Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuus teki Prypjatista aavekaupungin

Share |

Tiistai 22.9.2015 klo 10.22 - Mikko


Oli jälleen aika jo perinteeksi muodostuneelle loppukesän poikien reissulle, joka suuntasi tällä kertaa Ukrainaan ja Tsernobyliin. Aikaisempina vuosina olemme reissanneet Antin, Jarin ja Teron kanssa Hockenhaimissa F1-kilpailussa, Tsekeissä Ferrarin ratissa ja viime vuonna Las Vegasissa. Tälle vuodelle mielessä oli useita vaihtoehtoja, mutta lopulta valinta kohdistui Ukrainassa sijaitsevaan Tsernobyliin, joka nousi maailmankartalle vuoden 1986 ydinonnettomuuden vuoksi.

2015-09-17_14.31.20.jpg
Ja sitten lähdetään! 

Lensimme Kiovaan Riikan kautta, jossa meillä oli muutaman tunnin pysähdys. Potkurikone nousi Riikasta pehmeästi ilmaan ja jatkoimme kohti Ukrainan pääkaupunkia Kiovaa. Tilanne Ukrainassa on tukala ja Itä-Ukrainassa on käynnissä lähes täysimittainen sota. Talous oli kuralla jo ennen sotilaallista konfliktia, eikä tilanne ole varmasti helpottumassa lähitulevaisuudessakaan.

Saavuimme Kiovaan iltayhdeksältä ja otimme taksin keskustaan. Taksikuski posotti reipasta vauhtia noin 30 kilometrin matkan, josta maksoimme 20 euroa (paluumatkan hinta oli 10€, joten heti meitä kustettiin). Kuski ajoi aivan Itsenäisyyden aukion tuntumaan, jossa Airbnb:stä varaamamme kämppä sijaitsi. Soitimme ovikelloa ja kerrostalon aulassa ollut ovimies antoi meille asunnon avaimet. Oli hassua nähdä kirjaa lukeva vanhempi herrasmies istumassa yksittäisen kerrostalon ala-aulassa. Tällaisen ovimiehen tarvitsen myös oman Airbnb-kämppäni aulaan avaimia luovuttamaan! :)

2015-09-17_21.41.31.jpg
Concierge Airbnb asuntomme ala-aulassa.

IMG_4383.JPGRomanttinen makuuhuone, jonka sain jakaa Jarin kanssa <3

2015-09-17_22.03.00.jpg

2015-09-17_22.21.40.jpg
Kiovan yöelämää.

Lähdimme tutustumaan kaupunkiin, joka näytti oikein mukavalta. Ukrainan hintataso on todella edullinen. Illallinen (useine) juomineen ja kahveineen maksoi alle 7-10€ henkilöltä. Ukrainan keskipalkka on noin 200 euron tuntumassa ja minimipalkka 50 euroa kuukaudessa.

Tapasimme muun porukan Itsenäisyyden aukiolla sijaitsevan hotellin edustalla. Saavuimme paikalle ohjeiden mukaisesti pitkissä housuissa ja paidoissa, sillä Tsernobylin alueella on yhä korkeita radioaktiivisuusarvoja. Hetken odoteltuamme paikalle käveli kaksi Brittiä, jotka olivat varautuneet reissuun huomattavasti huolellisemmin. Toinen kaveri vaikutti erityisen friikiltä. Hänellä oli kumisaappaat, jotka oli vuorattu sisältä alumiinilla. Päällä oli kaiken peittävä armeija-asu ja hän kertoi tutkineensa Tsernobyliä viitisen vuotta, ennen kuin oli lopulta uskaltautunut lähtemään reissuun.

IMG_4390.JPG

IMG_4403.JPG

IMG_4409.JPG
Tytöt halusivat ottaa meistä kuvan aamupalalla. Hetkeä myöhemmin näimme neitokaisen lähtevän työhommiin.

Katsoimme toisiamme. Sitten kenkiämme. Peruslenkkarit.. Näillä mennään.

Odottelimme hotellin edustalla melko pitkään, mutta kaksi tsekkiläistä oli yhä saapumatta. Lopulta nousimme bussiin ja lähdimme ajamaan reilun tunnin ajomatkan päähän ilman kadoksissa olleita tsekkiläisiä. Yrmeä paikallisopas Igor pisti dokumentin pyörimään bussin pieneen telkkariin ja lähti itse henkilöauton kyytiin. Dokumentti oli hyvin mielenkiintoinen ja kertoi yksityiskohtaisesti onnettomuuden etenemisestä ja tapahtumista.

IMG_4415.JPG

IMG_4424.JPG
Se huono puoli tässä reissuporukassa oli, että tällaisista vanhoista Neuvostoautoista ei tullut puolen tunnin tarkkoja detaileja sisältäviä kertomuksia kuten Jannen kanssa reissatessa.

Dokumentin jälkeen Tero meni jututtamaan Brittikaksikkoa ja saapui hetkeä myöhemmin kalpeana takaisin. Joko he olivat hulluja tai tiesivät meitä enemmän. Hän ohjeisti meitä olemaan koskematta mihinkään alueella olevaan ja mikäli pudottaisimme maahan jotain, sitä ei missään nimessä saisi enää nostaa takaisin. Ei vaikka tiputtaisit matkapuhelimesi maahan. Kasvoihin ei kannattanut juuri päivän aikana koskea, eikä erityisesti silmiin.

Lopulta saavuimme ensimmäiselle tarkistuspisteelle, joka sijaitsi noin 30 kilometrin päässä ydinvoimalasta. Tässä vaiheessa tapasimme paikallisoppaamme, jonka kanssa viettäisimme loppupäivän. Alueella syntynyt Misha oli kovanluokan ammattilainen, jonka otteista paistoi kuitenkin rauhoittava rentous.

IMG_4427.JPG
Paikallisopas Misha, joka on syntynyt alueella ja jonka perhe evakuoitiin onnettomuuden jälkeen. Hauska paita! :)

IMG_4444.JPG
Friikki Britti maastoasuineen ja alumiinilla vuorattuine kenkineen.

IMG_4440.JPG
Tervetuloa Tsernobyliin!

Tsernobylin ydinvoimala sijaitsee itse asiassa Prypjatin kaupungissa, joka on rakennettu 1970 ydinvoimalakaupungiksi. Kaupunki oli ainakin Neuvostoliiton mittapuun mukaan unelmien asuinpaikka. Vauras juuri perustettu Neuvostokaupunki ydinvoimalan vieressä, joka tarjosi kaikille työtä, asunnot ja huvituksiakin. Neuvostojohto esitteli kaupunkia mielellään myös ulkomaalaisille esimerkkinä Neuvostoihanuudesta. Tämä oli myös helppo uskoa.

Kaikki muuttui kuitenkin silmänräpäyksessä vuonna 1986. Ydinvoimalan henkilökunta noudatti ylhäältä tullutta käskyä ja aloitti kyseenalaisen testin tekemisen yöllä kello yhden jälkeen. Testissä haluttiin testata ydinreaktorin toimintaa alhaisemmalla teholla, mutta henkilökunnan suljettua kaikki mahdolliset turvajärjestelmät testi karkasi käsistä ja johti ydinreaktori numero neljän räjähtämiseen ja tuhoutumiseen.

IMG_4475.JPG
Lenin-setä.

IMG_4483.JPG
Tsernobylin kirkko, jossa on edelleen joka sunnuntai jumalanpalvelus.

IMG_4492.JPG

Neuvostotyyliin räjähdyksestä ei tiedotettu mitään ja lopulta vasta kaksi päivää onnettomuuden jälkeen, kun Ruotsin viranomaiset olivat ensin julkistaneet omat tietonsa räjähdyksestä, myös Neuvostoliitto myönsi onnettomuuden tapahtuneen. Myös kansainvälinen avunpyyntö, joka oli tuohon aikaan Neuvostoliitolle varmasti todellinen nöyryytys, kertoi tilanteen vakavuudesta. Paikallisille onnettomuudesta kerrottiin tosin hyvin varovaisesti. Pienen pieni maininta sanomalehdessä kertoi ydinvoimalassa tapahtuneesta onnettomuudesta. Siinä kaikki!

Ensimmäisenä onnettomuuspaikalle saapuneet kuusi palomiestä saivat tulipalon hallintaan aamuun mennessä. He työskentelivät vaatimattomilla varusteilla ympäristössä, jonka he tiesivät olevan tappava. Palomiehet kuolivatkin ydinsäteilyyn parin viikon kuluttua onnettomuudesta. Reaktorin ympärillä oli täysi tohina päällä kun säteilyä yritettiin saada jollakin tavalla kuriin. Reaktorin päälle kasattiin hiekkaa helikoptereilla ja myöhemmin reaktorin päälle rakennettiin väliaikainen sarkofagi, jota ollaan vasta nyt korvaamassa uudella ydinvoimalan peittävällä ja 2 miljardia euroa maksavalla rakennelmalla.

IMG_4505.JPG
Rakennukset olivat päässeet erittäin huonoon kuntoon.

IMG_4522.JPG
Tsernobylin kadut olivat lähes autioita, mutta ydinvoimalan vieressä sijainnut Prypjatin kaupunki on täysin autio.

IMG_4539.JPG
Jokilaivat jätettiin ruostumaan, sillä niiden puhdistaminen saasteesta olisi maksanut liikaa.

Sotilaat määrättiin työskentelemään voimalan ympäristössä halusivat he sitä tai eivät. Säteilystä oksentelevat sotilaat tekivät parhaansa ja valtaosa heistä menehtyi myöhemmin säteilyyn. Näille 40 sekunnin työvuoroja tehneille ”ihmisroboteille” olikin todellista tarvetta, sillä säteily tuhosi myös kauko-ohjattavat raivausvälineet, eikä vaihtoehtoja ollut. Viranomaisilla oli myös muita vakavia murheita. Oli suuri mahdollisuus sille, että voimalassa tapahtuisi myös toinen suurempi räjähdys, joka voisi olla voimakkuudeltaan moninkertaisesti ensimmäistä suurempi ja tuhota ison osan Eurooppaa.

Lopulta myös kaupungin asukkaat evakuoitiin. Asukkaille annettiin kaksi tuntia aikaa kerätä tavaransa ja lähteä paikalle tuoduilla 1300 linja-autolla pois alueelta. Vielä tässä vaiheessa heille kuitenkin kerrottiin evakuoinnin kestävän vain kolme päivää, jonka jälkeen he voisivat palata takaisin koteihinsa. Valtaosa ihmisistä ei koskaan palannut takaisin.

IMG_4548.JPG
Oppaalla oli mukana geigermittari, jolla mittailtiin säteilyarvoja. Toisinaan löytyi esineitä tai alueita, joissa säteilyarvot olivat todella korkeita.

Alue eristettiin ja kun räjähdyksen vakavuus tarkentui hetki hetkeltä, laajennettiin suljettua aluetta lopulta 30 kilometrin laajuudelle. Lähimmät kylät tuhottiin ja saastuneet rakennukset haudattiin maan alle. Kaikki eläimet ammuttiin.

Onnettomuus keskeytti myös suunnitelmat, joita Neuvostoliitolla oli Tsernobylille. Valmisteilla olleen 5. reaktorin rakentaminen keskeytettiin ja samalla haudattiin suunnitelmat yhteensä 12 ydinreaktorin rakentamiseksi alueelle. Viides reaktori jäi puolivalmiiksi ja sitä ympäröi edelleen nostokurjet ja kaksi suurta keskeneräistä jäähdytystornia, joissa myös vierailimme.

Ydinonnettomuuden hoidon on arvioitu maksaneen kumulatiivisesti jopa useita satoja miljardeja dollareita ja onnettomuus nopeutti myös Neuvostoliiton romahtamista, jonka muutenkin heikolle taloudelle tämä oli valtava isku.

Saimme myös Tsekkimatkaajat mukaan ryhmään ja lähdimme tutustumaan Tsernobylin kaupunkiin ja Prypjatiin.

Kierrettyämme koko päivän ympäri Tsernobyliä ja Prypjatia, majoituimme lopulta Tsernobylin parhaaseen, muttei suinkaan ainoaan hotelliin. Aikaisempi Neuvostoaikainen hotelli on saanut väistyä ja nyt matkaajat majoittuvat pääasiassa muutaman vuoden vanhaan hotelliin, jonka yhteydessä oli myös ravintola.

IMG_4559.JPG
Hotellimme baari ja aina yhtä innokas henkilökunta.

IMG_4563.JPG
Pihvi oli todella hyvää ja vihanneksetkin saatiin kätevästi hotellin takapihalta.

Iltamme jatkui tsekkiläisten kanssa ensin hotellin baarissa ja sen sulkeuduttua huoneessamme. Lopulta Michael oli sen verran humalassa, että hän alkoi hakkaamaan huoneen seiniä ja sama meininki jatkui vielä käytävässäkin. Aamulla saimme kuulla, että hotellin henkilökunta oli joutunut soittamaan poliisinkin paikalle ja Michael oli herännyt alastomana hotellin jaetusta suihkutilasta edellisillasta mitään muistamatta.

IMG_5076.JPG
Tsekkikaksikon kanssa hotellin baarissa.

IMG_5071.JPG
Tsernobylin ainoa supermarketti. Hintataso oli todella edullinen!

IMG_5067.JPG

Pari buranaa naamaan ja jatkoimme kierrostamme alueella. Saavuimme uskomattomalle ”Russian Woodpeckerille”, joka oli valtava tutkarakennelma. Tämän satoja metrejä pitkän ja 150 metriä korkean tutkan tehtävänä oli havaita mahdollisia amerikkalaisten ampumia ohjuksia. Tutkan toisen osan kantama oli 0-1000 kilometriin ja toisen 1000-3000 kilometriin, joka käytännössä tarkoitti etäisyyttä Atlantin rannikolle.

Rakennelma oli uskomaton, mutta myös sen ylläpito päättyi ydinonnettomuuden seurauksena ja nyt se on ruostuneena jo melkoisen vaarallinen tutustua ja kiivetä ylös. Tietysti Tero ja osa muista ryhmäläisistä lähti kipuamaan heiluvia tikapuita pitkin ylös, mutta kuudetta tasoa korkeammalle ei nyt ollut lupaa nousta. Ja sekin oli vasta reilusti alle puolessa välissä.

IMG_5112.JPG
Russian Woodpecker tutka. Uskomaton rakennelma.

IMG_5119.JPG

IMG_5147.JPG

IMG_5171.JPG
Ydinfyysikko-Tero.

IMG_5180.JPG
Lucie.

Muita mielenkiintoisia kohteita alueella, joilla vierailimme:

- Tuhoutunut ydinreaktori. Olimme yllättyneitä siitä, että pääsimme todella lähelle tuhoutunutta ydinreaktoria, ehkä 100-150 metrin päähän. Siinä säteilyarvot alkoivat nopeasti nousemaan ja mittailimme tasoja reaktorin eteen rakennetun muistomerkin tuntumassa. Viereen kohosi valtava uusi sarkofagi, joka valmistuttuaan liu’utetaan ydinvoimalan raunion päälle ehkä vuoden 2017 tienoilla.

IMG_4672.JPG
Räjähtänyt reaktori 4

IMG_4673.JPG
Valmisteilla ollut 5. reaktori jäi kesken.

- Red Forest. Ydinvoimalan viereinen metsä, jonka ydinlaskeuma saastutti pahoin. Vaikka metsä kaadettiin kokonaan, on sen maasto edelleen rankasti saastunut. Ajoimme autolla metsän läpi geigermittareiden ulvoessa villisti! Tänne metsään ei ole mitään asiaa lähteä kävelemään.

- Prypjatin huvipuisto. Tämä on yksi eniten kuvatuista alueista ja valokuvista tutut törmäilyautot ja maailmanpyörä olivat erittäin mielenkiintoista nähtävää. Itse asiassa huvipuisto ei ollut vielä valmistunut onnettomuuden sattuessa, mutta koska Neuvostojohto halusi rauhoitella 3 kilometrin päässä savuavaa ydinvoimalaa ihmetteleviä kaupungin asukkaita, päättivät he avata huvipuiston seuraavana päivänä ja siirtää näin ihmisten ajatukset muualle.

IMG_4835.JPG

IMG_4839.JPG

IMG_4843.JPG

IMG_4846.JPG
Huvipuisto on yksi alueen tunnetuimmista paikoista.

IMG_4856.JPG

IMG_4862.JPG

IMG_4867.JPG

IMG_4873.JPG
Jippii, meillä on kivaa huvipuistossa! Periaatteessa ohje oli, ettei mihinkään saa koskea SAATIKA istua, mutta opasta ei paljon meidän terveytemme ja turvallisuutemme kiinnostanut :)

IMG_4877.JPG

IMG_4881.JPG

IMG_4914.JPG
Misha tutki korkeita säteilyarvoja huvipuiston tuntumassa.

- 16-kerroksinen asuintalo. Kiipesimme korkean rakennuksen katolle ränsistyneen rappukäytävän läpi. Katolta oli upeat maisemat yli täysin kasvillisuuden valtaamaan kaupunkiin.

IMG_5038.JPG
Näkymä korkean 16-kerroksisen talon katolta.

IMG_5030.JPG
Koska rakennuksen hissit olivat epäkunnossa, meidän piti kiivetä ylös rappusia pitkin.

- Sairaala, koulu ja päiväkoti. Myös nämä ovat monista kuvista tuttuja kohteita. Sairaalassa on edelleen tallella ensimmäisten palomiesten käyttämät asusteet ja esimerkiksi kypärän suojahuppu oli aivan ilman varoituksia esillä rakennuksen aulassa. Geigermittari villiintyi jälleen kun mittasimme sen säteilyarvoja. Kellarissa sijaitsevia muita varusteita ei kuitenkaan voinut ilman erillisiä varusteita mennä katsomaan, sillä säteilyarvot ovat vielä huomattavasti korkeammat.

IMG_4591.JPG

IMG_4597.JPG

IMG_4610.JPG
Leikit jäivät kesken 30-vuotta sitten.

IMG_4612.JPG

IMG_4617.JPG

IMG_4623.JPG

IMG_4629.JPG

IMG_4640.JPG

IMG_4643.JPG

IMG_4652.JPG

IMG_5255.JPG
Sairaala, jossa mm. 6 ensimmäisenä alueelle tullutta palomiestä sai ensiapua.

IMG_5258.JPG

IMG_5276.JPG
Palomiesten käyttämä kypärähuppu, jonka säteilyarvot olivat huikeat!

IMG_4963.JPG

IMG_4972.JPG

IMG_5002.JPGKouluissa oltiin varauduttu ydinsotaan ja siksi niissä piti olla kaasunaamarit valmiina. 

- Kauha, jota käytettiin ensimmäisenä raivaustöissä. Sen sisällä säteilyarvot ovat todella korkeita ja käveltyämme kauhan vierelle, taisimme mitata koko reissun korkeimmat arvot. Tämä kauha oli todella saastunut.

IMG_5305.JPG
Kauha, jota käytettiin ensimmäisenä raivaustöissä. Sen sisällä arvot olivat äärimmäisen korkeat!

- Ydinreaktorin vieressä sijaitsevassa lauhdevesijoessa asustaa paljon kaloja ja muutamia valtavan kokoisia kissakaloja, jotka uivat aivan pinnassa joen ylittävän sillan alla.

IMG_4684.JPG
Suotuisissa olosuhteissa kasvaneet kissakalat saattoivat kasvaa jopa 4,5 metrisiksi!

- Jäähdytystornit. Alueelle rakennettiin jo kovaa vauhtia 5. reaktoria, jonka rakentaminen jäi kesken. Viereen oli rakenteilla myös kaksi valtavaa jäähdytystornia, joista toisen sisällä kävimme. Vaikka torni oli valtavan korkea, se oli vasta puolet siitä, mitä se valmistuttuaan olisi ollut. 

IMG_5245.JPG
Jäähdytystorni.

IMG_5236.JPG

IMG_5227.JPG
Herkullisia sieniä Prypjatissa jäähdytystornin edustalla.

Brittikaksikko seurasi muuta ryhmää aina jälkijunassa, sillä he ottivat jalustalla kuvia ahkerasti. Esimerkiksi kauhan lähettyville ei näitä kavereita saanut millään. Katsotaan viiden vuoden päästä olivatko he sittenkin vain fiksuja.

Kokonaisuutena suljettu Prypjatin kaupunki on äärimmäisen mielenkiintoinen. Oppaan rento olemus sai ajoittain meidät tuntemaan olomme ehkä liiankin turvalliseksi ja koska säteilyä ei näe omin silmin, sitä ei aina kunnioita riittävästi. Oppaan johdolla vierailtavat alueet ovat kuitenkin pääasiassa turvallisia, mutta tyhmyyksiä ei kannata tehdä. Tarina kertoo esimerkiksi kaverista, joka meni tuon pahoin saastuneen kauhan sisään eikä hänelle voi millään ennakoida rattoisia eläkepäiviä.

IMG_5201.JPG
Antti kävi kacalla elokuvateatterissa.

IMG_5285.JPG
Cafe Prypjat oli varmasti upea kahvila ulkoterasseineen. 

IMG_5288.JPG

IMG_5311.JPG
Ajoneuvojen hautausmaa, joka sijaitsi pitkän tien päässä. Vieressä sijaitsi toinen alue, jossa saastuneet ajoneuvot ja kopeterit oli muutama vuosi sitten haudattu maan alle.

IMG_5321.JPG

IMG_5331.JPG

IMG_5210.JPG
Kalafarmi, jossa kaloja yritettiin puhdistaa saasteista.

IMG_5214.JPG
Tästä ei Peta olisi tykännyt. Eläimille tehtiin erilaisia testejä ja pyrittiin selvittämään olisiko saastuneista eläimistä saatu vielä syömäkelpoisia.

IMG_5217.JPG
Laboratoriossa tehtiin kaikenlaisia tutkimuksia..

IMG_5060.JPG
Poistuessamme alueelta menimme säteilymittareiden kautta. Selvisimme!

Lopulta palasimme Kiovaan, jossa vietimme vielä illan ja sunnuntaipäivän. Tapasimme kaupungilla jälleen tsekkikaksikon ja vietimme heidän kanssaan iltaa aina aamun pikkutunneille asti. Ja taaskaan ei seikkailuitta selvitty, sillä istuttuamme pienen kuppilan terassilla, tuli outo paljasjalkainen nainen pummaamaan tupakkaa. Nainen vaikutti sekavalta ja kun piipahdimme hänen perässään viereisessä rapussa, osoittautui paikka kunnon huumeluolaksi. Michael kysyi kohteliaasti voisiko hän jotenkin olla avuksi ja laiha narkkarimies toivoi apua oven korjaamiseksi. Niinpä Tero ja Michael alkoivat korjaamaan asunnon ovea ja pistivät sen paikoilleen.

IMG_5372.JPG
Nousimme vaunulla ylös Kiovassa.

IMG_5376.JPG

IMG_5387.JPG

IMG_5390.JPG
Kiovan kirkot olivat upeita.

IMG_5398.JPG

IMG_5403.JPG

IMG_5425.JPGItsenäisyyden aukiolla oli käynnissä pieniä mielenosoituksia.

Lopulta selvisimme Airbnb asunnollemme, jonka sijainti oli erinomainen ja joka sopi neljänhengen porukallemme todella mainiosti. Kämppä sijaitsi aivan Itsenäisyyden aukion tuntumassa. Airbnb hostina olin kiinnostunut Kämppää pyörittävällä taholla oli yhteensä 64 asuntoa eri puolilla Kiovaa.

Muutama vinkki Tsernobilin alueelle matkustavalle:
- Ota mukaan vaikkapa punaisia ja mustia pikkukarkkeja. Ole poimivinasi marjoja Prypjatin pusikoista ja tarjoa niitä paikallisoppaalle ja ryhmän muille jäsenille. Kun nämä kauhuissaan kieltäytyvät marjoista, viskaa karkit huuleen ja katso reaktioita!

- Kannattaa ottaa oma geigermittari mukaan alueelle ja seurata säteilyarvoja eri alueilla. Toisinaan arvot ovat hyvin matalia, mutta joissakin paikoissa ne voivat nousta todella korkeiksi.

Upea reissu hyvässä seurassa! Kiova on ihan mielenkiintoinen paikka, vaikkei siellä mitään kovin erikoista olekaan. Tsernobylin alue on puolestaan todella mielenkiintoinen ja pysäyttävä kokemus, jossa kannattaa todellakin vierailla. Alueen rakennukset ovat jo pahoin ränsistyneitä ja on todennäköistä, ettei rakennuksiin enää voi mennä sisään ehkä 10 vuoden kuluttua. Myös räjähtäneen reaktorin päälle liu’utettava uusi sarkofagi muuttaa kohteen luonnetta ja nyt on viimeiset hetket käydä tutustumassa alueeseen sellaisena, kuin se nyt on.


Kustannukset:
- SoloEast Travel tour: $360 / henkilö. Sis. majoitus Prypjat hotellissa Tsernobylissä, ruokailut, matkat Kiovasta Tsernobyliin ja paikallisopas.
- Airbnb asunto: Kiovassa on paljon tarjontaa. Meidän asunto oli erinomaisella sijainnilla ja hinta palvelumaksuineen 62€/yö/4henk. Edullisempiakin löytyy.
- Lennot: AirBaltic 165€/henk.

IMG_5124.JPG

IMG_5129.JPG

Avainsanat: reissut, ukraina, tsernobyl


Kommentit

22.9.2015 11.53  Rimma - matkablogi

Aij että! En ehkä olisi lähtenyt kiipeämään siihen tutkarakennelmaan saatika 16 kerroksisen huonokuntoisen talon katolle :D Mutta muuten huh siisti reissu! Ehdotin miehelleni jo viime vuonna, että lähdetäänkö hääpäivämatkalle Prypjatiin, mutta jostain käsittämättömästä syystä ei lämmennyt. No, ehkä muutaman vuoden päästä, kun vauvan voi jättää muutamaksi päiväksi isovanhemmille :) Kiitos tästä!

22.9.2015 13.32  Marko Tammenkoski

Hieno raportti ja tutun oloisia kuvia. Erittäin mielenkiintoinen vierailukohde. Kävin samanlaisella retkellä toukokuussa 2014 (+Moldova). Silloin oli vielä Kiovassa tammikuun rytinöiden jäljiltä itsenäisyydenaukion leirit pystyssä, vaika tilanne olikin jo KIovassa rauhoittunut.

22.9.2015 16.47  Ellu

Teillä oli varmasti ravinnerikkaat nuo vihannekset siellä ravintolassa. Some extra glow :)

Aika karut kuvat ja näkymät itse tuhoalueelta. Olen samaa mieltä kuin se ns. "friikki" britti tuon paikan turvallisuudesta. Tosin jos on huolissaan säteilystä niin kannattaa mennä Kalifornian rannoille ja ottaa sätelymittari mukaan. Fukushima on tämän hetken suurin maailman saastuttaja - ainakin säteilyn alalta.

Mieleen tuli oma vierailu Olkiluodon ydinvoimalassa, jossa käytiin kiertämässä laitosta ja mentiin ihan ydinreaktoriakin katsomaan. Mikäli lopputarkastuksessa säteilymittari olisi huomannut jotain säteilyä niin sitten olisi käynyt niin kuin Austin Powersille, kun se heräsi kylmäjäädytyksestä.

27.9.2015 13.47  Lotta Watia | Unagidon

Todella mielenkiintoinen reissu, joka olisi upea tehdä. Ränsistyneissä ja hylätyissä paikoissa on aina sitä tiettyä viehätystä. Noi hylätyt lelut ovat aavemaisia, mutta ainakin tuo yksi nukke oli niin uudennäköinen, että vähän on taidettu tuolla somistaa turisteja varten. ;-)

Mitenhän on paikallisoppaan eläkepäivien laita, jos hän tuolla jatkuvasti pyörii?

27.9.2015 15.30  Venla

Törkeen mielenkiintosta, vaikka Tsernobyl olikin pääpiirteittäin tuttu jo aiemmin. Jotenkin kaikki tällaset katastrofit kiehtoo, kai se on vaan tervettä uteliaisuutta? :D Tämän myötä tuli entistä enemmän fiilis, että miks ihmeessä tänne suunnitellaan ydinvoimaloita, hullujen hommaa kun energiaa sais tarpeeks muualtakin.

27.9.2015 17.58  Ansku BCN

Enpä tiedä menisinkö, huh! Superkiinnostava paikka, mutta luulen, että reissun jälkeen muuttuisin ihan luulosairaaksi ja kuulostelisin koko ajan oloani ja vointiani. Oikea äijäreissu tämä!

27.9.2015 18.04  Tiia/ReiseReise

Onpas paljon kaikkea, kuvia ja juttuja. :) En ehkä itse menisi käymään tuolla, mutta ymmärrän kyllä miksi se ihmisiä kiinnostaa. Kauniita kirkkoja Ukrainassa kyllä on. :)

27.9.2015 21.57  Miika & Gia | matkakuume.net

Tää onkin tosi mielenkiintoinen kohde, ja tosi ihanaa jotenkin että löysitte Jarin kanssa makkarissa yhteisen sävelen. <3

Kävin jokunen vuosi takaperin Kiovassa työmatkalla ja tykkäsin tuolloin kaupungista ihan hirvittävän paljon. Nyt se taitaa olla aika erilainen.

Kuvat on pysäyttäviä, ja tietysti tarinakin, joskin se onkin jo entuudestaan tuttu. Ihminen saa aikaan aikamoisia asioita.

- Gia

28.9.2015 0.48  Henna /suurin onni

Hui miten spooky tunnelma monissa kuvissa on, nuo nuket ja huvipuisto... O_o Tosi mielenkiintoinen postaus, kiitos! Ja en kestä noita alumiinivuorattuja kumisaappaita, hah! Loppuhuomiona vielä, että hauska vaihtelu teillä noissa poikienreissujen kohteissa... Las Vegasista Tsernobyliin :D

28.9.2015 8.10  Anna / Tämä matka -blogi

Muistan kun tuo onnettomuus tapahtui ja siitä alkoi tulla tietoa Suomeen. Tuli kamalasti ohjeita, että ei saa syödä sieniä ja marjoja, ei saa syödä riistaa jne.

Tämä britti taisi olla varsinainen pro : ) Propsit hälle kun jaksoi jalustaa tuolla päivän raahata.

28.9.2015 12.27  AnnKat

Paikka kiinnostaa valtavasti ja ehkä sinne vielä joskus tulee itsekin lähdettyä. Näitä postauksia jaksaa kyllä aina lukea...

28.9.2015 13.10  Laura

Varmasti ollut reissu, jota ei ihan heti unohda. Huvittavaa sinäänsä että kaveri joka käy alueella säännöllisesti ei pahemmin suojaudu, mutta toinen joka vierailee vain kerran, onkin sitten lähes taisteluvarustuksessa :)

Jossain kohtaa mietin itsekin että tuolla olisi hauska käydä ja hieman noita juttuja tuli luettua, huvipuisto tosiaan näkyy aika monesti näissä jutuissa alueelta.

28.9.2015 13.48  Terhi / Muru Mou

Hyvä postaus, valoitti hyvin millaista Tsernobylissä nykyään on. Voisin mennä itsekin käymään, mutta saattaisin minäkin vuorata kengät foliolla :D

28.9.2015 17.21  Mia / Elämää ja Matkoja

Ootte te hurjia, takuulla ikimuistoinen reissu!

Muistan aivan liian hyvin sen päivän, kun Tsernobylin räjähdys selvisi meille naapurimaissa ja sen epätietoisuuden mitä säteilystä ja ydinlaskeumasta seuraa.

Oli mielenkiintoista nähdä tämän postauksen myötä, miltä siellä näyttää nykyään, surullinen näky.

28.9.2015 18.33  Mia / Elämää ja Matkoja

Muistanko muuten oikein, että mietit joskus blogin nimeä? Tuli mieleen tästä postauksesta bloginimi ExtreMikko sillä tämäntyyppiset eivät ole ihan perusturistireissuja! :D

29.9.2015 12.03  Annika | Travelloverblogi

Britit <3 Vain foliohattu puuttui!
Kuvat huvipuistosta, sairaalasta ja päiväkodista ovat pysäyttäviä. Minulle rakennukset eivät sano mitään. Voimala mikä voimala, tuhoutunut tai ei, se on kuitenkin vain ruma rakennus. Tietenkin sillä on kammottava historiansa, mutta kaikki merkit oikeista ihmisistä ja heidän kohtaloistaan tuntuvat.

29.9.2015 13.45  Heidi

Olipas ahdistavia kuvia joukossa. Varmasti mielenkiintoinen (äijä)reissu, mutta en kyllä itse lähtisi. Esteetikkona kaipaan ympärilleni reissuilla kauneutta, en kauheutta...

29.9.2015 21.13  Virpi/Täynnä tie on tarinoita

Todella mielenkiintoinen postaus! Minua ei tuonne saisi mistään hinnasta, mutta kiva päästä tälläiselle lukumatkalle! :)
Muistan myös hyvin sen, kun tieto onnettomuudesta tuli.

1.10.2015 14.50  Sini

Hyvä etteivät kaikki turistit ole hylänneet Ukrainaa.

1.10.2015 22.13  Pirkko / Meriharakka

Matkaa tänne onkin ollut kait useammalta suunnalta tarjolla viime vuosien mittaan. Teoriassa mielenkiintoinen, mutta käytännössä vasta sitten, kun *kaikki* muut vielä mielenkiintoisemmat kohteet on koluttu :-)

1.10.2015 22.17  Arja / Haavematkoja

No on siinä paikka! Aikamoisia kuvia tosiaan... Hitsi, alumiiniasuunko sitä pitäis tosiaan sitten pukeutua jos haluaa tuonne paikalle mennä - Annikan tavoin mietin kanssa sitä foliohattua. En tiedä uskaltaisinko mennä. Ehkä en.

2.10.2015 17.54  Jenna / Journey Diary -matkablogi

Tosi mielenkiintoinen kohde ja muutenkin hyvin toteutettu postaus! Harvoin näin pitkää juttua jaksaa lukea loppuun asti, mutta nyt jaksoin :) Aavemaisempaa tunnnelmaa saa etsiä, en kyllä pimeän aikaan menis noille raunioille käppäilemään :D

3.10.2015 14.41  Jenni / Globe Called Home

Jännä, että yövyitte tuolla! Me ei tiedetty tuosta mahdollisuudesta, kun käytiin tuolla 2009. Olin palaamassa tuolloin vaihdosta Tsekeissä, joten matkustin 24h bussilla Brnosta Kiovaan ja treffasin muun matkaseuran kaupungissa. Sain sitten siirrettyä vähän tavaraa reilusti ylipainoisesta rinkastani muiden laukkuihin lennolla Suomeen...

Me siis käytiin tuolla vain päiväreissulla, lounastettiin ydinvoimalan työntekijöiden työpaikkaravintolassa. Meille muuten selitettiin, että tuo huvipuisto olisi ollut kiertävä tivoli, jonka oli tarkoitus lähteä muualle parin kuukauden päästä. Ei sitten koskaan lähtenyt, vaikka autoja olikin tuolta pöllitty ja käytetty uudelleen metallina... Tuolloin 2009 loput jäljellejääneet autot oli kettingitetty kiinni.

Muistan hyvin sen videon, jota näytettiin bussissa matkalla tuonne. Sitä ennen olin ajatellut, että "siistiä, Tsernobyl", mutta matkalla sitten alkoi meidän teekkariporukassa tulla kaikille vähän fiilis, että oliko tämä sittenkään järkevää... Säteilymittauksen poistuessa olin jo unohtanut, mutta nyt kuvan nähdessä se muistui uudestaan mieleen. :D

Näkyikö Ukrainan poliittinen tilanne reissulla mitenkään?

3.10.2015 14.57  Mikko

Jenni: Ukrainan poliittinen tilanne ei kyllä näkynyt Kiovassa mitenkään. Kaikki näytti kulkevan ihan normaalisti, vaikka aukiolla jotain pieniä mielenosoituksia olikin - ehkei ne edes liittynyt kaikki tuohon Ukrainan sotaan. Varmasti pinnan alla toki kuplii.

Kaveri kävi tuolla reilu vuosi sitten ja silloin oli vielä hiekkasäkit ja sotilaat kaduilla, mutta silti silloinkin tilanne oli rauhallinen. Myös tämä kaveri teki vain päiväreissun, mutta kahden päivän reissu tarjoaa vielä vähän enemmän nähtävää.

3.10.2015 16.03  sarrrri | La Vida Loca 2.0 Matkablogi

Lähtisin aivan mitään kyselemättä tuonne käymään josvain tulisi mahdollisuus, toivotaan että pian tulee. Tavallaan aivan mielettömän karmiva paikka, mutta sitten ehkä juuri siksi niin kiehtova ja mielenkiintoinen. Mun kamerakin jo ilmoitti että tuonne on pakko päästä!

3.10.2015 22.54  Kohteena maailma / Rami

Mielenkiintoinen reissu teillä! Itse olen käynyt tuolla päiväreissun, ja sekin oli kyllä vaikuttava: http://www.rantapallo.fi/kohteenamaailma/2015/04/26/chernobyl-pripyat-taatusti-sateilevana-takaisin/ Oikeastaan teidän reissusta jäi eniten harmittamaan se, että päiväreissulla ei päässyt kiipeämään tuon kerrostalon päälle. Matkajärjestäjänä meillä oli sama puulaaki ja ilman muuta erittäin tutustumisen arvoinen paikka.

4.10.2015 12.38  Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi

Loistava, loistava ja niin informatiivinen postaus. Tuonnekaan kun ei varmaan itsellä tulisi koskaan lähdettyä, niin mahtavaa päästä näin kärpäsenä kattoon. Upeita ja vaikuttavia kuvia. huh.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini