Säätöä Kiinan viisumihakemuksen kanssa

Share |

Lauantai 12.4.2014 klo 8.24 - Mikko


Pohjois-Korean reissu lähestyy. Reissua varten tarvitsen Kiinan viisumin, sillä olen yhden yön Pekingissä sekä mennessä että tullessa. Viisumin hankkiminen olikin aikamoinen projekti, vaikka toki siihen liittyi osittain myös omaa huolimattomuuttakin.

Kiinan suurlähetystö sijaitsee Kulosaaressa. Kivilinnan edessä oli rauhallinen mielenosoitus, kun ensimmäistä kertaa astelin sisään suurlähetystöön. Avasin oven ja huomasin ainakin 30 hengen jonon, kun sulkemisaikaan (auki 9-11:30) oli enää puolisen tuntia. Käännyin sillä kertaa pois ja päätin tulla seuraavana päivänä heti aamusta uudelleen.

kiinaviisumi.jpg

Seuraavalla kerralla olin ensimmäisten joukossa ja pääsin tylyn kiinalaisvirkailijan pakeille. Hän silmäili viisumihakemustani ja kysyi lentolippu-, hotellivaraus- ja passikopioita. Niitä minulla ei ollut mukana, en ollut edes tietoinen että niitä tarvitaan. Silmääkään räpäyttämättä hän viskasi lomakkeen takaisin ja huusi ”Next”. Myöhemmin huomasin, että sama ongelma oli monilla hakijoilla, joten vika selkeästikin johtuu puutteellisista ohjeistuksista.

En ollut vielä varannut edes hotellia Pekingistä, mutta se oli nyt sitten hoidettava viisumin saadakseni. Marssin tarvittavien papereiden kanssa kolmatta kertaa suurlähetystöön. Tällä kertaa ovella oli lappu, joka kertoi suurlähetystön olevan kiinni jonkin kiinalaisen pyhäpäivän vuoksi! Argh!

Neljäs kerta toden sanoi. Olin paikalla jo heti aamusta ja pääsin ensimmäisten joukossa sisään. Tällä kertaa hakemuksesta puuttui hotellin tarkka osoite, jonka olin unohtanut lisätä hakemukseen siinä olleen ympäripyöreän ”Beijingin” tilalle. Paperit takaisin, mutta nyt riitti kun vain täydensin hakemusta. Jouduin kuitenkin odottelemaan taas kymmenkunta hakijaa ennen kuin uusi vuoroni jälleen koitti. Nyt paperit olivat kunnossa ja viisumin pitäisi olla valmiina kolmen työpäivän päästä.

Jonossa ollessani huomasin, kuinka lähes joka toisella oli jonkinlainen ongelma viisumin hakemisen kanssa. Yleensä ongelma koski juuri passikopion tai lento-/hotellivarauslappujen puutteesta. Kopiointiapua ei myöskään saanut, eli mikäli passikopiota ei ollut mukana, niin ei auttanut kuin lähteä sitä metsästämään jostain. Osa oli tullut suurlähetystään pitkältä, jopa satojen kilometrien päästä! Tässä pieni lisäpalvelu, jolla passikopion olisi saanut vaikkapa 10-20 eurolla, olisi tuottanut melkoisen summan rahaa :-)

Vaikka viisumin hakemisessa oli toki hieman omaakin huolimattomuutta, niin pohjimmiltaan homma on kyllä tehty mahdollisimman vaikeaksi.

Vinkit Kiinan viisumihakemukseen:

  • täytä viisumihakemuksen kaikki kentät huolella
  • sinun tulee täyttää tarkka osoite, jossa majoitut, eli majoitus täytyy olla selvä etukäteen
  • ota kopio passista
  • ota kopio lentolipuista
  • ota kopio hotellivarauksestasi
  • passikuva (1 riittää)
  • virkailijat eivät ole kovin huumorintajuisia, joten jätä puujalkavitsit toiseen kertaan
  • nauti! tätä samaa tulet varmasti kokemaan jatkossakin Kiinassa ja erityisesti P-Koreassa!

Avainsanat: reissut, pohjois-korea, kiina


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini