John F. Kennedyn murhaajan jäljillä Dallasissa

Share |

Sunnuntai 10.11.2013 - Mikko


Paluumatkalla Suomeen minulla oli vielä yksi ässä hihassa. Kymmenen tunnin pysähdys Dallasissa oli hieno huipennus reissulle. Saavuin Dallasiin jo aamukuuden jälkeen ja nappasin taksin kohti Dallasin keskustaa. Oli mahtavaa kun pystyi juttelemaan taksikuskin kanssa englanniksi toisin kuin Riossa, jossa vain harvat puhuivat englantia. Kuski kertoi ohittamiamme paikkoja nimeltä ja vei minut suoraan J. F. Kennedyn murhapaikalle. Matka taittui nopeasti, sillä tähän aikaan lauantaiaamuna ei ollut käytännössä lainkaan liikennettä, toisin kuin arkiaamuina jolloin ajamamme tie on täysin tukossa. 

2013-11-09_07.37.53.jpg


Kello oli vasta vähän yli seitsemän aamulla ja ulkona vielä varsin viileää kun lähdin kävelemään pitkin Dallasin katuja. Kaupunki oli lähes autio, mitä nyt muutamat laitapuolen kulkijat hengailivat siellä täällä. Piipahdin Mäkkärissä tsekkaamassa meilit, lähinnä koska se oli ainoita avoimia paikkoja.


Tietysti aikainen kellonaika ja lauantaiaamu sai kaupungin näyttämään aika kolkolta, mutta myöhemmin päivän ollessa jo pidemmällä tajusin, että Dallasin keskusta on aika tylsä paikka. Se on toki hieno korkeine rakennuksineen, mutta mitään eritystä nähtävää siellä ei ole. Toki kaupunki on suuri ja muissa kaupunginosissa on varmasti eri tavalla elämää, mutta tämä bisneskeskusta ei tarjonnut ihmeitä.

2013-11-09_07.41.03.jpg


Lopulta John F. Kennedyn museo aukesi ja tutustuin siihen suurella mielenkiinnolla. Olin juuri menomatkalla lukenut Historialehdestä ko. aiheesta ja nyt olin itse tapahtumapaikalla. Kiersin museota opastusta korvakuulokkeilla kuunnellen. Todella mielenkiintoinen ja pysäyttävä museo. Katselin ikkunasta, josta Oswald ampui kolme laukausta, joista kaksi osui presidentti Kennedyyn.

2013-11-09_09.01.15.jpg


2013-11-09_10.46.26.jpg
Vasemmalla olevan, puiden takana pilkottavan talon 6. kerroksesta Oswald ampui Kennedyä.


Ulkona lähdin vielä kävelemään pitkin Elm Streetiä, jossa Kennedyn saattue kulki. Kadulla on kaksi rastia paikoissa, joissa luodit osuivat presidenttiin ja ihmiset juoksivat aina liikenteen salliessa rastien kohdalle kuvattavaksi. Jostain luin, että moni on kuollut jäätyään auton alle kuvaa ottaessaan!


Museon jälkeen lähdin jälleen kävelemään pitkin Dallasin katuja. Ihmisiä oli jo enemmän liikenteessä, mutta koska edelleenkään en keksinyt kovin järkevää tekemistä, sain huippuidean! Kävelin Avis autovuokraamon ohi ja päätin napata vuokra-auton jäljellä olevaksi kolmeksi tunniksi. Palautuspisteeksi laitoin lentokentän, joten taksimatkan säästöllä vuokraushinnaksi tuli vain nelisen kymppiä navigaattoreineen ja vakuutuksineen.

2013-11-09_14.08.37.jpg
Vuokasin auton

2013-11-09_12.35.59.jpg
Ajelin pitkin Texasin teitä
 

2013-11-09_12.58.59.jpg

Oli mahtavaa päästä ajelemaan pitkin Dallasia ja kaupungin ulkopuolelle musan paukkuessa radiosta. Sain autovuokraamosta vinkin mennä Stockyardiin, jossa näkisi Texasilaista meininkiä. Paikka oli noin 45 minuutin ajomatkan päässä, mutta samalla suunnalla kuin lentokenttä, joten se sopi hyvin ohjelmaan. Ajoin pitkin Elm Streetiä ja ylitin myös kohdan, jossa Kennedy ammuttiin.

2013-11-09_13.35.53.jpg
Stockyard

Paikka oli aika hieno, vaikka toki hieman keinotekoinen. Toisaalta paikalla näytti olevan kyllä paikallisia punaniskoja, joten ei se ehkä ihan pelkkä turistirysäkään ollut. Paikka näytti perinteiseltä Texasilaiselta pikkukaupungilta pihviravintoloineen ja rodeo showneen. Kaupoissa myytiin stetsoneita, bootseja ja muuta Texasilaista tavaraa.

2013-11-09_13.26.21.jpg

Kävin syömässä herkullisen pippuripihvin Dr. Pepperin kera paikallisessa ravintolassa. Todella hyvä setti!


2013-11-09_13.49.25.jpg
Onkohan ihan Rovion lisensoima?

Sitten lähdin ajelemaan päättömästi sinne tänne maisemia ihmetellen. Lopulta laitoin navigaattoriin lentokentän osoitteen ja ajoin auton vuokraamon palautuspisteelle. Dallasin lentokenttä on valtava ja siellä on useita terminaaleja. Nappasin lentokenttäbussin D-terminaaliin, jossa olin hyvissä ajoin paikalla.

2013-11-09_13.46.05.jpg

Niin, ja kuka murhasi Kennedyn? Tutkimukseni vahvistivat, että kyllä se Oswaldi oli murhaaja!

Yhteenvetoa Dallasista
- Dallas oli varsin siisti kaupunki, mutta ainakin keskusta varsin tylsää bisnesaluetta

- John F. Kennedyn murhapaikka ja sen yhteydessä oleva museo on todella mielenkiintoinen. Tuo 50 vuotta sitten tapahtunut murha oli kyllä aikamoinen mediatapahtuma ja hulabaloo. Vielä kun muutamaa päivää myöhemmin Jack Ruby murhasi Oswaldin, niin kyllä on tapahtumia riittänyt. Ehdottomasti tsekkaamisen arvoinen paikka!

- Auton vuokraaminen oli tosi hyvä idea! Näin sai vähän laajemman kuvan alueesta. Toki pysähdykseni Dallasissa oli vain 10 tuntia (tehokasta aikaa ~8h) ja käynti vain pintaraapaisu alueesta.

- Texas on kiinnostavaa aluetta. Olen miettinyt, että ensi kesänä voisi tehdä parin viikon roadtripin Jenkeissä ja pitääpä pohtia hieman eri reittejä – josko sitä palaisi näillekin kulmille?

Avainsanat: reissut, usa


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini