Auto alle ja kohti Sigatokaa

Share |

Torstai 10.7.2014 klo 16:15 - Mikko


Hyvien yöunien jälkeen heräsin taas melko aikaisin, seitsemän pintaan. Huolsin kamat kuntoon ja lähdin resepsuuniin kyselemään autonvuokrausta. Edullisemmat tarjoajat olivat loppuun varattuja, mutta lopulta sain itselleni jonkin sorttisen Toyotan. Autohan sekin on.. Täyttelin kasan lippuja ja lappuja, jonka jälkeen lähdin epävarmasti köröttelemään vasemmanpuoleisen liikenteen sekaan. Aluksi oli varsin hankalaa tottua ajamaan ratti väärällä puolella ja ”väärällä puolella” katua, mutta pikkuhiljaa siihen alkoi tottumaan. Hitaampia lähdin ohittelemaan reippaasti pyyhkijät railakkaasti vipattaen – tarkoitus kun oli laittaa vain suuntavilkku päälle!

img_9520.jpg
Tällä Toyotalla kurvailin pitkin Fijiä

Lähdin ajamaan etelään kohti Sigatokan pikkukaupunkia. Matkan varrella oli tarkoitus piipahtaa myös Natadola –nimisessä paikassa, mutta en kerta kaikkiaan löytänyt sitä. Viimeisin kyltti kertoi kääntyessäni matkaa olevan 8 km, mutta sen jälkeen kylttejä ei näkynyt missään ja eteenpäin mentäessä tie muuttui vain yhtäkkiä vaikeakulkuiseksi hiekkatieksi. En antanut tämän haitata menoa vaan ajoin pitkin ajoittain mutaistakin pikkutietä ja saavuin pieneen Malomalo -kylään.

img_9526.jpg

img_9529.jpg
Isäntä hommissa. Mammoilla oli ruokapadat kuumina.

Nousin autosta ja tupsahdin paikallisen perheen sisäpihalle, jossa isäntä olikin täydessä työn touhussa - silleen Fijiläisittäin. Täällä ihmiset puhuvat pääasiassa varsin hyvää englantia ja tämänkin talon emäntä kertoi sujuvalla englannin kielellä kylässä olevan 37 taloa ja vajaa sata asukasta.

Hyppäsin takaisin autooni ja jatkoin tietä eteenpäin. Emännän mukaan tietä pitkin ajaessa tulen ennemmin tai myöhemmin takaisin isolle tielle, joten uskalsin jatkaa matkaa, vaikka välillä tuntui että tien vielä huonotessa jää tämä Toyotan retkale vielä pian tienvarteen.

img_9542.jpg
Pysähdyin tähän kauppakeskuksen pihalle ja käännyin ympäri kohti Sigatokaa.

Lopulta hiekkatie kuitenkin päättyi ja olin jälleen isolla tiellä. Käännyin vasemmalle ja hetken kuluttua maisemat alkoivat näyttämään tutuilta. Ajoinkin takaisin Nadia kohti ja pian olin jälleen sen saman kyltin kohdalla, joka kertoi Natadolaan olevan 8 kilometriä. Päätin kokeilla vielä kertaalleen, sillä en voinut ymmärtää missä kohtaa olisin voinut ajaa väärin. Mutta ei, sama juttu jälleen. Ainoa selitys asialle voi olla se, että kaupunki on tien päässä olleen suuren resortin takana tai yhteydessä, sinne kun en sitten jaksanut lähteä enää ajelemaan.

Käännyin takaisin ja ajoin n. 30 kilometriä kohti Sigatokan kaupunkia. Saavuin kaupunkiin ja jätin auton parkkiin. Kaupunki oli pieni ja varsin rähjäinen. Siellä täällä näkyi Aussi/Jenkkituristeja ja erilaisia pikkukauppoja matkamuistomyymälöistä tietokoneliikkeisiin. Piipahdin hetkeksi Internet-kahvilaan, jossa sain nettiyhteyden käyttööni. Hintaa tälle n. 20 minuutin surffailulle tuli n. 0,40€.

img_9549.jpg
Tienvarsilla oli paljon kojuja, joissa myytiin mm. hedelmiä. Pysähdyin yhden kohdalla. Ostin kolme mandariinia.

Minun oli tarkoitus syödä Sigatokassa, mutta en löytänyt oikein sopivaa ravintolaa mistään. Muutenkaan kaupungissa ei oikein ollut erityisesti nähtävää, joten päätin lähteä hetken kaupungilla pyörittyäni ajelemaan takaisinpäin maisemia ihaillen. Aivan kaupungin ulkopuolella pysähdyin vielä koulun pihalle. Valtavalla nurmikentällä oli alkamassa rugby-harjoitukset ja pihalla kirmasi sadoittain lapsia. ”Bula” huudot raikuivat kun tulin porteista sisään. Kun nostin kameraani sen merkiksi, että voisin napsaista muutaman foton, alkoivat kaikki lapset rynnätä yhteen läjään haluten mukaan kuvaan. Ja kuvan jälkeen kaikki tietysti halusivat nähdä kuvan, joten siinä sitä ihmeteltiin hetken aikaa.

img_9554.jpgTorilla oli mm. hedelmiä, vihanneksi ja muuta sälää.

img_9562.jpg

img_9565.jpg

img_9575.jpg

Ajelin takaisin Nadiin päin jo kuin vanha tekijä. Ohittelin hitaita Fijiläisiä sen minkä tuhnusta Toyotastani irti sain. Lopulta saavuin Nadiin ja pistin auton parkkiin. Nadi on varsin snadi paikka ja liikkeet ovat pääasiassa tämän yhden pääkadun varressa. Kuljin pääkadun päästä päähän ja istahdin ravintolaan syömään curry kanaa. Ruoka maistui, sillä aamupala oli kaikessa tohinassa jäänyt väliin.

Mitään kovin järkevää ostettavaa tai nähtävää Nadissa ei ollut, mutta yhden t-paidan ostin itselleni. Lähinnä siksi että puhtaat paitani ovat nyt lopussa ja tietysti onhan se ihan kiva joku muistokin reissusta saada paidan muodossa.

img_9566.jpg

img_9567.jpg
Nadin pääkatu

Maisemat Fijillä ovat hienoja ja pysähdyinkin muutamaan otteeseen napsimaan kuvia. En ole tutustunut saaren itäosaan ja varmasti tältä pääsaareltakin löytyy paljon upeita paikkoja. Silti luulen, että pienet saaret ja erityisesti vierailemani Yasawa-saaret ovat Fijin parhaimmistoa.

Palautettuani auton takaisin autovuokraamoon, oli aika lähteä lentokentälle ja jättää tämä hieno maa taakseni. Autovuokraamon sälli heitti minut kentälle ja viskasin repun ruumaan. On aika palata Australiaan ja Sydneyhin!

Avainsanat: reissut, fiji


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini