Melkein Duudsonit ja vähän kuin Madventures

Share |

Perjantai 18.7.2014 klo 8.10 - Mikko


Jos asiat olisivat menneet hieman toisin, voisimme olla nyt Antin kanssa kovan luokan TV-moguleita. Meillä oli vuosituhannen alussa kaksi loistavaa TV-formaatti-ideaa, joista kuvasimme myös pilottijaksot ja tarjosimme niitä TV-yhtiöille. Molemmat formaatit olivat siitä mielenkiintoisia, että toinen oli ajatukseltaan ehkä hieman Duudsonien ja Far Outin kaltainen ja toinen Madventures –tyyppinen ohjelma – kauan ennen kuin kumpaakaan näistä nyt kaikkien tuntemista ohjelmista oli vielä olemassa tai ainakaan kaikkien tiedossa.

Kuvasimme "Fiaskoksi" nimeämästämme ohjelmasta pilottijakson Pornaisten maisemissa joskus 2000-luvun alussa. Antin inttikaveri Rokko ja hänen ystävänsä Roni olivat ohjelman päätähtiä ja ajatuksena oli, että kaksikko matkaa halki Suomen lähes tyhjätaskuina tehden erilaisia hölmöilyjä matkan edistämiseksi. Näiden tempausten myötä seikkailijat saisivat niin käyttörahaa kuin majoitustakin.

fiasko.jpg

Katso tämän blogipostauksen lopusta sensuroimaton konseptisuunnitelma! Täytyy sanoa, että hieman nauratti näin 15-vuoden jälkeen, mutta toisaalta monet nyt itsestään selvät tositv-asiat eivät tuolloin vielä olleet arkipäivää ja olimme mielestämme kovasti aikaa edellä :-)

Tarjosimme ohjelmaa Subille, joka kiinnostui konseptista melkoisesti. Sovimme alustavasti yhdeksän jakson toteuttamisesta, tuotantobudjetista ja saimme jo tuotantosopimuksenkin luettavaksemme. Sitten tilanne kuitenkin muuttui äkisti. En tiedä mitä todella tapahtui, mutta ainakin tuttu TV-kasvo Pauli Aalto-Setälä tuli Subin toimariksi ja hetkeä myöhemmin Subilta ilmoitettiin, ettei ohjelmaa halutakkaan tilata. Tämä oli kieltämättä kova pettymys ja aika yllätyskin siinä vaiheessa.


Fiaskon pilottijakso. Tallennettu VHS-kasetilta, joten vähän heikkolaatuinen :)


Mikään valtava bisnes tuo ensimmäinen tuotantokausi ei olisi ollut, mutta varmasti hauska ja opettavainen. Ties mitä siitäkin olisi voinut kehittyä tulevaisuudessa!

Toinen ohjelmaformaattimme liittyi matkailuun. Tutkalla –nimisen ohjelman pilotti ei aivan kuvastanut lopulta sitä, mitä alkuperäiseltä ohjelmaidealtamme haimme. Täytyy myöntää, että vasta kun vuosia myöhemmin näin Madventures –sarjan, tajusin, että se miten he olivat ohjelman toteuttaneet, oli juuri sellainen, joka meidänkin kaukainen visiommekin oli ollut. Jäimme tästä visiosta melko kauas ja pilotin lopputulema oli lähempänä Folke Westin –seikkailuita.

Haimme ohjelmaan naispuolista seikkailijaa lehti-ilmoituksella. Saimme useita hakemuksia, joiden perusteella haastattelimme pari hakijaa. Lopulta valinta kohdistui Olgaan, joka muuten siihen aikaan seurusteli uraansa aloitelleen Palefacen kanssa. Toinen seikkailija oli minulle tuttu maailmanmatkaaja Mika, joka oli hiljattain saapunut vuoden kestäneeltä maailmanympärimatkalta.

tutkalla_hakuilmo.jpg
Ilmoitus Alueuutisissa, jossa haettiin seikkailijaa.

Pilottijakso kuvattiin Tukholmassa, joka sekin tietysti kohteena hieman "Madventures-kohteita" tylsempi paikka. Ohjelmien tekeminen oli kuitenkin hauskaa eikä niitä missään nimessä tehty otsa kurtussa tai liian vakavasti, vaan lähinnä pidimme hauskaa ja yritimme siinä samassa saada jotain tuotteliasta tehtyä.


Tutkalla -ohjelman pilottijakso Tukholmasta. Tallennettu VHS-kasetilta, joten laatu vähän heikko :)

Tylysti epäonnistuneiden TV-projektien myötä siirryimme masentuneina IT-alalle ja jouduimme tyytymään Kotisivukoneen perustamiseen.

Tässä alla sensuroimattomasti vuosien jälkeen koneelta löytämiäni konseptisuunnitelmia. Vaikka toisaalta kovasti naurattikin, niin täytyy sanoa että hienot oli suunnitelmat ja ennen kaikkea: hauskaa oli!

ROKKO:

Ammatti: Työtön
Ikä: 20
Perhe: Äiti (pappi), Isä (varastotyöntekijä) , 2 veljeä
Asuinpaikka: Järvenpää

Harrastukset: Jalkapallo, elokuvat.
Idoli: Uimahyppääjä Rocco Shifredi
Lempiartisti: David Hasselhoff (Looking for freedom, saksank. versio)
Motto: 'Chicksil pitää olla titsii'

RONI:

Ammatti: Opiskelija
Ikä: 21
Perhe: Isä (bussikuski), äiti (lipunmyyjä), sisko
Asuinpaikka: Vantaa

Harrastukset: Yleisurheilu, jalkapallo, karaoke
Idoli: Seiväshyppääjä Ron Jeremy
Lempiartisti: Countrylaulaja Steven Seagal
Motto: Maasta se pienikin ponnistaa'

JUONIHAHMOTELMA

Fiasko perustuu valmiiksi mietittyyn, kuitenkin tarpeeksi väljään juoneen, jossa jää tilaa eteen tuleville asioille ja ongelmille. Juonen osalta olemme avoimia erilaisille ideoille ja sitä tullaan kehittämään vielä seuraavan puolen vuoden aikana. Juoni rakentuu kuitenkin seuraavanlaisen kehyksen ympärille.

Rokko ja Roni päättävät lähteä lähes nollabudjetilla kohti jotain myöhemmin määriteltävää paikkaa.

Ideoita:
a) pojat heittävät tikkaa ja tikka osuu kartalla tiettyyn kohteeseen jonne on päästävä
b) kohteella on jokin mielenkiintoinen nimi tai maine
c) kohteessa on bileet / festarit / muu tapahtuma

Ohjelma alkaa auton hankinnalla ja tavaroiden pakkaamisella. Mukaan irtoaa vain välttämättömimmät. Matkan varrella pojille sattuu ja tapahtuu. Bensaa, kaljaa ja ruokaa ostaakseen he joutuvat tekemään erilaisia työtehtäviä, kuten hakkaamaan halkoja, haravoimaan pihoja, lyömään erilaisia vedonlyöntejä ja tekemään muita mieleen juolahtavia hommia. Yöpymispaikka pyritään myös löytämään paikallisista maataloista, mutta mikäli kukaan ei poikia ota yöksi, majoittuvat he esimerkiksi autossa.

Ohjelman eteneminen perustuu pitkälle auton ympärille. Sen avulla ohjelmasta saadaan mielenkiintoisempi, uskottavampi ja eteenpäin rullaava. Noin 500-800 markalla ostettu auto ei poikien käsittelyssä kestä koko matkaa. Pikkuhiljaa autosta irtoavat erilaiset osat, ikkunat hajoavat ja moottori alkaa yskiä. Auto jää lopulta tienvarteen (ohjelman loppupuoli). Matka jatkuu liftaten.

Musiikki ja Teosto
Fiaskossa käytetään vain Teosto-vapaata musiikkia. Vantaalainen bändi Cat Called Dog on lupautunut tekemään biisit juuri tätä sarjaa varten. Biisit levityksessä nettisivujen kautta.

Nettisivu
Ohjelman ympärille rakennetaan nettisivu, josta löytyy mm.

  • päivittyvä päiväkirja. Päiväkirjaa tuotetaan ulos samaan aikaan ohjelma ajankohdan kanssa (sitä mukaan kun juoni etenee). Päiväkirja sisältää juttuja matkan varrelta, kuvia ja ennen näkemätöntä materiaalia. 
  • Fiasko ”soundtracks”. Biisejä ohjelmasta (Cat Called Dog)
  • Rokon ja Ronin esittelyt
  • kilpailuja
  • mahdollinen oheistavaramyynti 
  • riisu Rokko ja Roni (flash ohjelma)
  • mahdollisesti jo TV:stä tulleet jaksot videoclippeinä


Aluksi pohdittiin myös tämänkaltaista interaktiivisempaa versiota, joka olisi hyvinkin voinut olla tulevien kausien malli?

  • viisi paria. Parit valitaan hakemusten perusteella
  • ohjelman kesto neljä viikkoa. Jos kuusi paria, niin viisi viikkoa.
  • yksi aikajakso on viikko
  • pareilla on aina sama kohde, mutta eri reitit. Reitti määritellään katsojien SMS palautteiden perusteella. Eniten ”negatiivisia” viestejä saaneet joutuvat pahimmalle reitille tai jopa ”sakkolenkille”. Joka jakson jälkeen katsojat äänestävät yhden parin pois.
  • pareilla on käytössään ainakin liftaus-, bussi- ja junakortit. Parit voivat missä tahansa vaiheessa käyttää kortteja, jotka ovat kertakäyttöisiä. Kortit voidaan kuitenkin aktivoida uudelleen SMS viesteillä.
  • jaksot sunnuntaisin viikon välein. Tiistaisin tai keskiviikkoisin lyhyt 10 minuutin seurantajakso, jossa katsotaan parien tilanne reitillä. Parit voivat anella ihmisiä lähettämään SMS viestejä aktivoimaan jo käytettyjä kortteja. 
  • internetissä seurataan myös jatkuvasti parien elämää. Siellä parit voivat myös anella katsojia aktivoimaan kortteja.
  • lähtö joko Helsingistä ja saapuminen myöhemmin määriteltävään paikkaan tai sitten toisin päin. Saapuminen Helsinkiin voisi olla järjestetty tapahtuma (livelähetys Senaatintorilta?)

SMS osuudet (myös netissä):

  • huonoimman parin pudottaminen
  • korttien aktivoiminen
  • palaute, ohjeet, vinkit, haukut, kehut pareille

Mitä olet mieltä? Olisiko näissä ohjelmaformaateissa ollut järkeä? Olisiko meistä voinut tulla kovanluokan TV-moguleita? Olisiko nykyinen TV-ohjelmien tason lasku ollut estettävissä? 


Kommentit

19.7.2014 23.39  Tepa

Aika nostalgista! On vissiin tullut muutaman kerran katseltua noita aiemminkin ;) Hienoja erityisesti noi suunnitelmat interaktiivisemmasta mallista. Ootte olleet aikaanne edellä :)

20.7.2014 20.53  Mikko

Todellakin nostalgista! Muistan kun Antti editoi pätkiä siellä teidän Haagan kämpässä :-) Ja olin kyllä positiivisesti yllättynyt noista suunnitelmista kun ne arkistoista löysin, vaikka jotenkin samalla vähän naurattikin.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini