakkoon. Välillä mutavellissä eteneminen oli tälle maasturillekin sen verran hankalaa, että ihmettelen miten lukuisat pikkuautot selvisivät matkasta. Paikka paikoin oli työmiehiä korjaamassa maansortumia – toisinaan kaivinkoneella mutta usein aivan käsipelillä ja isoja kivenmurikoita tieltä pois heitellen. Huoli ei ollut aivan aiheton, sillä vähän hotellilta lähdettyämme näimme kuinka yksi pikkuauto oli pudonnut tieltä.

IMG_0255.JPG
Tämä on tuttu näky Bhutanin huonokuntoisilla teillä.

Saavuimme Thimphuun, mutta vain tiputtaaksemme kirjekuoren postiin. Kävimme pari päivää sitten paperitehtaalla (hyvin alkeellinen jossa paperia tehtiin lähes käsipelillä), josta ostin muutamia kirjekuoria ja Bhutan aiheisia tehtaassa valmistettuja papereita. Kirjoitin lapsille kirjeen ja katsotaan kauan sen saapumisessa kestää.


Jatkoimme saman tien Paroon, jonne on matkaa reilut 50 kilometriä. Tie Paroon on jo selvästi parempi ja matka taittui jouhevasti. Paron aluella asuu arviolta 15 000 -20 000 ihmistä ja Paron pieni keskusta oli yllättävänkin vilkas. Kävimme lounaalla kivassa ravintolassa, jossa oli jälleen tarjolla samaa ruokaa kuin aikaisemminkin. En ole erityisesti rakastunut tähän paikalliseen ruokaan, vaikka pikkuhiljaa siihen alkaa tottumaan. Kaikki käyttämämme ravintolat ja hotellit ovat olleet lähes luksustasoa eikä näissä paikalliset käy. Turistejakin on näkynyt hyvin harvakseltaan.

IMG_0293.JPG
Täällä tupakkaa poltetaan todella vähän, sillä sen myynti ja ostaminen on kiellettyä. Tupakkaa voi tuoda maahan jos maksaa 100% veron. Tupakan sijaan paikalliset jauhavat tällaista lehteä, jonka sisällä on tahnaa ja pähkinä. Tästä erittyy suuhun punaista nestettä jota sitten syljeksitään pitkin katuja. Maistoin tätä eikä se tehnyt kovin suurta vaikutusta. Monilla täällä näkyy huulet punaisina tästä aineesta.

IMG_0295.JPG

Kyselin vielä paikallisoppaaltani tästä Bhutanin kahdesta lentoyhtiöstä. Se kun tuntui jotenkin niin hassulta näin pienessä maassa, jossa lentoja tulee maahan sesongin ulkopuolella 3-4 ja sesongin aikaankin vain 8-9 päivässä. Opas antoi minulle kuitenkin kunnon markkinatalouden oppitunnin ja kertoi kuinka valtio halusi lisätä lentoliikenteen kilpailua, kuinka hinnat laskivat (aikaisemmin Katmanduun n. 10 000 nu:ta eli 145 euroa, nyt vain noin puolet siitä) ja palvelu parani. Totta! Näinhän se menee ja kilpailu pakottaa molemmat toimijat kehittymään ja pitämään yllä hyvää palvelua.

Palvelusta ja ystävällisyydestä puheenollen Bhutanilaiset muistuttavat tässä ehkä hieman jopa suomalaisia. Täällä kulttuuriin ei kuulu juurikaan hymyillä eikä tuntemattomille moikkailla kadulla. Vain tutuille moikataan tai saatetaan hieman hymyillä. Myöskään kiitosta ei sanota kovin herkästi, ellei toinen tee jotain poikkeuksellista. Monet paikalliset eivät hirveästi noteeraakkaan ulkomaalaisia, vaikka joskus pieni hymy irtoaakin. Yleensä kuitenkin katsotaan vähän ujosti alaspäin. Toisaalta jos kysyn vaikka lupaa valokuvata niin yleensä he ovat vain mielissään.

Lounaan jälkeen kävelimme ylös Paron linnoitukselle, joka oli lähes kopio Punakhassa sijainneesta vastaavasta linnasta. Valtaosan näistä linnoista on rakentanut sama heppu 1600-luvulla ja senkin vuoksi ne ovat hyvin samankaltaisia. Linna oli kuitenkin jälleen pysäyttävän upea – tosin sisäpuolelta ne ovat varsin vaatimattomia. Sisältä löytyy temppeli ja linna on jaettu luostarin ja hallintotilojen kesken.

IMG_0298.JPG
Paron linnoitus

IMG_0303.JPG

IMG_0306.JPG

IMG_0307.JPG

IMG_0308.JPG

IMG_0312.JPG

IMG_0314.JPGMunkkikahvit

IMG_0319.JPG

IMG_0329.JPG

IMG_0332.JPG

IMG_0336.JPG

Myöhemmin kävimme myös koko Bhutanin vanhimmassa temppelissä, joka on rakennettu 600-luvulla silloisen Tiibetin hallitsijan toimesta. Hän halusi rakentaa Himalajalle 100 temppeliä ja tämä oli yksi niistä. Vanha temppeli oli kuitenkin vain pieni osa isompaa kokonaisuutta, josta osa oli rakennettu sitten muina vuosisatoina (ainakin joku osa 1200-luvulla) ja uloimmat osat olivat sitten puolestaan aivan tuoreita.

IMG_0339.JPG

Jousiammunta on Bhutanin kansallislaji, vaikka jalkapallo onkin nykyään nuorison suosiossa. Kävimme katsomassa jousiammuntakilpailua, jossa kaksi joukkuetta ampui nuolia 150 metrin matkan päästä. Toisessa päässä olevaa maalitaulua näki vain hienokseltaan, mutta useita osumia nämä kaverit saivat aikaiseksi. Aina osuman jälkeen tanssittiin ja laulettiin. Vyötäisillä roikkui erivärisiä nauhoja merkiksi siitä, millaisia osumia oli saatu aikaiseksi.

IMG_0362.JPG

IMG_0368.JPG

Koululaisilla on tällä hetkellä kahden viikon kesäloma. Talvella loma on sitten pidempi. Hallitus panostaa täällä koulutukseen ja tavoite on, että kouluja olisi keskimäärin noin 30 minuutin kävelymatkan välein, mutta korkeintaan kahden tunnin kävelymatkan päässä. Tällöin tosin pyritään tarjoamaan myös majoitus koulun yhteydessä.

Pyörähdin vielä illalla Parossa. Ihmiset olivat viettämässä lauantai-iltaa, jotkut potkivat palloa, toiset pelasivat biljardintapaista peliä muovikiekoilla (olikohan Suomessa pelin nimi Corona). Illalla hotellilla tapasin ruotsalaispariskunnan, joka oli ollut reissussa viisi viikkoa matkaten Mongoliassa, Kiinassa, Tiibetissä, Nepalissa ja nyt Bhutanissa ennen paluuta Ruotsiin. Nainen oli syntynyt Kiinassa, mikä helpotti huomattavasti reissaamista Kiina-Tiibet akselilla. Tiibet on täällä mainittu useita kertoja ja aloinkin pohtimaan, että sinne olisi joskus kiva mennä. Ruotsalaiset sanoivat paikan olevan ehdottomasti käymisen arvoinen, mutta he olivat yllättyneet kuinka kehittynyt alue oli ja miten paljon siellä oli turisteja. Odotus kun oli ollut hieman Bhutanin tyyliä. Mies kertoi myös alkuvuonna tekemästään yksinreissusta, jossa reitti kulki kutakuinkin Egypti-Sudan-Kenia-Tansania-Sambia-Zimbabwe-Etelä-Afrikka akselilla. Kiinnostavaa, sillä olenkin vähän pohtinut Sudania ja Zimbabwea!

IMG_0345.JPG

IMG_0348.JPG

IMG_0360.JPG
Community Police auttaa poliisia. Nämä nuoret ovat vapaaehtoistöissä lomallaan. He tekivät jonkinlaisia käyntejä kauppoihin ja kirjoittivat ylös jotain. Opas ei osannut ihan varmaksi sanoa, mutta epäili kyseessä olevan jokin kysely (näytti verotarkastukselta ;)


IMG_0404.JPG
Paron torilla

IMG_0410.JPG

IMG_0414.JPG

IMG_0420.JPG

IMG_0425.JPG


Nousu Tiikerin pesään

aviary_1436683645685.jpg
Uskomaton Taktshang Monastery

Sunnuntaina oli edessä reissun kohokohta. Aloitimme nousun kohti Tiikerin pesää, Taktshang Monasterya, Bhutanin tunnetuinta ja varmasti uskomattominta kohdetta. Tämä 1600-luvun lopulla rakennettu luostari sijaitsee n. 3500 metrin korkeudessa jyrkän kallion reunalla kuin tyhjän päällä. On aivan käsittämätöntä miten luostari on voitu rakentaa tänne tuona aikana. Paikalla on ollut uskonnollista toimintaa jo ainakin 600-luvulta alkaen.

Nousua korkeussuunnassa oli kilometrin verran ja matkaa pientä polkua pitkin nelisen kilometriä. Puoleen väliin on mahdollista nousta myös hevosella, mutta näin tekivät vain harvat. Nousimme ripeää tahtia ylös ja jalat olivat toisinaan koetuksella. Onneksi Jättärin portailla on kuitenkin tehty kova pohjatyö, eikä nousu tuonut ylitsepääsemättömiä haasteita.

IMG_0442.JPG
Tästä nousu alkoi

IMG_0450.JPG

IMG_0453.JPG

IMG_0478.JPG

Maisemat olivat mykistävän upeita ja Tiikerin pesä alkoi pikkuhiljaa näkymään kaukaisella vuorella. Noin kolmen kilometrin kävelyn jälkeen pesä avautui upeana näkynä vuoren rinteessä. Uskomatonta! Heinäsirkat sirisivät, kärpäset pörräsivät ja luostarista kantautui jo jonkinlaisten torvien ääni.

Lopulta nousimme ylös portaita kohti luostaria. Näky oli todella vaikuttava. Aikaa nousuun meni meillä vain noin 1,5 tuntia alkuperäisen 2-3 tunnin arvion sijaan. Ennen astumista sisään luostariin ja sen muutamiin temppeleihin, meidän piti jättää kamerat ja kännykät pois. Kuvia ei sisällä saanut ottaa.

IMG_0484.JPG

IMG_0488.JPG

IMG_0499.JPG

IMG_0514.JPG

Turisteja ei ollut vielä juurikaan ja useimmat (silti harvat) tulivat vastaan vasta kun me jo olimme matkalla takaisin. Kiersimme eri huoneita ja opas kumartui aina Buddha-patsaiden edessä. Yhdessä huoneessa oli käynnissä seremonia jossa parisen kymmentä munkkia, osa alle 10-vuotiaita, lukivat yhdessä rukouksia. Näky oli todella autenttinen ja upea.

Internet ja matkapuhelimet ovat tulleet myös Bhutaniin. Puhelimien määrä alkoi kasvamaan 2003 vuoden tienoilla ja 2010 vuonna matkapuhelinverkko on kattanut koko Bhutanin. Myös monilla munkeilla oli käsissään älypuhelimet ja eräskin munkki rötkötti patjalla puhelintaan pläräillen. Mihin tämäkin maa on oikein menossa? :-)

Laskeuduimme alas vuorelta. Aurinko paistoi ja lämmintä oli lähemmäs 30 astetta. Pikkuhiljaa Tiikerin pesä jäi taakse ja jatkoimme matkaa läheiselle linnoitukselle.

Tämä linnoitus on myös rakennettu 1600-luvulla estämään tiibetiläisten valloitusyritykset. Se on kuitenkin kärsinyt pahoja vahinkoja eikä sitä ole korjattu monien muiden linnoitusten tavoin.

IMG_0527.JPG

IMG_0532.JPG

IMG_0544.JPG
Linnoitus oli taannoin tärkeässä roolissa estämässä tiibetiläisten valloitusyritykset.

IMG_0551.JPG

Piipahdimme myös 100-200 vuotta vanhassa perinteisessä Bhutanilaisessa talossa, jossa maistoin paikallista teetä ja alkoholijuomaa. Teessä oli seassa maitoa ja voita ja sitä syötiin paistettujen riisinjyvien kera.

IMG_0559.JPG

IMG_0571.JPG
Paikallista teetä ja takana alkoholijuomaa.

IMG_0573.JPG
Vanha keittiö

IMG_0574.JPG
Uunia pidettiin päällä yötä päivää, jotta se samalla myös lämmitti asuntoa. Talvisin täällä on pakkasta ja lunta tulee.

IMG_0575.JPG
Vessa.

IMG_0577.JPG

Raskas mutta upea päivä oli takana. Samalla on viimeinen ilta Bhutanissa, sillä huomenna aikaisin aamulla suuntaan takaisin Delhiin, jossa olen muutaman päivän. Viiden päivän reissu Bhutanissa oli hieno kokemus ja siinä ajassa sai todella hyvän kuvan maasta. Reissuja on mahdollista tehdä myös 10-12 päivän mittaisena, mutta oma ja myös paikallisen oppaankin mielipide oli, että viiden päivän reissussa näkee kaiken tärkeimmän. Temppelit ovat aika samanlaisia ympäri maata.

Tiistaina käyn tutustumassa muutaman tunnin junamatkan päässä sijaitsevaan Taj Mahaliin.

IMG_0585.JPG

IMG_0385.JPG

IMG_0387.JPG
Hotellit ovat olleet täällä aivan turhankin laadukkaita reppureissaajalle!

IMG_0555.JPG
Tässä valmistuu perinteinen Bhutanilainen asu, jonka tekemiseen voi mennä kolmekin kuukautta.

IMG_0556.JPG

Avainsanat: reissut, bhutan


Kommentit

12.7.2015 16.22  sarrrri

Vau, aivan huikean siistiä. Mä olen haaveillut jo monta monta vuotta Bhutaniin matkustamisesta, ja tuo tiikerinpesä olisi aivan parasta päästä näkemään itse! Ai että. Kiitos tarinasta, virtuaalimatkailu on toistaiseksi ainoa keino tutustua Bhutaniin ennen kuin minusta tulee miljonääri ja voin matkustaa kaikkialle joutumatta valitsemaan... ;)

12.7.2015 18.04  Mirka/ Reason for a Season

Wau! Hieno tarina ja upeita kuvia. Erityisesti kaikki kuvat lapsista ja nuorista ovat tosi sympaattisia. Ainakin he näyttävät olevan iloissaan siitä, että heitä kuvataan :). Tuo majoitus on kyllä tosi kiva. Kelvannee reppureissaajalle :D. Ja niin se maailma vaan pienenee kun älypuhelimet valtaavat joka kolkan 8).

12.7.2015 18.35  Ansku BCN

Olipas kiinnostavia kuvia, kiitos!!

12.7.2015 21.01  Jenni / Unelmatrippi

Minua jaksaa ihmetyttää vuodesta toiseen, miten noita pyhiä paikkoja ja kaiken maailman lilnnoja sun muita rakennuksia ympäri maailmaa onkin jaksettu rakentaa tuollaisiin paikkoihin niin kuin tuo Tiikerinpesä. Aika hankalaa pistää rakennus pystyyn vuoren päälle tai vuoren seinämään, mutta juuri sinne mahdollisimman hankalaan paikkaan se on sitten haluttu laittaa. Ihmisen ajatuksenjuoksu on välillä kummallista. :)

Matkasi kuulostaa olleen upea. Nuo tiet tuolla vaikuttavat aika pelottavilta. Onneksi teille ei käynyt mitään. Toivottavasti rinteeseen kellahtaneen pikkuauton kuljettaja ja matkustajat selvisivät säikähdyksellä...

13.7.2015 6.03  Miika ♥ Gia | matkakuume.net

Mahtavia paikkoja! Meillä oli suunnitelmana myös mennä Nepalista Bhutaniin tämän maailmanympärimatkan aluksi, mutta kun oli suhannut niitä Nepalin teitä tarpeeksi pitkään, ja ollut sydän kurkussa, alkoi hotsittamaan lähtö jonnekin vähän helpompiin paikkoihin. Ja ilmeisesti ihan hyvä niin. Jännitystä on ollut ihan riittämiin muutenkin. :)

Kuulostaa silti todella upealta keikalta!

13.7.2015 11.48  paula aka sateenmuruja

Erittäin vaikuttavat kuvat ja hieno blogi muutenkin!

13.7.2015 16.06  Heidi

Onpa mienkiintoinen reissu sinulla menossa! Kiipeäminen Tiikerin pesään on varmasti ikimuistoinen kokemus.

14.7.2015 15.02  Pirkko / Meriharakka

Kiinnostava tuttavuus, Bhutan, tämä juttu ja blogisi.
Täytyy pistää mieleen - Bhutan on meillä vielä näkemättä ja ToTravel -listalla!

15.7.2015 15.45  Kiia

Oh my sinun blogisi! Huikeaa! Olen Indonesiassa huonojen yhteyksien äärellä, mutta kun palaan kotiin tämä menee ehdottomasti lukulistalle!

15.7.2015 15.52  Terhi / Muru Mou

Todella mielenkiintoinen postaus ja upeita kuvia! Mielenkiintoista, että tupakan myynti ja ostaminen on kiellettyä, vois levitä muuallekin ;) Kuvat lapsista ja nuorista sai hymyn huulille!

16.7.2015 16.36  Anna / Tämä matka -blogi

Pallontallaajien foorumilla on topik otsikolla "ELÄMÄSI TOP5 REISSUT ennen tuomipäivääsi".

Aika monella, kuten myös minulla, Bhutan on tuolla listalla. Eipä tarvinne sinulle selitellä, miksi? : )

17.7.2015 0.09  Kohteena maailma / Rami

Tiikerinpesä olisi hieno nähdä, tiikeripaitaa urheilussa parikymmentä vuotta kantaneena ;-)

Mielenkiintoista oli tuo paikallisten "tupakka" ja maininta jousiammunnasta, tuli opittua Bhutanista uutta kerralla aika paljon - kiitos siitä!

17.7.2015 15.46  Sukellus Asiaan

Oijoi, onpa upean kuuloista ja näköistä! Bhutan kuuluu myös siihen sarjaan, josta ei ole kuullut eikä tiedä oikeastaan mitään ja siksi niin mielenkiintoisen ja jännittävän kuuloinen. Kyllä maailmassa riittää paikkoja koluttavaksi, onneksi! Miten itse päädyit lähtemään Bhutaniin?

17.7.2015 17.13  Mikko

Sukellus Aasiaan: Olin pitkään miettinyt Bhutania "alitajuisesti" ja kun Hesari sitten kirjoitteli onnellisuusindeksistä ja parit kaveritkin nostivat juttuja Facebookissa, päätin että tuonne pitää mennä ennen kuin siellä(kin) kulttuuri ehtii liikaa muuttua. Ja kyllä kannatti! :)

17.7.2015 19.37  Mirje / Kotona kaikkialla

Ihan loistava juttu, kuljetti minutkin täältä sohvanpohjalta Bhutanin mutaisille kaduille ja ihmisten arkeen :) Se on ollut minunkin toivelistallani jo pitkään, mutta ehkä enemmänkin sellaisena kaukaisena haaveena kuin realistiselta tuntuvana suunnitelmana. Mutta miksipäs ei?

18.7.2015 0.17  Jenni / Globe Called Home

Vau tuo tiikerin temppeli, upean näköistä ja varmasti upea kokemus! Tuosta arvioidusta kiipeämisajasta mulla on kanssa kokemuksia, että ne on yleensä ihan mitä sattuu. Ihmiset kun kiipeää niin eri tahtiin, ja ollaan usein keskusteltu miehen kanssa patikoinnin jälkeen, oliko matka-ajasta esitetty arvio mitoitettu oikein vai "Walmartisti". Mitä vaikeampi reitti, sitä lähempänä arvioidut ajat ovat oikeaa, mutta nykyään uskon eniten omaan näppituntumaan nousun määrästä ja reitin pituudesta. 1,5h tuollaiselle nousulle on jo kova suoritus!

18.7.2015 15.25  lena / london and beyond

Bhutan ja Brunei... siinäpä kaksi kohdetta jotka kiehtovat ja paljon! Kiva lukea juttuja paikoista jotka eivät ole aiemmin juurikaan tuttuja. Jotenkin tuntuu että kukaan kaverikaan ei ole Bhutanissa käynyt, joten blogit ovat sitäkin arvokkaampia :)

18.7.2015 19.11  Annika | Travelloverblogi

Juuri eilen luin lennolla toukokuun Mondosta Bhutanista. Sinun kertomuksesi vei lähemmäs matkailijan fiiliksiä. Hienoa! Jonain päivänä, varmasti, minäkin vielä tunne menen. Se on niin mystinen kaikessa eristyneisyydessään, vaikka paljon on jo avautunut maailmalle.

19.7.2015 11.05  Sanna I Tuntematon turisti

Mielenkiintoinen postaus ja aivan upeat kuvat! Tuota Tiikerin pesää olen usein kuvista ihaillut, kiva oli päästä lukemaan siitä tarkemmin!

19.7.2015 14.34  Virpi/Täynnä tie on tarinoita

Todella mielenkiintoinen reissu varmasti! Ja nousu tuonne Tiikerin Pesään varmasti huikea kokemus. Vaikuttavan näköinen rakennus ja missä paikassa!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini