Uskomaton kiipeäminen Tiikerinpesään, Taktshangin luostariin

Sunnuntai 12.7.2015 klo 15:25 - Mikko

aviary_14366836456852.jpgAamupäivälle oli taas tiedossa ryskettä ja rytinää kun starttasimme automme ja lähdimme ajelemaan kohti pääkaupunki Timphua ja sen ohi lentokenttäkaupunki Paroon. Paro on aina ollut portti Bhutaniin – aikaisemmin sen kautta kulki ainoa tie maahan ja nyt siellä sijaitsee maan ainoa kansainvälinen lentokenttä.

Matkanteko oli jälleen vaivalloista ja välillä hieman hirvittikin kun auto lähti mutavellissä luisuun ja puolen metrin päässä oli pudotusta toista sataa metriä alas viidakkoon. Välillä mutavellissä eteneminen oli tälle maasturillekin sen verran hankalaa, että ihmettelen miten lukuisat pikkuautot selvisivät matkasta. Paikka paikoin oli työmiehiä korjaamassa maansortumia – toisinaan kaivinkoneella mutta usein aivan käsipelillä ja isoja kivenmurikoita tieltä pois heitellen. Huoli ei ollut aivan aiheton, sillä vähän hotellilta lähdettyämme näimme kuinka yksi pikkuauto oli pudonnut tieltä.

Lue lisää »

20 kommenttia . Avainsanat: reissut, bhutan

Temppeleitä ja Punakhan linnoitus

Perjantai 10.7.2015 klo 16:19 - Mikko

IMG_99882.JPGEilen illalla ja yöllä satoi vettä melko rankasti, joten Punakhan heikkokuntoiset tiet olivat entistäkin huonommassa ja mutaisemmassa kunnossa. Lähdimme liikkeelle aamuyhdeksältä ja tarkoituksena oli nousta pienellä kukkulalle sijaitsevalle temppelille. Pysäköimme auton Punakhaa halkovan joen varrelle ja lähdimme kävelemään pitkin riippusiltaa toiselle puolelle. Kävelimme läpi riisipeltojen, jossa paikalliset maanviljelijät olivat hommissa.

Nousimme ylös välillä melko jyrkkääkin rinnettä ja juttelimme Bhutanin brutto-onnellisuus indeksistä, josta Suomessakin on uutisoitu. Kyse on filosofiasta, jossa pyritään säilyttämään tasapaino neljän ”peruspilarin” kautta. Onnellisuutta ei mitata yksilöiden kautta, vaan katsotaan kokonaisuutta. Käytännössä kaikki Bhutania koskevat kehitysasiat, uudet projektit yms. arvioidaan näiden neljän pilarin ja niiden ”alamittareiden” kautta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: reissut, bhutan

Mutaista vuoristotietä kohti entistä pääkaupunkia Punakhaa

Torstai 9.7.2015 klo 15:41 - Mikko

IMG_98362.JPGAamu valkeni aurinkoisena, mutta hieman pilvisenä. Lähdimme tutustumaan tarkemmin Thimphuun ja sen muutamaan mielenkiintoiseen kohteeseen. Ensin vaihdoimme kuitenkin hieman paikallista valuuttaa eli ngultrumeja (”nu”). Yhdellä eurolla saa 70 ngultrumia ja kurssi on sama kuin Intian rupialla. Käteistä täällä paikanpäällä ei hirveästi kulu, sillä matkan hintaan kuuluu ruokailut ja majoitukset.

Kyselin hieman tarkemmin vielä tästä hallituksen tavoitteesta rajoittaa turismia. Se kun kuulostaa hieman oudolta kun samaan aikaan tarvetta turistien tuomalle valuutalle olisi kovastikin. Pointti onkin siinä, että tänne kyllä halutaan turisteja, mutta niiden halutaan maksavan pääsystä sievoisen summan.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: reissut, bhutan

Thimphu - mystisen Bhutanin pääkaupunki

Keskiviikko 8.7.2015 klo 18:32 - Mikko

IMG_95542.JPGSeikkailu kohti mystistä ja sulkeutunutta Bhutania alkoi mukavalla yllätyksellä. Noustessani Finnairin koneeseen, minulle lykättiin kouraan uusi lentolippu, joka oikeutti pääsyyn bisnesluokkaan. Leveää penkkiä pystyi säätämään vaakatasoon, joten sain nukuttua erinomaisesti lähes koko lennon ajan. Myös tarjoilut olivat economy-luokkaa paremmat. Tähänhän voisi vaikka tottua! :-)

Saavuin Delhiin aamuviideltä, eli keskellä yötä Suomen aikaa. Netti toimi huonosti ja odottelua oli peräti kuutisen tuntia, sillä lento Bhutanin Paroon lähtisi vasta lähempänä puolta päivää. Odotin mielenkiinnolla lentoa Royal Bhutan Airlinesin koneella Paroon, sillä ennakkotietojen mukaan lentokenttä sijaitsee laaksossa, jonne laskeutuminen onnistuu vain hyvissä sääoloissa ja kuuleman mukaan vain kourallisella lentäjiä on lupa laskeutua tänne yhteen maailman vaarallisimmista kiitoteistä.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: reissut, bhutan

Sellainen "Serranon perhe"

Sunnuntai 5.7.2015 klo 22:58 - Mikko

IMG_94012.JPGKatsoimme vajaa kymmenen vuotta sitten telkkarista aamupäivisin tullutta espanjalaista Serranon perhe –ohjelmaa. Tässä todella hauskassa sarjassa seurattiin Serranon perheen elämää ja välimerellistä meininkiä, jossa omat, naapurin ja sukulaisten lapset pyörivät sikin sokin kotona ja kylillä. Vauhtia ja vilskettä ei puuttunut.

Samanlaista ratkiriemukasta Serranon perhettä on saatu viettää tällä viikolla täällä meillä kotona. Molemmilla muksuilla on ollut yökyläilijöitä kun Nelli, Niilo ja Aapeli ovat vuoroillaan ja samaan aikaan olleet täällä pitämässä meille seuraa. Ja mikäs sen mukavampaa!

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: perhe

Paluu Reykjavikiin ja äänekkään fanijoukon kanssa fudismatsiin

Maanantai 29.6.2015 - Mikko

IMG_93672.JPGHeräsin pohjoisesta Akureyrista, Islannin toiseksi suurimmasta kaupungista. Hostellini oli hyvä ja aivan kaupungin keskustassa, mutta muiden huoneessa asuvien kolina herätti minut aikaisin. Lähdin alakertaan aamupalalle ja naputtelemaan hieman blogia. Tänään ei ollut tiedossa tiukkaa nähtävyyksiin tutustumista, vaan rauhalinen paluumatka Reykjavikiin, jonne oli ajomatkaa reilun neljän tunnin verran.

Sää on ollut koko reissun ajan upea ja nytkin sain ajella kauniissa auringonpaisteessa koko matkan. Pysähdyin siellä täällä ottamassa kuvia ja kävin kahvilla pienessä kylässä noin 100 kilometrin matkan jälkeen. Maisemat olivat jälleen kerran upeita!

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: reissut, islanti

Mystinen Myvatn alue: maisemat kuin Marsista ja ydinsodan jäljiltä

Sunnuntai 28.6.2015 - Mikko

IMG_90492.JPGLauantaiaamu valkeni ja heräsin pikkuruisen Hyundai-autoni takapenkiltä. Yö oli ollut kylmä ja olin aivan jäässä. Aamuaurinko alkoi kuitenkin paistamaan kuumasti ja kömmin auton etupenkille. Starttasin auton ja lähdin ajamaan parin sadan kilometrin päähän Akureyriin, joka on Islannin toiseksi suurin kaupunki.

Matkan varrella oli muutamia pikkukyliä, mutta kaiken kaikkiaan asutus on täällä todella harvassa. Pysähdyin haukkaamaan aamupalaa huoltoasemalle. Huoltoasemia ei täällä ole kovinkaan tiuhaan ja todellakin kannattaa tankata auto aina silloin kun se on mahdollista! Monesti mietinkin pitkiä teitä ajaessani ja vain muutamia vastaantulijoita nähdessäni, että mahtaisi harmittaa kun täällä loppuisi autosta bensa tai tapahtuisi rengasrikko.

Lue lisää »

14 kommenttia . Avainsanat: reissut, islanti

Upea Geysir, historiallinen Þingvellinr ja massiivinen Gullfossin vesiputous

Perjantai 26.6.2015 - Mikko

IMG_88522.JPGZimbabwelainen tyttö kolisteli neljän hengen hostellihuoneessani mennessään aamutoimille. Heräsin kolinaan ja nousin itsekin ylös. Järjestelin tavaroitani ja laitoin kännykän latautumaan. Akku on nykyään todella surkea, eikä se kestä käyttöä montaakaan tuntia. Käväisin myös suihkussa ja palattuani huoneeseen, juttelin hetken tämän Iso-Britanniassa asuvan zimbabwelaisen kanssa. Hän kehui kovasti kotimaataan ja kehotti käymään. Miksei!

Kävin palauttamassa huoneen avaimen ja starttasin auton, jonka olin jättänyt parin korttelin päähän parkkiin. Kiertelin hetken Reykjavikin keskustaa ja kävin syömässä maukkaan aamupalan: pannukakkuja, mustikoita, vaahterasiirappia ja kahvia. Tällä aamu lähtee hyvin käyntiin!

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: reissut, islanti

Reykjavik ja uskomaton karu Islanti

Torstai 25.6.2015 - Mikko

IMG_86002.JPGSelailin Facebookin kaverilistaa läpi ja pohdin, kenet saisin lyhyellä varoitusajalla reissuun. Muutama oli kovinkin kiinnostunut, mutta lyhyestä varoitusajasta johtuen oli ehditty jo sopia Provinssirokkia, kaverin häitä ja muuta sen sellaista. Niinpä päätin pakata kamppeeni ja lähteä yksin vaeltamaan Islantiin neljäksi päiväksi.

Iceland Airin suora lento Reykjavikiin kestää 3,5 tuntia. Lentokenttä on melko kaukana tästä yhdestä maailman pienimmistä pääkaupungeista, mutta nappaamalla vuokra-auton saman tien lentokentältä mukaan, säästän paljon aikaa ja rahaakin, jos olisin joutunut turvautumaan jopa 100 € maksavaan taksiin!

Varasin ensimmäiseksi yöksi hostellin aivan Reykjavikin keskustasta. Yritin saada ensin majoitusta Couchsurfing.comin kautta, mutta taaskaan ei tärpännyt. Muita öitä en ole vielä varannut, joten katsotaan mihin sitä päädytään yöksi.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: reissut, islanti

Juhannustunnelmaa

Sunnuntai 21.6.2015 klo 17:58 - Mikko

img_82572.jpgVietimme tänä vuonna juhannusta tuttuun tapaan mökillä Hangon Lappohjassa. Mukana matkassa oli myös sisko Ansku lapsineen. Säät vaihtelivat juhannuksen molemmin puolin. Aattoiltana ilma oli todella hyvä, mutta juhannuksena sää oli kovin sateinen, kunnes jälleen iltaa kohden sää parani. Sunnuntaiaamuna aurinko paistoi jälleen komeasti ja Hilla & Ronja menivät rantaan jopa ottamaan aurinkoa! (tuli vähän sellainen ”meanwhile in Finland” –fiilis). 

Teimme raparperipiirakkaa, pannaria ja lettuja. Grilliruokaa oli varattu mukaan sen verran paljon, että kutsuimme lähialueen lapsia, joihin Hilla tutustui leikkipaikalla, juhannusiltana grillaamaan. Lähtiessään maukkaat pihvit ja maissit popsittuaan noin 11-vuotias poika huikkasi: ”Antaisin arvosanaksi täyden kympin”.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: perhe

Maailman onnellisin kansa?

Keskiviikko 17.6.2015 klo 7:40 - Mikko

punakhadzonginspring2.jpgYksi maailman mystisimmistä maista lienee Intian ja Kiinan rajalla sijaitseva vuoristoinen Bhutan. Maa on ollut pitkään eristäytynyt ja esimerkiksi televisiolähetykset sallittiin maassa vasta vuonna 1998. Hallitus säätelee ulkomaisia vaikutteita ja matkailua säilyttääkseen maan buddhalaisuuteen perustuvan kulttuurin. Myös länsimedioissa on kirjoitettu paljon Bhutanin onnellisuusindeksistä. Valtion virallinen politiikka tähtää ”bruttokansanonnellisuuden” (GNH) kasvuun siinä missä muut maat tavoittelevat bruttokansantuotteen (BKT) kasvua.

Maailma muuttuu kovaa vauhtia. Bhutanin, Kuuban ja Pohjois-Korean kaltaiset maatkin länsimaalaistuvat ja oma kulttuuri korvautuu Mc Donaldseilla ja muulla länsimaisella hapatuksella. Siksi olenkin pyrkinyt tutustumaan näihin maihin, jotka vielä elävät pitkälti vanhojen perinteiden mukaan - niin kauan kuin se vielä on mahdollista.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: reissut, bhutan, intia

Bileputki päällä

Maanantai 15.6.2015 klo 19:45 - Mikko

img_80722.jpgOn jo kesäkuun puoliväli ja säät ovat olleet vähän mitä sattuu. Laitoin kuukausi takaperin vanhalle kaveriporukallemme viestiä ja lupasin järjestää bileet takapihalla. Päiväksi valikoitui lauantai 13.6. joka sattuikin olemaan sitten koko alkukesän paras ja aurinkoisin päivä!

Paikalle pääsi liuta kavereita jo 20-vuoden takaa. Osaa kavereista en ollutkaan nähnyt pariin vuoteen, joten olikin jo korkea aika järjestää yhteistä ohjelmaa. Aurinko helli ja takapiha oli valmiina vastaanottamaan kaverit.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: perhe, kaverit

Miliisipartioiden pihdeissä lähellä Ukrainan rajaa

Keskiviikko 10.6.2015 - Mikko

img_12452.jpgOlimme saapuneet idässä sijaitsevaan Gomelin kaupunkiin edellisenä iltana ja löytäneet hyvän hostellin aivan kaupungin keskustasta yhdeksän euron yöhinnalla. Aamulla lähdimme ajamaan kohti Ukrainan rajaa ja aluetta, jonka Chernobylin ydinlaskeuma saastutti pahoin lähes 30-vuotta sitten. Ajoimme pitkin yllättävänkin hyväkuntoista moottori- ja maantietä reilua ylinopeutta, sillä liikennettä ei ollut juuri nimeksikään.

Saavuimme pieneen Brahin kylään, jossa kävimme syömässä lounaan. Olimme ravintolan ainoat asiakkaat ja ruokalistat olivat vain venäjäksi, eikä tarjoilija puhunut sanaakaan englantia. Yritimme esittää ja kuvata erilaisia syötäväksi kelpaavia eläimiä, mutta tarjoilija vain pyöritti päätään. Lopulta saimme tilattua jotain ja jäimme jännittyneinä odottamaan mitä tuleman piti.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: reissut, valko-venäjä

Sotilasparaatin jaloissa ja saapuminen Itä-Valko-Venäjälle Gomeliin

Tiistai 9.6.2015 - Mikko

img_76622.jpgHeräsimme aamuyhdeksältä. Sää on ollut reissun ajan todella hyvä, mutta nyt ilma oli pilvinen ja sateinen. Keräsimme jälleen kamat kasaan ja hyvästelimme hostellinpitäjät. Kävelimme läheiseen kahvilaan aamupalalle ja Janne rehvasteli tilaamalla kaviaaria. Sade yltyi kun starttasimme auton ja lähdimme ajamaan kohti Hero Fortresia, Brestin tunnettua monumenttia, joka on rakennettu toisen maailmansodan taistelun kunniaksi. Täällä Neuvostojoukot puolustivat sinnikkäästi Saksalaisten hyökätessä.

Vesisade yltyi kun kävelimme kohti massiivista muistomerkkiä. Samalla huomasimme, että aukiolla oli runsaasti sotilaita muodostelmassa. Lähestyimme varovaisesti aluetta ja räpsimme ujosti muutamia kuvia. Kävelimme lähemmäksi ja lähemmäksi ja vaikka viereemme käveli ilmeisen korkea-arvoinen armeijan henkilö, ei kukaan tullut sanomaan ettei paikalla saisi olla tai ettei kuvia saisi räpsiä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: reissut, valko-venäjä

Auto alle ja Brestiin - häpeäpuussa Mirin linnassa

Maanantai 8.6.2015 - Mikko

img_73202.jpgHeräsimme hostellista aamukahdeksalta ja keräsimme kamamme kasaan. Lähdimme talsimaan kohti päärautatieasemaa, jossa meillä oli vuokra-auto odottamassa. Auto oli vuokrattu jo Suomesta käsin, mutta kieltämättä houkutteli vaihtoehto ostaa joku paikallinen kesäauto muutamalla satasella alle. Emme meinanneet millään löytää vuokrauspistettä, mutta kun lopulta sen löysimme, saimme erinomaista palvelua hyvää englantia puhuvalta paikalliselta naiselta.

Matkaa Brestiin oli reilut 300 kilometriä. Ensimmäinen pysäkkimme oli kuitenkin jo vajaan 100 kilometrin päässä Mirissä, josta löytyy upea Mirin linna, jonka rakentaminen alkoi jo 1400-luvulla. Linna oli entisöity todella upeaksi ja Wikipedia-sivulla näkyy linna vuoden 1990-alussa, jolloin se oli todella surkeassa kunnossa. Täällä on ollut silmiinpistävää miten upeassa kunnossa monet vanhat kirkot ja rakennukset ovat. Niitä on kunnostettu isolla rahalla.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: reissut, valko-venäjä

Kaunis Minsk yllätti

Sunnuntai 7.6.2015 - Mikko

img_70602.jpgValmistelut Valko-Venäjän reissulle alkoi viisumien hankinnalla. Mielikuva maasta on vanhanaikainen, byrokraattinen ja Neuvostohenkinen, jossa kaikkea saa jonottaa. Yllätys olikin suuri, kun viisumin haku sujui hieman liiankin helposti ja sutjakkaasti. Täytetty hakemus valokuvan kera vietiin Unioninkadulla sijaitsevaan suurlähetystöön, jossa prosessi oli ohi muutamassa minuutissa. Ei tupakansavuista odotustilaa, pitkää jonoa ja tylyä koppalakkipäistä virkailijaa. Myös viisumin haku muutamaa päivää myöhemmin sujui yhtä jouhevasti, kun virkailija ojensi passit kouraan heti huoneeseen astuttuani. Illuusio mystisestä Valko-Venäjästä alkoi romahtamaan jo ensi metreillä.

Lue lisää »

8 kommenttia . Avainsanat: reissut, valko-venäjä

Nyt polkaistiin käyntiin leirikouluprojekti

Keskiviikko 3.6.2015 klo 21:58 - Mikko

europaperi.jpgVilho aloittaa syksyllä koulun ja Hilla menee jo neljännelle. Olemme siskon kanssa (jonka Aapeli-poika on samalla luokalla) jo vuosia harmitelleet kun emme ole tehneet mitään Hillan luokan leirikouluprojektin eteen. Nyt päätin ryhtyä toimiin ja kutsuin oppilaiden vanhempia aloituspalaveriin, jossa päätettiin suuntaviivat varainkeruulle.

Paikalle tuli joukko aktiivisia vanhempia. Perusajatuksena on, että lapset osallistuisivat itse varainhankintaan vanhempien antaessa siihen raamit ja mahdollisuudet. Listasimme kasan hyviä varainkeruuideoita, joista osa oli perinteisempiä kuten leivosmyyntiä, mutta myös muutamia uusia ideoita kuten lähialueen yritysten videoesittelyiden tekoa lasten toimesta pientä rahallista tukea vastaan.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: perhe

Puutarhurin viikonlopputerveiset: risteilyä, kevätjuhlia ja pihanlaittoa

Sunnuntai 31.5.2015 klo 22:01 - Mikko

img_68122.jpgMukava viikonloppu jälleen takana ja tekemistä riitti: risteilyä Helsingin edustalla, kevätjuhlia, pihan laittoa ja asuntonäytöllä käymistä.

Perjantaina pääsin ystäväni Kimmon kanssa erään itsellenikin tutun yrityksen 10-vuotis juhliin. Juhlat pidettiin upealla 115 henkeä vetävällä purjeveneellä, joka heitti neljän tunnin lenkin Helsingin edustalla upeassa säässä. Illan aluksi Pete Poskiparta heitti lyhyen keikan ja esitti muutamia uskomattomia taikatemppuja, jotka pistivät jälleen miettimään. Ehkä taikuutta on sittenkin oikeasti olemassa?

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: perhe

Formulahuumaa Monacossa - kiertelyä kauniissa Nizzassa

Sunnuntai 24.5.2015 klo 22:14 - Mikko

img_65262.jpgTörmäsin jokin aika sitten Norwegianin edullisiin Nizzan lentoihin ja päätimme lähteä pitkälle viikonloppureissulle Rivieralle. Mukaan sain houkuteltua ystäväperheen Elinan ja Valtsun, joita ei todellisuudessa tarvinnut kovin paljoa mukaan edes houkutellakaan. Varasimme mukavan kämpän Airbnb:stä aivan Nizzan keskustasta, joka osoittautui erinomaiseksi valinnaksi. Kun reissukohde oli jo päätetty, huomasin myös yllätyksekseni, että noin 30 kilometrin päässä sijaitsevassa Monacossa kisattaisiin samana viikonloppuna legendaarinen Monacon F1 GP, joten päätimme liittää myös Monacon osaksi matkasuunnitelmaamme. Tämä ei ollut siis mikään minun salajuoni Formuloiden näkemiseksi :-)

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: reissut, ranska, nizza, monaco

Eskari takana - koulu edessä!

Tiistai 19.5.2015 - Mikko

img_58582.jpgKesä on tulossa ja harrastuksetkin jäävät pikkuhiljaa tauolle. Vilhosta on tulossa syksyllä koululainen ja tänään vietettiin eskarin kevätjuhlaa. Minulla on vielä hyvin muistissa Hillan eskarijuhlat ja nyt Hillakin on menossa jo neljännelle luokalle!

Päiväkodin kevätjuhlaa on aina vietetty aurinkoisessa säässä ja niin tälläkin kertaa. Vilho esiintyi useissa eri esityksissä ja päivä huipentui eskaritodistuksen ja ruusun saamiseen.

Illaksi säntäsimme vielä Hillan kanssa kuoron kevätjuhlaan Tikkurilaan, jossa teemana oli "maailmanympärimatka" ja sen aiheisia lauluja.

Alla muutamia kuvia ja videoita näistä kivoista tapahtumista.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: perhe

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »