Yhteenvetoa Intian reissusta videoineen

Share |

Keskiviikko 31.12.2014 klo 9.00 - Mikko


Idea lähteä Jouluksi Intiaan tuli varsin yllättäen kun asia tuli puheeksi vuoden verran Mumbaissa asuneen Riston kanssa yhden palaverin alkajaisiksi. Itse asiassa Intia ei ole ollut varsinaisesti edes lähitulevaisuuden reissukohteiden listalla, vaikka toki se on ollut sellainen paikka, johon on joskus ehdottomasti ollut tarkoitus mennä. Nyt kourassa oli kuitenkin lentoliput Mumbaihin ja Goalle. Goalle lähtöä pohdin jonkin verran, sillä reissun kokonaiskesto ei matkoineen ollut kuin kahdeksan päivää. Se osoittautui kuitenkin todella hyväksi valinnaksi, sillä Goa toi hieman vaihtelua matkaan ja vaikka Mumbai onkin valtava kaupunki jossa näkemistä riittää, alkoi sen kaaos ja joka puolelle levittäytyvä tungos jo hieman riittämään.

img_9882.jpg


Oli hauska nähdä miten Risto asui vaimonsa työkomennuksen ajan perheineen tässä yhdessä maailman suurimmista kaupungeista. Oma autonkuljettaja, kotiapulainen ja viihtyisä koti toi varmasti Mumbain parhaat puolet esiin. Ristosta ja autonkuljettaja Nilesistä olikin suuri apu etenkin matkan alkupäässä.


Katuvilinää Mumbain päärautatieaseman lähettyvillä.

Yksi reissun mielenkiintoisimmista kokemuksista oli asuminen paikallisen asukkaan, Sagarin, kotona Etelä-Mumbaissa Colaban -alueella. Kahdeksi yöksi suunniteltu majoittuminen venyi kolmeen yöhön, joista kaksi sainkin nukkua Sagarin veljen huoneessa ja vasta viimeinen yö meni hieman pyörien olohuoneen sohvalla. Majoitus oli edullinen (13€/yö) ja kiva kurkistus paikalliseen elämäntapaan, vaikka selkeästi Sagarikin kuului Mumbain keskiluokkaan.

2014-12-24_08.53.47.jpgSagarin sohvalla tuli nukuttua yksi yö, kaksi yötä sain nukkua hänen veljensä sängyssä (veli ei ollut siis kotona ;)

2014-12-24_08.54.43.jpg

Toinen varsin pysähdyttävä kokemus oli vierailu Dharavissa, yhdessä Aasian ja varmasti koko maailman suurimmista slummeista. Parin tunnin kävelymatkan aikana sain kuvan siitä, miten nämä ihmiset asuivat ja työskentelivät alueella. Tämä slummi on kasvanut itseasiassa merkittäväksi pienteollisuusalueeksi ja se on saanut virallisen slummin/alueen aseman, jollaista ei käsittääkseni monellakaan alueen 2000 slummilla ole.

img_9981.jpg
Dharavin slummia


Matka Goalle oli varsin pikainen, mutta tervellut. Vaikka sama Intian kaaos jatkui myös Goalla, oli se silti upeine hiekkarantoineen vastapainoa suurkaupungille. Hieman jäi harmittamaan Goan yöelämän ja juuri tälle ajanjaksolle hehkutettujen bileiden väliinjääminen, mutta jäipähän jotain myös seuraavalle kerralle. Itse asiassa Goa voisi olla lastenkin kanssa siinä mielessä ihan hyvä kohde, että näin keskitalvellakin lämpöä on yli 30 astetta ja alueella on runsaasti laadukkaita lapsiystävällisiä hotelleja.

img_0488.jpg

Intia oli hyvin pitkälti sellainen kuin olin sen kuvitellutkin olevan. Vaikka köyhyyttä näkyi joka puolella, varsinaisten kerjäläisten määrä ei ollut niin suurta kuin yleensä aina puhutaan. Roskia on joka paikassa ja vaikka tilanne on kuuleman mukaan parantunut viime vuosien aikana, tilanne näyttää paikoin varsin lohduttomalta. Seurasin monta kertaa niin Mumbaissa kuin Goallakin miten eri-ikäiset ihmiset avatessaan esim. jäätelötuutin pakkausta, heittivät he roskat vain kylmästi kadulle.

Hintataso oli varsin edullinen. Majoitukseni maksoi 13-50€ väliltä, ruokailut olivat muutamia euroja ja pullo kokista ravintolassa saattoi maksaa 15 rupiaa eli n. 20 senttiä, mutta yleensä n. 40 rupiaa. Taksilla sai päristellä toista tuntia pitkin Mumbain ruuhkaisia katuja muutamalla eurolla ja riksojen hinta oli vielä tätäkin halvempi.

Olin jo alusta alkaen varautunut siihen, että vatsatauti voi matkan aikana yllättää ja pidin sitä jopa todennäköisenä. Otin ruokailut kuitenkin aika varman päälle, ehkä vähän turhankin, eikä ongelmia esiintynyt. Ostin Riston kanssa ensimmäisenä päivänä pieniä punaisia pillereitä kuitenkin siltä varalta, että vatsatauti yllättäisi.

img_0651.jpgPaluumatkalla kävelin keskellä yötä pitkin Mumbain katua slummien lähellä ja etsin hotellia, joka lopulta löytyikin. Huonetta ei tosin löytynyt, joten jouduin nukkumaan sohvalla.

Reissussa riitti seikkailuhenkisyyttä juuri tämän paikallisen asukkaan luona asumisen myötä ja myös paluumatkalla tuli pientä jännitystä kun keskellä yötä saavuin hotellille eikä varaustani löytynyt eikä hotellissa ollut lainkaan vapaita huoneita. Nukuin yön pienen hotellin pienessä aulassa sohvalla hyttysten/kirppujen syötävänä ja nuo paukamat muistuttavat tuosta yöstä vielä näin Suomessakin :)

Kaiken kaikkiaan Intian reissu oli mahtava kokemus ja tämä lyhytkin reissu antoi paljon. En ehkä ihan pian palaa Intiaan, mutta todennäköisesti joskus. Intian lähialueilla on kuitenkin useita kohteita, jotka ovat listallani, mm. Sri Lanka, Bhutan ja miksei Nepalikin.

Avainsanat: intia, goa, mumbai, reissut


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini