Kotisivukone-tarina tuoreessa EXIT-kirjassa

Share |

Maanantai 21.10.2019 - Mikko


Vajaa vuosi sitten olin Lissabonissa WebSummit -tapahtumassa Matias Mäenpään, Anssi Kivirannan ja yrittäjäkolleegani Antti Ala-Ilkan kanssa. Siinä bisneskeskusteluiden lomassa Matias ja Anssi puhuivat tulevasta kirjaprojektistaan, jossa kerrottaisiin 15 yritystarinaa synnystä yrityskauppoihin asti. Matias halusi Kotisivukone-tarinamme mukaan kirjaan ja homma eteni konkreettisesti lopputalvesta. Pääsin kertomaan minun ja Antin tarinan, joka itse asiassa alkaa jo kauan ennen 2005 vuonna perustettua Kotisivukonetta.

20190827_101115.jpg

Vasemmalta Matias Mäenpää, meikäläinen ja Anssi Kiviranta

Tapasimme Jokereiden kotimatsissa ollessamme samaan aikaan Kilterin yläasteella joskus 90-luvun puolivälissä. Meillä oli jo silloin erinäisiä bisneksiä tai ainakin jotain sen tapaisia käynnissä. Myöhemmin perustimme yhdessä mm. Suomen Asiakashallinta Oy:n, joka tarjosi lehtitaloille asiakkuudenhallintajärjestelmää. Antti rakensi jälleen jotain teknisesti erinomaista, mutta bisnes oli aika haastava. Asiakasdata on lehtitalojen tärkeintä omaisuutta ja siirtyminen vasta perustetun tuotteen käyttäjäksi ei ollut välttämättä kovin houkuttelevaa. Siitä huolimatta saimme asiakkaiksi kasan ihan tunnetuja julkaisuja kuten Rumba-lehden.

Teimme myös erinäisiä kotisivuprojekteja, joita olin tehnyt oikeastaan jo vuodesta 1996 alkaen kun ehdotin silloisen TET-harjoittelupaikkani, K-Supermarket Ykköshallin kauppiaalle Harri Sihvoselle, että mitä jos toteuttaisin kaupalle ihan omat kotisivut. Tuo oli siis aikaa kun netti oli vielä hyvin erinäköinen paikka kuin tänä päivänä. Olin juuri opinnut ensimmäiset HTML-komennot kun päivitin kaupan tarjoukset nettiin Megabaud -palveluntarjoajan levyn nurkkaan.

Harri Sihvonen ei ehkä vielä siinä vaiheessa oikein täysin edes hiffannut tätä nettijuttua, mutta oli silti innolla mukana. Nuori 16-vuotias yrittäjän alku sai mahtavaa kokemusta, kaikki lehtihyllyn tietokonelehdet ja tuolloin todella harvinaisen ja kalliin 2 megan ADSL-yhteyden kotiin Harrin piikkiin.

Kun olimme aikamme tehneet räätälöityjä kotisivuprojekteja, aloimme miettimään miten asian voisi tehdä jotenkin simppelimmin. Päädyimme rakentamaan konetta, jolla yrittäjät ja urheiluseurat voisivat toteuttaa omat kotisivunsa helposti itse. Lopputuloksena syntyi Kotisivukone, joka kasvoi kannattavasti Suomen suurimmaksi kotisivujen ja verkkokauppojen tarjoajaksi. Kahdeksan vuoden toiminnan jälkeen myimme yrityksen ja sen 13 000 asiakasta Fonectalle. Tämän yrityskaupan taustoja kerron Matiaksen ja Anssin upeassa EXIT-kirjassa, jonka sivuilta löytyy mm. kirjoittajien omat yritystarinat (Pappila Penkkala Group Vismalle ja Telkku.com Alma Medialle) sekä Jungle Juice Bar, Onnibussi ja Hoplop.

Kirjan voi tilata osoitteesta www.leap.fi/exit ja minulla on myös varastossa vielä kasa kirjoja, joten jos kiinnostaa niin tule hakemaan omasi :)


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini