
Viime blogissa mainitsemani ”Välimeren viikko” starttasi alkuviikon kiireiden vuoksi vasta keskiviikkona. Viikon ruuiksi valikoituivat moussakka, cannellonit itse tehdystä pastataikinasta, pizza, paella ja lammaslihapullat.
Viime blogissa mainitsemani ”Välimeren viikko” starttasi alkuviikon kiireiden vuoksi vasta keskiviikkona. Viikon ruuiksi valikoituivat moussakka, cannellonit itse tehdystä pastataikinasta, pizza, paella ja lammaslihapullat.
Keskiviikko - Kreikka
Ensimmäisenä ruokalajina oli siis moussakka. Moussakka on perinteinen kreikkalainen ruoka, johon tulee käytännössä jauhelihaa, vähän munakoisoja ja sitten taas jauhelihaa. Toki päälle laitetaan myös juustoraastetta. Yksinkertaisuus yllätti melkoisesti ja oli useaan kertaan pakko varmistaa ohjeista, ettei jotain merkittävää raaka-ainetta ole unohdettu. Lopputulos oli hyvä ja lapsetkin söivät ruokaa varsin sujuvasti, kuten kuvasta näkyy.

Ruoka maistuu erinomaisesti myös Hillalle
Ruokailun yhteydessä kuunneltiin perinteistä kreikkalaista musiikkia ja artistiksi valittiin henkilökohtainen suosikkini vuosikymmenten takaa (not) George Dalaras (O Tragoudistis -83).
Torstai - Italia
Torstai oli selvästi toivoa täynnä. Vuorossa oli Välimeren viikon eniten odottamani ruokalaji: Cannellonit itse tehdystä pastataikinasta. Pastan tekoa varten lainasin lankomies-Jannelta™ pastakoneen, jonka saloihin nyt pääsisi siis tutustumaan.
Homma lähti liikkeelle taikinan tekemisestä. Durumjauhoja ja vettä, ei siis paha rasti ollenkaan. Valmis taikina laitettiin pastakoneeseen ja alettiin veivaamaan taikinaa koneen läpi suurimmalla aukolla. Vilhon apu oli tässä vaiheessa korvaamatonta.

Taikina vedettiin koneen läpi 7-8 kertaa aina taikina kaksin kerroin kääntäen. Tämän jälkeen aukkoa pienennettiin pikkuhiljaa ja taikinasta tuli ohuempaa ja ohuempaa. Taikinaa taisi ehkä olla hieman turhan paljon, sillä taikinanauhasta tuli hillittömän pitkä ja vaivoin sain taiteiltua sen uudelleen koneeseen. Ensimmäiset cannellonit tuli tehtyä melko paksusta taikinasta, seuraavat sitten ohuemmasta kuten varmaan olisi tarkoitus.

No ei missään lukenut että niiden olisi pitänyt olla samanlevyisiä..
Cannelloni taikina leikattiin sopiviksi paloiksi, jauhelihaa väliin ja rullalle. Kun vuoka oli täynnä rullia, päälle kaadettiin vielä ruokakerma-tomaattimurska-juustoraaste -kastike ja paketti uuniin. Lopputulos oli varsin hyvä ja mieleen tuli vanhan toimistomme suosikkipaikan(?) Escafen cannelloni-torstait.

Cannellonit vuuassa.
Perjantai - Italia
Perjantaina oli tiedossa varsin helppo homma, sillä jatkoimme italialaisen keittiön parissa. Nyt oli vuorossa pizza, joka on toki jo tuttu juttu. Viime päivien jauhelihapainotteisten ruokien vuoksi pizza päätettiin tehdä tonnikalasta.


Mustikka Panna-cotta oli yllättävän hyvä.
Pizzan lisäksi duunasin italialaisen jälkiruuan: mustikka panna-cottaa. Se oli nopea, helppo ja todella hyvänmakuinen. Mustikat pyöräytettiin sekoittimessa. Kattilaan sekoitettiin vaniljarahka, maito ja sokeri sekä pari liivatelehteä. Valmis kama kaadettiin laseihin ja laitettiin jääkaappiin hyytymään muutamiksi tunneiksi. Lopputulos oli todella hyvä!
Lauantai - Espanja
Lauantaina oli vuorossa paella espanjalaisittain. Taas tuli alkuun pieniä haasteita luetunymmärtämisen kanssa. Kanojen paistamisen jälkeen riisit piti kuullottaa pannulla ilman vettä lasimaisiksi. Olin varma että ohjeessa on virhe eikä riisejä voi kuivalle pannulle pistää, mutta kun lopulta päätin uskoa lukemaani, huomasin että hommahan toimi hienosti.


Paella syötiin appelsiiniviipaleiden kanssa.
Kuullotetun riisin sekaan pistettiin vettä, kanat, sipulit (silmät kirvellen) ja mausteita. Noin 15 minuutin jälkeen sekaan pistettiin vielä paprikan palaset, katkaravut ja herneet. Lopputulos oli mielestäni erittäin onnistunut!
Ja taas kuunneltiin paikallista musiikkia :)
Sunnuntai - Turkki
Pizzaa ja paellaa oli vielä jäljellä päiväruuaksi, mutta iltaa varten käväistiin Vilhon kanssa Stockan herkusta hakemassa lammasjauhelihaa, jonka ystävällinen setä teki takahuoneessa valmiiksi. Mukaan tarttui myös minttua, persiljaa, turkkilaista jugurttia ja hedelmiä yms.

Jälkiruoka-aineksia. Kuvasta puuttuu kokonainen ananas ja vesimeloni.
Ensin tehtiin jälkiruoka. Persikat, omenat, banaanit, kokonainen ananas ja vesimeloni pilkottiin palasiksi ja yksinkertaisesti kaadettiin A-jugurtti – turkkilainen jogurtti – vaniliarahka yhdistelmään. Ei vaatinut isoja kokkaustaitoja tämäkään.

Sitten pääruuan kimppuun. Lampaanjauheliha möyssättiin kipossa ja sekaan heitettiin minttua, persiljaa, mausteita (olis taas saanut olla vähän enemmänkin) ja kananmuna. Kyhäelmän annettiin maustua hetken, jonka jälkeen lihapullat pyöräytettiin pellille. Lopuksi keitettiin vielä riisi ja tehtiin tsatziki kastike, johon tuli turkkilaista jogurttia, minttua ja raastettua kurkkua.

Lopputulos oli erittäin hyvä ja lammas sopii erinomaisesti lihapullien raaka-aineeksi. Ehkä kattaukseen olisi voinut panostaa hieman enemmän, mutta näin tälläkertaa.
Yleisesti Välimeren viikosta
Välimeren viikko oli kaiken kaikkiaan erittäin onnistunut ja uusia ruokia oli mukava tehdä. Moni ruoka osoittautui todella simppeliksi ja nopeaksi tehdä. Myös lapset olivat innoissaan ja söivät ennakkoluulottomasti kaikkia ruokia (= vain vähän napinaa).
Pastan tekeminen itse oli viikon kohokohta ja vanhanajan kidutuslaitetta muistuttavan pastakoneen käyttö sujui alkuvaikeuksien jälkeen sujuvasti. Seuraavalla kerralla homma tosin menee varmasti hitusen verran sutjakkaammin.
Kokkaajana olen itse varsin joustava ja tulkitsen ruokaohjeita suurella vapaudella. Jos joku ohje ei tunnu hyvältä, vaihdan vaikka lennosta toiseen ohjeeseen. Ainekset laitetaan toki suurin piirtein ohjeiden mukaan, mutta sopivasti kokkaajan vapaudella. Lasten vuoksi ruuista ei tehty liian tulisia/mausteisia ja osassa ruuista olisikin voinut olla hieman enemmän potkua.
Vaimon kommentit:
Ruokapöytään on aina kiva mennä, kun joku muu on laittanut ruuan! Ja täytyy kyllä myöntää, että pääsihän tuo hiukan yllättämään kokkaustaidoillaan. Todella mukavaa vaihtelua siihen aina niin samana toistuvaan arkiruokaan. Kaikki ruuat olivat todella hyviä ja yhtä suosikkia on vaikea nimetä. Kallistun ehkä kuitenkin turkkilaisen aterian puoleen. Canneloneista kyllä erityismaininta, itse en olisi niin ennakkoluulottomasti lähtenyt sitä pastavehjettä käyttelemään. Niin kuin yllä olikin jo mainittu, niin kautta linjan ehkä hiukan mausteita lisää, mutta lapset tosiaan vähän rajoittaa tätä. Tietysti tottumiskysymys lapsillekin, joten seuraavalla kerralla vaan rohkeasti lisää mausteita! Jälkkäreistä mustikka panna-cotta oli tosi namia. Yhteenvetona, todella hauska juttu höystettynä vielä paikallisilla musiikeilla!
Lasten kommentit:
Hillan mielestä Välimeren viikko oli hyvä ja hauska juttu. Hilla tykkäsi kaikista muista ruuista, paitsi moussakka ei ollut aivan mieleen. Kyseiseen maahan liittyvä musiikki ruokailun lomassa ei myöskään ollut Hillasta kovin kivaa. Hilla suhtautuu hieman varauksella vastaaviin teemaviikkoihin, mutta ei täysin tyrmää niitä.
Vilhonkin mielestä Välimeren viikko oli ihan hyvä juttu. Cannellonit olivat Vilhon herkkua ja pastekonetta oli mukava käyttää. Kysyttäessä että olisiko tällainen teemaviikko kiva myös joskus myöhemmin, tulee vastaus suoraan kuin apteekin hyllyltä: ”Ei”.
Don't you just love how honest kids are!
But good job! Especially cannelons look very delicious and reminds good old Escafe times :)