Kuinka suomalainen virkamies pelasti Dubain reissun

Share |

Sunnuntai 23.12.2012 klo 8.43 - Mikko


2012-12-17_07.18.532.jpgTeimme Kimmon kanssa joulun alla hienon reissun Dubaihin. Reissu sai alkunsa ihan päähänpistosta, eikä aikaakaan kun lennot ja hotellit oli varattu. Reissu meinasi kuitenkin saada ikävän käänteen jo ennen kuin ehti edes alkaakaan.

Lento Dubaihin lähti maanantaiaamuna klo 8:25. Seikkailijat Mikko ja Kimmo marssivat päättäväisinä Finnairin checkin tiskille ja ojensivat passit naisvirkailijalle. Vastaanotto oli kuitenkin tiukka. Mikon passi ei ole voimassa eikä reissuun voi lähteä. Tyrmistys!

Selvisi, että Dubaihin pitää passin olla voimassa 6 kuukautta reissun jälkeen ja pian kymmenen vuotta voimassa ollut passi umpeutuisi reilun 5 kuukauden päästä. Sattumalta olin hakenut uutta passia vain vajaata paria viikkoa aikaisemmin, mutta en Dubain reissua varten vaan tammikuun lopulla tehtävää toista reissua varten. Sain tekstiviestin poliisilaitokselta edeltävänä perjantai-iltapäivänä, että passi oli saapunut. En kuitenkaan reagoinut viestiin, sillä ajattelin noukkivani passin sitten reissun jälkeen. Nyt passille olisi kuitenkin akuutti tarve!

Lennon lähtöön oli aikaa reilut puolitoista tuntia. Nappasimme taksin ja suuntasimme Tikkurilan poliisilaitokselle, joka tosin aukeaisi vasta klo 8:00, eli reilun tunnin kuluttua. Taksi ajoi poliisilaitoksen pihaan kymmenen asteen pakkasessa ja hyppäsin koputtelemaan ovia. Ei ketään paikalla. Lopulta koputtelu toi kuitenkin tulosta. Viimeisen oven takaa lähestyi naishenkilö, joka avasi oven. Selvisi, että hän oli paikan johtaja joka oli tullut poikkeuksellisesti normaalia aikaisemmin rästihommia hoitamaan. Esitimme asiamme ja hän lupasi katsoa löytyisikö häneltä sopivia avaimia. Hetken kuluttua virkamies asteli uusi passini kourassaan ja antoi sen vanhaa passiani vastaan. Uskomatonta! Nopeasti takaisin pihassa odottelevaan taksiin ja kentälle. Laukkujen checking oli jo sulkeutunut, mutta saimme laukut vielä mukaan. Kiirehdimme portille, jossa boarding oli vasta alkanut.

Koneessa istuessa hässäkkää vasta ehti kunnolla pohtimaan ja sitä kuinka uskomattoman hyvä tuuri kävi. Olin sattumalta hakenut uutta passia juuri sen verran ajoissa, että se saapui perjantaina eikä esimerkiksi vasta matkaanlähtöpäivänä maanantaina. Olimme kentällä riittävän ajoissa ehtiäksemme tekemään Tikkurilan reissun. Naisvirkamies oli sattumalta paikalla tuntia ennen paikan aukeamista ja todella auttoi meitä. Monta uskomatonta sattumaa.

Itse reissu oli yhtä onnistunut kuin passinhakuoperaatiokin. Dubai on uskomaton paikka ja on vaikea kuvitella miten lyhyessä ajassa keskelle aavikkoa on rakennettu sellainen pilvenpiirtäjien keskittymä. Aavikon karuuden huomasi erityisesti kun matkasimme taksilla Abu Dhabiin noin 120 km päähän. Kun kaupunki päättyi, se todella päättyi kuin seinään ja edessä oli 100km aavikkoa ennen Abu Dhabia.

Kotiin tultaessa pelotti hieman Suomen talvi ja ilmeisesti lähes koko viikon tuprutellut lumi joka tarkoittaisi aikamoista lumityöurakkaa heti alkajaisiksi. Mutta mitä vielä, naapurin Arto oli tehnyt lumityötkin valmiiksi!

Katso kuvia reissusta


img_1454.jpg

Burj Khalifa. Maailman korkein rakennus 828 metrillä. Kävimme rakennuksen 124. kerroksessa ja näkymät olivat aikamoiset. Tämäkin rakennus on rakennettu noin viidessä vuodessa 12 000 ulkomaisen työntekijän toimesta. Olot eivät ole varmasti olleet Suomen mittapuun mukaan kovinkaan hyvät, mutta toisaalta yleisesti Dubaissa tuntui siltä, että voisi vierastyöläisten asema huonompikin olla.

Keskipalkka tällaisella vierastyöläisellä on viiden euron luokkaa per päivä. Dubaissa on muuten paikallisia vain 5-10% asukkaista muiden ollessa vierasmaalaisia.
Hauska yksityiskohta on myös se, että vuonna 2008 Dubain keikkuessa vararikon partaalla, antoi Abu Dhabin hallitsija pelastavan miljardilainan. Vastapalvelukseksi hallitsija halusi rakennuksen nimen muutettavan Burj Khalifaksi hänen itsensä mukaan. Voi olla pienimuotoinen piikki dubailaisten lihassa – vai miltä kuulostaisi jos Eduskuntatalo nimettäisiin vaikkapa Carl Gustav Buildingiksi? ;)img_1188.jpg

Dubai Mall on maailman suurin kauppakeskus. Siellä on mm, 1200 kauppaa, luisteluareena ja valtava akvaario. Lähistöllä oleva toinen valtava kauppakeskus Mall of Emirates piti sisällään myös n. 400m mittaisen laskettelukeskuksen.


2012-12-18_16.15.25.jpg

Laskettelukeskus Mall of Emiratesissa.img_1469.jpg

Dubai Marina. Vain viidessä vuodessa on rakennettu keinotekoiselle saarelle huima Dubai Marina alue, joka on täynnä pilvenpiirtäjiä ja upea rantakatu kahviloineen. Tänne on tarkoitus muuttaa 120 000 asukasta.

Dubaissa kaikki uudet rakennukset olivat taideteoksia ja toinen toistaan uskomattomampia ja hienompia. Tietysti herää kysymys koska tällainen kupla puhkeaa, mutta toistaiseksi kaupunki kuhisi ja uutta taloa nousi pystyyn nopealla tahdilla.


img_1251.jpg

Dubain sulttaani Kimmo.


img_1274.jpg

Suuri Moskeija Abu Dhabissa

Katso lisää kuvia reissusta

Avainsanat: reissut, dubai, abu dhabi


Kommentit

31.12.2012 14.04  Helena

Seriously unbelievable! Great that you made it to the flight against all the odds. And looks like you had a great trip as well! Need to check out that biggest mall some day ;)

2.1.2013 17.23  Mikko

Yes, we called it "adventure" :)


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini