Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuus teki Prypjatista aavekaupungin

Share |

Tiistai 22.9.2015 klo 10:22 - Mikko


IMG_4847.JPGOli jälleen aika jo perinteeksi muodostuneelle loppukesän poikien reissulle, joka suuntasi tällä kertaa Ukrainaan ja Tsernobyliin. Aikaisempina vuosina olemme reissanneet Antin, Jarin ja Teron kanssa Hockenhaimissa F1-kilpailussa, Tsekeissä Ferrarin ratissa ja viime vuonna Las Vegasissa. Tälle vuodelle mielessä oli useita vaihtoehtoja, mutta lopulta valinta kohdistui Ukrainassa sijaitsevaan Tsernobyliin, joka nousi maailmankartalle vuoden 1986 ydinonnettomuuden vuoksi.

Lensimme Kiovaan Riikan kautta, jossa meillä oli muutaman tunnin pysähdys. Potkurikone nousi Riikasta pehmeästi ilmaan ja jatkoimme kohti Ukrainan pääkaupunkia Kiovaa. Tilanne Ukrainassa on tukala ja Itä-Ukrainassa on käynnissä lähes täysimittainen sota. Talous oli kuralla jo ennen sotilaallista konfliktia, eikä tilanne ole varmasti helpottumassa lähitulevaisuudessakaan.

Avainsanat: reissut, ukraina, tsernobyl


Kommentit

22.9.2015 11:53  Rimma - matkablogi

Aij että! En ehkä olisi lähtenyt kiipeämään siihen tutkarakennelmaan saatika 16 kerroksisen huonokuntoisen talon katolle :D Mutta muuten huh siisti reissu! Ehdotin miehelleni jo viime vuonna, että lähdetäänkö hääpäivämatkalle Prypjatiin, mutta jostain käsittämättömästä syystä ei lämmennyt. No, ehkä muutaman vuoden päästä, kun vauvan voi jättää muutamaksi päiväksi isovanhemmille :) Kiitos tästä!

22.9.2015 13:32  Marko Tammenkoski

Hieno raportti ja tutun oloisia kuvia. Erittäin mielenkiintoinen vierailukohde. Kävin samanlaisella retkellä toukokuussa 2014 (+Moldova). Silloin oli vielä Kiovassa tammikuun rytinöiden jäljiltä itsenäisyydenaukion leirit pystyssä, vaika tilanne olikin jo KIovassa rauhoittunut.

22.9.2015 16:47  Ellu

Teillä oli varmasti ravinnerikkaat nuo vihannekset siellä ravintolassa. Some extra glow :)

Aika karut kuvat ja näkymät itse tuhoalueelta. Olen samaa mieltä kuin se ns. "friikki" britti tuon paikan turvallisuudesta. Tosin jos on huolissaan säteilystä niin kannattaa mennä Kalifornian rannoille ja ottaa sätelymittari mukaan. Fukushima on tämän hetken suurin maailman saastuttaja - ainakin säteilyn alalta.

Mieleen tuli oma vierailu Olkiluodon ydinvoimalassa, jossa käytiin kiertämässä laitosta ja mentiin ihan ydinreaktoriakin katsomaan. Mikäli lopputarkastuksessa säteilymittari olisi huomannut jotain säteilyä niin sitten olisi käynyt niin kuin Austin Powersille, kun se heräsi kylmäjäädytyksestä.

27.9.2015 13:47  Lotta Watia | Unagidon

Todella mielenkiintoinen reissu, joka olisi upea tehdä. Ränsistyneissä ja hylätyissä paikoissa on aina sitä tiettyä viehätystä. Noi hylätyt lelut ovat aavemaisia, mutta ainakin tuo yksi nukke oli niin uudennäköinen, että vähän on taidettu tuolla somistaa turisteja varten. ;-)

Mitenhän on paikallisoppaan eläkepäivien laita, jos hän tuolla jatkuvasti pyörii?

27.9.2015 15:30  Venla

Törkeen mielenkiintosta, vaikka Tsernobyl olikin pääpiirteittäin tuttu jo aiemmin. Jotenkin kaikki tällaset katastrofit kiehtoo, kai se on vaan tervettä uteliaisuutta? :D Tämän myötä tuli entistä enemmän fiilis, että miks ihmeessä tänne suunnitellaan ydinvoimaloita, hullujen hommaa kun energiaa sais tarpeeks muualtakin.

27.9.2015 17:58  Ansku BCN

Enpä tiedä menisinkö, huh! Superkiinnostava paikka, mutta luulen, että reissun jälkeen muuttuisin ihan luulosairaaksi ja kuulostelisin koko ajan oloani ja vointiani. Oikea äijäreissu tämä!

27.9.2015 18:04  Tiia/ReiseReise

Onpas paljon kaikkea, kuvia ja juttuja. :) En ehkä itse menisi käymään tuolla, mutta ymmärrän kyllä miksi se ihmisiä kiinnostaa. Kauniita kirkkoja Ukrainassa kyllä on. :)

27.9.2015 21:57  Miika & Gia | matkakuume.net

Tää onkin tosi mielenkiintoinen kohde, ja tosi ihanaa jotenkin että löysitte Jarin kanssa makkarissa yhteisen sävelen. <3

Kävin jokunen vuosi takaperin Kiovassa työmatkalla ja tykkäsin tuolloin kaupungista ihan hirvittävän paljon. Nyt se taitaa olla aika erilainen.

Kuvat on pysäyttäviä, ja tietysti tarinakin, joskin se onkin jo entuudestaan tuttu. Ihminen saa aikaan aikamoisia asioita.

- Gia

28.9.2015 0:48  Henna /suurin onni

Hui miten spooky tunnelma monissa kuvissa on, nuo nuket ja huvipuisto... O_o Tosi mielenkiintoinen postaus, kiitos! Ja en kestä noita alumiinivuorattuja kumisaappaita, hah! Loppuhuomiona vielä, että hauska vaihtelu teillä noissa poikienreissujen kohteissa... Las Vegasista Tsernobyliin :D

28.9.2015 8:10  Anna / Tämä matka -blogi

Muistan kun tuo onnettomuus tapahtui ja siitä alkoi tulla tietoa Suomeen. Tuli kamalasti ohjeita, että ei saa syödä sieniä ja marjoja, ei saa syödä riistaa jne.

Tämä britti taisi olla varsinainen pro : ) Propsit hälle kun jaksoi jalustaa tuolla päivän raahata.

28.9.2015 12:27  AnnKat

Paikka kiinnostaa valtavasti ja ehkä sinne vielä joskus tulee itsekin lähdettyä. Näitä postauksia jaksaa kyllä aina lukea...

28.9.2015 13:10  Laura

Varmasti ollut reissu, jota ei ihan heti unohda. Huvittavaa sinäänsä että kaveri joka käy alueella säännöllisesti ei pahemmin suojaudu, mutta toinen joka vierailee vain kerran, onkin sitten lähes taisteluvarustuksessa :)

Jossain kohtaa mietin itsekin että tuolla olisi hauska käydä ja hieman noita juttuja tuli luettua, huvipuisto tosiaan näkyy aika monesti näissä jutuissa alueelta.

28.9.2015 13:48  Terhi / Muru Mou

Hyvä postaus, valoitti hyvin millaista Tsernobylissä nykyään on. Voisin mennä itsekin käymään, mutta saattaisin minäkin vuorata kengät foliolla :D

28.9.2015 17:21  Mia / Elämää ja Matkoja

Ootte te hurjia, takuulla ikimuistoinen reissu!

Muistan aivan liian hyvin sen päivän, kun Tsernobylin räjähdys selvisi meille naapurimaissa ja sen epätietoisuuden mitä säteilystä ja ydinlaskeumasta seuraa.

Oli mielenkiintoista nähdä tämän postauksen myötä, miltä siellä näyttää nykyään, surullinen näky.

28.9.2015 18:33  Mia / Elämää ja Matkoja

Muistanko muuten oikein, että mietit joskus blogin nimeä? Tuli mieleen tästä postauksesta bloginimi ExtreMikko sillä tämäntyyppiset eivät ole ihan perusturistireissuja! :D

29.9.2015 12:03  Annika | Travelloverblogi

Britit <3 Vain foliohattu puuttui!
Kuvat huvipuistosta, sairaalasta ja päiväkodista ovat pysäyttäviä. Minulle rakennukset eivät sano mitään. Voimala mikä voimala, tuhoutunut tai ei, se on kuitenkin vain ruma rakennus. Tietenkin sillä on kammottava historiansa, mutta kaikki merkit oikeista ihmisistä ja heidän kohtaloistaan tuntuvat.

29.9.2015 13:45  Heidi

Olipas ahdistavia kuvia joukossa. Varmasti mielenkiintoinen (äijä)reissu, mutta en kyllä itse lähtisi. Esteetikkona kaipaan ympärilleni reissuilla kauneutta, en kauheutta...

29.9.2015 21:13  Virpi/Täynnä tie on tarinoita

Todella mielenkiintoinen postaus! Minua ei tuonne saisi mistään hinnasta, mutta kiva päästä tälläiselle lukumatkalle! :)
Muistan myös hyvin sen, kun tieto onnettomuudesta tuli.

1.10.2015 14:50  Sini

Hyvä etteivät kaikki turistit ole hylänneet Ukrainaa.

1.10.2015 22:13  Pirkko / Meriharakka

Matkaa tänne onkin ollut kait useammalta suunnalta tarjolla viime vuosien mittaan. Teoriassa mielenkiintoinen, mutta käytännössä vasta sitten, kun *kaikki* muut vielä mielenkiintoisemmat kohteet on koluttu :-)

1.10.2015 22:17  Arja / Haavematkoja

No on siinä paikka! Aikamoisia kuvia tosiaan... Hitsi, alumiiniasuunko sitä pitäis tosiaan sitten pukeutua jos haluaa tuonne paikalle mennä - Annikan tavoin mietin kanssa sitä foliohattua. En tiedä uskaltaisinko mennä. Ehkä en.

2.10.2015 17:54  Jenna / Journey Diary -matkablogi

Tosi mielenkiintoinen kohde ja muutenkin hyvin toteutettu postaus! Harvoin näin pitkää juttua jaksaa lukea loppuun asti, mutta nyt jaksoin :) Aavemaisempaa tunnnelmaa saa etsiä, en kyllä pimeän aikaan menis noille raunioille käppäilemään :D

3.10.2015 14:41  Jenni / Globe Called Home

Jännä, että yövyitte tuolla! Me ei tiedetty tuosta mahdollisuudesta, kun käytiin tuolla 2009. Olin palaamassa tuolloin vaihdosta Tsekeissä, joten matkustin 24h bussilla Brnosta Kiovaan ja treffasin muun matkaseuran kaupungissa. Sain sitten siirrettyä vähän tavaraa reilusti ylipainoisesta rinkastani muiden laukkuihin lennolla Suomeen...

Me siis käytiin tuolla vain päiväreissulla, lounastettiin ydinvoimalan työntekijöiden työpaikkaravintolassa. Meille muuten selitettiin, että tuo huvipuisto olisi ollut kiertävä tivoli, jonka oli tarkoitus lähteä muualle parin kuukauden päästä. Ei sitten koskaan lähtenyt, vaikka autoja olikin tuolta pöllitty ja käytetty uudelleen metallina... Tuolloin 2009 loput jäljellejääneet autot oli kettingitetty kiinni.

Muistan hyvin sen videon, jota näytettiin bussissa matkalla tuonne. Sitä ennen olin ajatellut, että "siistiä, Tsernobyl", mutta matkalla sitten alkoi meidän teekkariporukassa tulla kaikille vähän fiilis, että oliko tämä sittenkään järkevää... Säteilymittauksen poistuessa olin jo unohtanut, mutta nyt kuvan nähdessä se muistui uudestaan mieleen. :D

Näkyikö Ukrainan poliittinen tilanne reissulla mitenkään?

3.10.2015 14:57  Mikko

Jenni: Ukrainan poliittinen tilanne ei kyllä näkynyt Kiovassa mitenkään. Kaikki näytti kulkevan ihan normaalisti, vaikka aukiolla jotain pieniä mielenosoituksia olikin - ehkei ne edes liittynyt kaikki tuohon Ukrainan sotaan. Varmasti pinnan alla toki kuplii.

Kaveri kävi tuolla reilu vuosi sitten ja silloin oli vielä hiekkasäkit ja sotilaat kaduilla, mutta silti silloinkin tilanne oli rauhallinen. Myös tämä kaveri teki vain päiväreissun, mutta kahden päivän reissu tarjoaa vielä vähän enemmän nähtävää.

3.10.2015 16:03  sarrrri | La Vida Loca 2.0 Matkablogi

Lähtisin aivan mitään kyselemättä tuonne käymään josvain tulisi mahdollisuus, toivotaan että pian tulee. Tavallaan aivan mielettömän karmiva paikka, mutta sitten ehkä juuri siksi niin kiehtova ja mielenkiintoinen. Mun kamerakin jo ilmoitti että tuonne on pakko päästä!

3.10.2015 22:54  Kohteena maailma / Rami

Mielenkiintoinen reissu teillä! Itse olen käynyt tuolla päiväreissun, ja sekin oli kyllä vaikuttava: http://www.rantapallo.fi/kohteenamaailma/2015/04/26/chernobyl-pripyat-taatusti-sateilevana-takaisin/ Oikeastaan teidän reissusta jäi eniten harmittamaan se, että päiväreissulla ei päässyt kiipeämään tuon kerrostalon päälle. Matkajärjestäjänä meillä oli sama puulaaki ja ilman muuta erittäin tutustumisen arvoinen paikka.

4.10.2015 12:38  Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi

Loistava, loistava ja niin informatiivinen postaus. Tuonnekaan kun ei varmaan itsellä tulisi koskaan lähdettyä, niin mahtavaa päästä näin kärpäsenä kattoon. Upeita ja vaikuttavia kuvia. huh.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini