Iran - maineensa vanki

Share |

Maanantai 16.3.2015 klo 10.00 - Mikko


Kuva Iranista on länsimaisen median perusteella täynnä sapeleiden kalistelua, ydinaseita ja tiukkaa uskonnollisuutta. Tämän kaiken alle kätkeytyy kuitenkin huikean upea maa ja ystävällinen kansa. Lähdemme maaliskuun lopulla uuden reissukaverini Jannen kanssa tutustumaan tähän rikkaan historian omaavaan maahan ja sen kulttuuriin. Tavoitteenamme on asustella Couchsurfing –saitin kautta löydettyjen paikallisten asukkaiden sohvilla ilmaiseksi ja päästä heidän mukanaan syvälle paikalliseen elämään ja tunnelmaan. Juuri sellaiseen, jota pääsin edellisillä reissuilla Kuubassa ja Intiassakin maistamaan. Tosin pari ensimmäistä iltaa Shirazissa olemme hostellissa jaetussa huoneessa.

karta.jpg

Laadimme reissusuunnitelmaa eräänä tammikuisena torstai-iltana Kampin Teerenpelissä. Reitiksi valikoitui Shiraz – Persepolis – Esfahan – Teheran. Matkaa näiden kaupunkien välille tulee reilut 900 kilometriä, joten näemme monipuolisesti Irania sen eteläisistä osista pohjoisosiin. Tietysti tämä tarkoittaa myös jonkin verran bussissa istumista, mutta se on osa reissaamista ja samalla näkee vaihtuvia maisemia.

2015-01-22_18.56.05.jpg
Janne tutkii reittimahdollisuuksia.

Couchsurfing on minulle uusi tuttavuus. Se on hieman Airbnb:n tyyppinen palvelu, mutta majoitukset ovat ilmaisia. Palveluun rekisteröityneet käyttäjät kertovat sivuilla itsestään, kodistaan, perheistään ja mikäli ajankohta täsmää ja matkaaja on luotettavan oloinen, majoittaja hyväksyy majoituspyynnön. On myös tyypillistä, että tämä paikallinen henkilö pyörii matkaajan kanssa kaupungilla mielenkiintoisia paikkoja esitellen tai ottaa matkaajan osaksi omia menojaan, juhlia yms. Muutamia tutuntuttuja on myös tiedossa erityisesti Teheranissa, joten eiköhän me päästä paikallista tunnelmaa maistelemaan oikein hyvin!

rezashrine.jpg

Katsotaan saadaanko majoitus onnistumaan, sillä toistaiseksi ei ole vielä tärpännyt ja onhan se ymmärrettävää kun on tuollainen karvanaama tällä kertaa matkassa mukana.

Huhtikuinen sää on Iranissa vielä varsin vilpoinen ja päivän ylin lämpötila voi parhaimmillaan nousta lähelle pariakymmentä astetta, mutta yöllä olla jopa lähellä nollaa. Täytyy siis hieman päivittää omaa reissutavara-/vaatetuslistaa ja varautua viileämpään keliin.

iran2.jpgIranin viisumin hakeminen oli jo aikaisempien viisumihakemusten kokemuksella varsin selkeää, vaikka pieniä haasteitakin jälleen oli. Ensimmäinen ongelma oli, että matkavakuutustodistuksessani oli vain matka-ajankohta, kun matkavakuutuksen tulee olla voimassa 90 päivää reissun päättymisen jälkeenkin. Matkavakuutukseni on jatkuva, mutta todistuksen tulostamisen yhteydessä kysyttiin matkustusajankohtaa ja se tulostui myös todistukseen. Lisäksi halusivat siihen vakuutusyhtiön leiman. Toinen ongelma oli, että en voinut jättää passia lähetystöön Kuuban reissun vuoksi, joten valmiit paperit jäivät sinne odottamaan saapumistani reissusta.

Poikkeuksellista viisumin hakemisessa muihin maihin verrattuna oli se, että hakemuspapereiden antamisen jälkeen minut kutsuttiin vielä takahuoneeseen haastatteluun, jossa kysyttiin mm. matkareitistä, matkustuksen syistä ja mahdollisista tutuista.

Iran on nyt neljäs reissu Yhdysvaltojen (George W. Bushin) mainitsemissa ”Pahan akselin” maissa (Axis of Evil ja Beyond the Axis of Evil). Aikaisemmin olen vieraillut Pohjois-Koreassa, Kuubassa ja Myanmarissa. Muita maita ”listalla” ovat Irak, Syyria, Valko-Venäjä ja Zimbabwe.

Raporttia reissusta tulossa luonnollisesti blogiin huhtikuun alussa!

Avainsanat: reissut, iran


Kommentit

28.3.2015 20.16  Tiina

Voin kertoa, että sinne Irakiin ja Syyriaan teidän ei ainakaan tarvitse lähteä ;)
Terveisin nimimerkki: karvanaaman vaimo


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini